Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μετά το 1964.



Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο

Τον Ιούνιο του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δυο μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία του, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκεπτόταν επισήμως τον Λευκό Οίκο από το 1964 και το τότε ταξίδι του Γεωργίου Παπανδρέου.
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, η ανεπίσημη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Μάιο του 1978 και η συνάντηση του με τον Τζίμι Κάρτερ στη σκιά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ελληνικής αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως ενέργεια δυσαρέσκειας προς τον ρόλο που διαδραμάτισε ο αμερικανικός παράγοντας το 1974.

 Τον Απρίλιο του 1994, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη Δήμητρα Λιάνη γίνεται δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον

Τον Απρίλιο του 1994 ο αντιαμερικανός (στα λόγια) Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, 30 χρόνια από τότε που ως νεαρός πολιτικός συνόδευε τον πατέρα του Γεώργιο στη συνάντηση με τον Λίντον Τζόνσον. Συναντάται με τον Μπιλ Κλίντον και τη Χίλαρι, συνοδευόμενος από τη Δήμητρα, «μαγεύοντας» τον τότε Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Ανδρέα. Ακολούθησαν δυο θλιβερές ελληνικές παρουσίες στην Ουάσινγκτον από τον ίδιο άνθρωπο. Τον Κώστα Σημίτη

 
Τον Ιανουάριο του2002 ο Κώστας Σημίτης με τον Τζόρτζ Μπους το νεώτερο και ένα κέρμα ευρώ ... ως δώρο 


Τον Απρίλιο του 1996 με την ουρά στα σκέλια συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον με φόντο την ελληνική υποχώρηση στα Ίμια και το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς». Τον Ιανουάριο του 2002 θα επισκεφθεί και πάλι την αμερικανική πρωτεύουσα και θα μείνει στο... πάνθεον της γκάφας, καθώς επέλεξε να δώσει ως δώρο στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο ένα κέρμα... ευρώ και χύμα μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μέσα σε... πλαστική σακούλα (!).


  Κώστας Καραμανλής – Τζορτζ Μπους Τζούνιορ 2005

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται επισήμως μία ημέρα πριν από την ονομαστική εορτή του, στις 20 Μαΐου του 2005, τον Λευκό Οίκο και συναντάται με τον Τζορτζ Μπους. Ενημερωμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραλείπει να ευχηθεί στον κ. Καραμανλή για την ονομαστική εορτή του, ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ από τα ισχυρά «όχι» του τότε πρωθυπουργού στον αμερικανικό παράγοντα.


 Ο Γιώργος Παπανδρέου στις ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα μέσα σε ένα κλίμα παραπάνω από θετικό

Στις 9 Μαρτίου 2010 και ενώ η Ελλάδα έχει μπει στη μεγάλη περιπέτεια της κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για να δει τον Μπαράκ Ομπάμα. 


 Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας είχαν στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

Ακολουθεί η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου 2013, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει απλώς εθιμοτυπικά και μόνο την αλληλεγγύη του στη δοκιμασία του ελληνικού λαού.

Τώρα σειρά έχει ο Αλέξης Τσίπρας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: