Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Εκεί όπου έπιναν το καφεδάκι τους Παπαδιαμάντης & Βάρναλης




Λαύκος του Πηλίου

Εκεί όπου έπιναν το καφεδάκι τους Παπαδιαμάντης & Βάρναλης

Στο χωριό Λαύκος του Πηλίου βρίσκεται το παλαιότερο παραδοσιακό καφενείο στη χώρα, που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 242 χρόνια!
Στην κορυφογραμμή του νότιου Πηλίου, σε ύψος 310 μέτρων, με υπέροχη θέα στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκεται το γραφικό χωριό Λαύκος. Μπορεί να αποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες που αποφασίζουν να επισκεφτούν το Πήλιο, ωστόσο υπερηφανεύεται ότι στην κεντρική πλατεία του κρύβει έναν «θησαυρό», το παλιότερο καφενείο της Ελλάδας.


Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 242 χρόνια -συγκεκριμένα, από το 1785- από την οικογένεια Φορλίδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επτά γενιές της οικογένειας έχουν λειτουργήσει το καφενείο, με σημερινό ιδιοκτήτη τον Μανώλη Φορλίδα, ο οποίος συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά τους πιστούς πελάτες και τους επισκέπτες. Το καλοκαίρι ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα εννέα πλατάνια της πλατείας, ενώ τον χειμώνα το σκηνικό αλλάζει και μεταφέρεται εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, σε μια ατμόσφαιρα που διατηρεί την αίγλη περασμένων εποχών.
Η γραφικότητα του καφενείου εντυπωσιάζει. Δάπεδο από παλιά τσιμεντοκονία, αλλεπάλληλες στρώσεις λουλακιού στους τοίχους, παλιές ψάθινες καρέκλες για τους πελάτες, τραπεζάκια με μάρμαρα Πηλίου, το «τιμολόγιον» να δεσπόζει σε έναν τοίχο, ενώ στους άλλους παλιές φωτογραφίες...


Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν στον πάνω όροφο του καφενείου λειτουργούσε πανδοχείο (χάνι) για τους ταξιδιώτες, στο οποίο είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του ιδιοκτήτη Μανώλη Φορλίδα, «στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο χάνι και από εκεί με τα πόδια έφτανε στη Μηλίνα, όπου τον παραλάμβανε το καΐκι για τον Βόλο. Ο συγγραφέας Κώστας Βάρναλης, που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος, διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου, ήταν από τις προσωπικότητες που σύχναζαν στο καφενείο». Εκτός, όμως, από την υποδοχή των κουρασμένων οδοιπόρων, το καφενείο παλαιότερα είχε πολλές χρήσεις, καθώς λειτουργούσε και ως ταβέρνα, αλλά και ως κουρείο και χασάπικο. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην οροφή τα μεταλλικά τσιγκέλια από τα οποία κρεμούσαν παλιά τα κρέατα. Στο διάβα του χρόνου στο παραδοσιακό καφενείο του Λαύκου έχουν γίνει ξακουστά γλέντια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά στις μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και οι Απόκριες, αλλά και όταν γίνονταν πανηγύρια στο χωριό.


Σε απόσταση 30 χλμ. από τον Βόλο βρίσκεται το χωριό Λαύκος, με τη μεγάλη πλατεία, τις πετρόχτιστες βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γνήσια πηλιορείτικα αρχοντικά. Οι πρώτοι κάτοικοι εμφανίστηκαν στο χωριό στα τέλη του 15ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους σε διάφορα σημεία του χωριού και έτσι ξεπρόβαλλαν αρχοντικά με μοναδική αρχιτεκτονική. 


Ο Λαύκος αποτελεί έναν προορισμό για όλους τους μήνες του χρόνου, καθώς η φιλοξενία και τα παραδοσιακά καταλύματα συντελούν στην ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τοπική κουζίνα, που μπορεί κανείς να γευτεί στα εστιατόρια και στις ταβέρνες, η οποία συντελεί στο να γίνει ο Λαύκος ακόμη ένας ενδιαφέρων γαστρονομικός προορισμός. Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Η Δράση» πραγματοποιεί μια σειρά από μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σκοπό να ψυχαγωγεί τους ντόπιους μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση.

«Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: