Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βανδαλισμός στο Καστέλι Κισσάμου




Βανδαλισμός στο Καστέλι Κισσάμου

Άγνωστοι αφαίρεσαν 8 παλαιοντολογικά αποτυπώματα - Ενημερώθηκαν οι αρχές

Ένα απίστευτο περιστατικό αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Κισσάμου! Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα από τα ανθρώπινα αποτυπώματα 5,7 εκατομμυρίων χρόνων που είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή.
Το περιστατικό διαπιστώθηκε από πολίτη που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο ο οποίος έκπληκτος είδε πως έλλειπαν 8 αποτυπώματα από τα ίχνη δίποδης βάδισης ! Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει υλικό από τις κάμερες που παρακολουθούν τον χώρο ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Τα σπουδαία ευρήματα είχαν ανακαλυφθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski και τα οποία άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.
Πρόσφατα μάλιστα μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει στα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Η ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας :
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας κος Χαρ. Φασουλάς μετέβη εχθές στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κος Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.
Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.
Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας.
http://www.cretalive.gr/crete/apisteyto-eklepsan-ta-anthropina-apotypomata-ekatommyrion-eton-poy-anakalyfthhkan-sthn-krhth



Βρήκαν τα απολιθώματα από την Κίσσαμο Χανίων στη Θεσσαλονίκη!
Γράφει η Ειρήνη Καντιδάκη
Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, υπόθεση κλοπής από αρχαιολογικό χώρο στην Κίσσαμο Χανίων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης αφαίρεσε τμήματα από επιφάνεια βράχου, που φέρουν αποτυπώματα βάδισης, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντός του αρχαιολογικού χώρου.
Από την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα και προανάκριση, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, προέκυψε ότι δράστης της κλοπής ήταν 55χρονος ημεδαπός.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (14-09-2017) το απόγευμα, στην οικία του 55χρονου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα πλάκας που φέρουν αποτυπώματα βάδισης και εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Ο 55χρονος εντοπίστηκε σήμερα (15-09-2017) το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι (6) τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: