Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Αναζητώντας την αλλαγή στα Μάλια της Κρήτης




Αναζητώντας την αλλαγή στα Μάλια

Γράφει ο Μανώλης Κουλούρας*

Παρατηρώ και βιώνω τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια ότι η τουριστική εξέλιξη στα Μάλια δοκιμάζεται από αξεπέραστα μέχρι σήμερα προβλήματα, που όλοι γνωρίζουμε, όπως η ηχορύπανση, η άγρα πελατών, η χειραγώγηση νεαρών τουριστών, η αλόγιστη κατανάλωση από πλευράς τους κακής ποιότητας αλκοόλ και ουσιών, που τους μετατρέπει σε μεθυσμένους ταραχοποιούς. Εξαιρετικά αρνητικές εικόνες που πολλές φορές κάνουν το γύρο του κόσμου.
Επιπλέον η μαζική επικίνδυνη οδήγηση με συνεχείς παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. των τετράτροχων (γουρουνών) δημιουργούν ένα μη ανθρώπινο περιβάλλον. Παρά τις εκατοντάδες κατά καιρούς προσπάθειες, συσκέψεις, διαμαρτυρίες, πιέσεις προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν έχει καταστεί δυνατόν ούτε να εξορθολογηθούν αυτές οι καταστάσεις, ούτε καν να γίνουν υποφερτές την περίοδο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου σε συγκεκριμένους δρόμους και σε συγκεκριμένες ώρες.


Δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει τα δύο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να κοιμόμαστε αδιατάραχτα την νύχτα και να κυκλοφορούμε στους δρόμους και τα πεζοδρόμια με ασφάλεια.
Δεν είμαι της γνώμης ότι το κράτος πρέπει να κλείσει τα σύνορα σε αυτού του είδους τουρισμού, όμως με τρομάζει η δική μας εκπληκτική ετοιμότητα και επί τούτου προπαρασκευή για την υποδοχή και το «άρμεγμα» τουριστών τέτοιας ευτέλειας. Η αυτονόητη προσαρμογή μας στα δικά τους γούστα, έτοιμοι να γυμνώσουμε και τα οπίσθια προκειμένου να προσφέρουμε γέλωτα και γλέντι κερδίζοντας το φιλοδώρημά τους είναι κάτι που με πονάει.
Από την άλλη πλευρά παρατηρώ τα τελευταία χρόνια με ικανοποίηση την ανακαίνιση, αναβάθμιση και αλλαγή πελατείας μικρομεσαίων μονάδων, καταστημάτων και διαμερισμάτων με πελάτες πέρα των παραδοσιακών αγορών, δηλαδή Μ. Βρετανίας και Γερμανίας, όπως Τσεχία, Πολωνία, Σκανδιναβικές Χώρες, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, 5μηνου και 6μηνου τουρισμού. Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε προσέξει αυτή την αλλαγή. Δεν θα ήθελα να αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κανένα από τους επιχειρηματίες, που με τις ενέργειές τους προσθέτουν αξία όχι μόνο στην περιουσία τους αλλά και στην γειτονιά τους, στην περιοχή τους και στο σύνολο των Μαλίων ως τουριστικού προορισμού.


Αυτές οι προσπάθειες σηματοδοτούν και ενισχύουν το σοβαρό διάλογο που έχει ξεκινήσει από την Δημοτική Αρχή με τους τοπικούς μας συλλόγους, το τοπικό συμβούλιο, την αστυνομία και τους τουριστικούς πράκτορες, για την αλλαγή σελίδας στα Μάλια, την επανατοποθέτησή μας δηλαδή στον τουριστικό χάρτη με πιο ποιοτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες όπως απαιτείται, επομένως και πιο ποιοτικούς τουρίστες.
Σε κάθε αλλαγή είναι αδύνατον να είναι όλοι σύμφωνοι, μερικοί φοβούνται τις οποιεσδήποτε αλλαγές για τους δικούς του λόγους ο καθένας ιδιοτελείς ή ΟΧΙ.
Αυτή η αλλαγή είναι σαφώς προς το καλύτερο σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο, όπου όλοι οι προορισμοί αναβαθμίζονται και εμπλουτίζονται.
Τα Μάλια οφείλουν στις νέες γενεές καλύτερες προοπτικές, ένα άλμα ποιοτικό προς τα εμπρός και έχουν όλα τα προσόντα γι’ αυτό με το παραπάνω!!! Από τα Μάλια εξάλλου ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη!!!


Παράλληλα θα θεραπεύσουμε κακοδαιμονίες και ζημιογόνες καταστάσεις πολλών ετών. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία, μετά από συνάντηση με εκπρόσωπο μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού με θέμα «νεανικός αλκοολικός τουρισμός», όπου είπε χαρακτηριστικά παρουσία και άλλων Δημοτικών συμβούλων: «εγώ τους φέρνω αλλά ο ίδιος δεν περνάω ούτε έξω από τα Μάλια».
Αγαπητοί μου συμπολίτες δεν μας ταιριάζει αυτό το είδος τουρισμού, δεν μας ταιριάζει η ασχήμια και η χυδαιότητα κάποιων τουριστών ή κάποιων επιχειρηματιών, ας σταματήσουμε να ανεχόμαστε συμπεριφορές που ντροπιάζουν την ιστορία μας και που υποδαυλίζουν το μέλλον των παιδιών μας. Σε κάθε περίπτωση όποιος δεν σέβεται τον τόπο μας και τους κατοίκους του, δεν έχει θέση εδώ.

Πού είναι η Ελληνική περηφάνια, το Ελληνικό φιλότιμο, η υπεράσπιση της τιμής, η αξιοπρέπεια, η αρχοντιά; Ποιά είναι τα κριτήρια ποιότητας της ζωής μας; Όμως ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε πορεία, ποτέ δεν είναι αργά να λειτουργήσει το πατριωτικό φιλότιμο και η κοινωνική ευθιξία.
Πότε επιτέλους θα μπορούμε να λέμε χωρίς δισταγμό αλλά με υπερηφάνεια και πάλι ότι είμαστε κάτοικοι Μαλίων, ότι είμαστε Μαλιώτες;
Πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες των Μαλίων αλλά και στον δυναμισμό των Μαλιωτών, ιδίως των Νέων.
Τα Μάλια αξίζουν και δικαιούνται το καλύτερο!!!
Όλοι μαζί λοιπόν ο καθένας με τον τρόπο του ας βοηθήσουμε τον τόπο μας να ανέβει εκεί που πραγματικά αξίζει.
Μάλια 31/08/2017
* Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου



Δεν υπάρχουν σχόλια: