Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Διαταγές να κλείσει το Σκοπιανό, αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει πολλά…




Διαταγές να κλείσει το Σκοπιανό, αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει πολλά…


Οι ΗΠΑ δεν καίγονται να λυθεί το ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων… διαβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.
Η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Τους τελευταίους μήνες έχει πυκνές επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπου προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα να κλείσει οπωσδήποτε η εκκρεμότητα στην παρούσα φάση. Θεωρεί δε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από αυτό και πολλά να χάσει αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα!
Οι περισσότεροι συνομιλητές του έφυγαν από τη συνάντηση με την αίσθηση ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κλείσει το θέμα. Στελέχη μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του έμειναν με την αίσθηση της απειλής, του τύπου «στηρίξτε να λυθεί το πρόβλημα, αλλιώς…».
Ενδεικτικό της κινητικότητας που αναπτύσσει ο αμερικανός πρέσβης είναι και το γεγονός ότι προχθές συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκης, όχι προφανώς για να συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις στη Συρία, παρά για να μεταφέρει το μήνυμα από κέντρα πέραν του Ατλαντικού σχετικά με το Σκοπιανό.
Σημειώνεται ότι λόγω της έκδηλα υποστηρικτικής στάσης που τηρεί έναντι της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πάιατ, η επικοινωνία του με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήταν προβληματική. Η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία ως προς το πρόσωπό του περισσεύει στα γραφεία της οδού Πειραιώς.
Η παρασκηνιακή δράση του κ. Πάιατ στην παρούσα φάση δεν συνιστά -σε καμιά περίπτωση- είδηση. Ακόμη πιο πιεστικός ήταν ο προκάτοχός του Ντ. Σπέκχαρντ, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Την περίοδο εκείνη είχε κάνει σχεδόν καθημερινό το δρομολόγιο πρεσβεία – Μαξίμου προκειμένου να πείσει τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποχωρήσει και να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Με τα γνωστά αποτελέσματα…
Σε ένα τηλεγράφημά του προς την Ουάσινγκτον ο κ. Σπέκχαρντ προανήγγειλε ουσιαστικά όσα επώδυνα θα ακολουθούσαν τους επόμενους μήνες.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν διαπιστώνουμε ενδείξεις ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι θα τους συμβεί και να κάνουν μια ανάλυση του κόστους και των ωφελειών που έχει για την Ελλάδα η υλοποίηση της απειλής του βέτο, ούτε φαίνεται η Ελλάδα να έχει σκεφτεί το σενάριο για την επόμενη ημέρα». Λίγους μήνες μετά είχαμε τις πρωτόγνωρες στα χρονικά της χώρας ταραχές στην Αθήνα, με καταστροφές και λεηλασίες, στις οποίες μετείχαν και ξένα στοιχεία.
Την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων της Ουάσινγκτον προς τον Κ. Καραμανλή επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο τωρινός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.
ΠΑΡΟΝ 28.1.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: