Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

«Φάκελος Κύπρου»: Φωνές από Λευκωσία για «παρεμβάσεις και αναλήθειες»




«Φάκελος Κύπρου»: Φωνές από Λευκωσία για «παρεμβάσεις και αναλήθειες»

Εξωθεν «παρεμβάσεις» και «εμφανέστατα αναληθείς καταθέσεις» στον «Φάκελο της Κύπρου» που παρέδωσε η ελληνική Βουλή στη Λευκωσία διαπιστώνει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυπριακής Βουλής και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου.
Όπως αναφέρει το μέλος της επιτροπής, τα αρχεία «έχουν υποστεί παρεμβάσεις και αφαιρέσεις, πέρα από τις συνήθεις ανά τον κόσμο “εθνικές προστασίες”, ενώ ειδικά οι υποκειμενικές προσωπικές καταθέσεις είναι σε πολλά σημεία εμφανέστατα αναληθείς».
Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν μειώνει την ιστορική σημασία συνολικά τόσο του υλικού όσο και της παράδοσης στην κυπριακή Βουλή του αντιγράφου του πρωτότυπου αρχείου του «Φακέλου της Κύπρου» από τη Βουλή των Ελλήνων.
Σε συνέντευξη σε κυπριακή εφημερίδα ο καθηγητής κ. Παπαπολυβίου επισημαίνει την τεράστια εθνική σημασία του αρχειακού υλικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 43 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Αθήνα «επικράτησε επιτέλους η λογική ότι με το να διατηρούνται κλειστά τα αρχεία για το Κυπριακό δεν εξυπηρετούνται ούτε η ιστορική αλήθεια ούτε το εθνικό συμφέρον ούτε η δημοκρατία».
Όπως αναφέρει το μέλος της επιτροπής που θα εξετάσει τον «Φάκελο της Κύπρου», το να παραμένουν κλειστά τα επίμαχα αρχεία συνιστούσε «ασέβεια και προσβολή σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας το καλοκαίρι του 1974», ενώ αναφέρεται και στο δεύτερο τμήμα του «Φακέλου», το οποίο θα παραδοθεί τους ερχόμενους μήνες.
Πρόκειται για το συμπληρωματικό υλικό από διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης, για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: