Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

«Στημένο» από τον Ερντογάν το πραξικόπημα





«Στημένο» από τον Ερντογάν το πραξικόπημα

Σουηδική έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα γεγονότα της 15ns Ιουλίου έχουν πολλά σκοτεινά σημεία και ήταν η αφορμή για μαζικές διώξεις από τον «σουλτάνο».

Από την Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου
estathou@dimokratianews.gr

Το -αποτυχημένο- πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία ήταν στημένο από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν! Αυτό υποστήριζε με σειρά άρθρων και ρεπορτάζ η «δημοκρατία» ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, από τις πρώτες μέρες μετά την... αποκατάσταση της τάξης στη γείτονα, και έναν χρόνο αργότερα μια επίσημη σουηδική έκθεση έρχεται να την επιβεβαιώσει! Συμφωνά με τη μελέτη του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ελευθερία (Stockholm Center for Freedom - SCF), η απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία ήταν στημένη από τον ίδιο τον Ερντογάν, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για μαζική δίωξη των κριτών και των αντιπάλων του, το οποίο και έκανε.
Η έκθεση βασίστηκε σε εκατοντάδες στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία ήταν προσβάσιμα σε όλους, όπως επίσημα κατηγορητήρια, καταθέσεις μαρτύρων, ιδιωτικές συνεντεύξεις, μελέτες στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, αναφορές για αποδεικτικά που μελετήθηκαν από άλλους ερευνητές κ.λπ.
Μετά την ενδελεχή έρευνα όλων των στοιχείων, το SCF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεγονότα της νύχτας της 15ns Ιουλίου δεν θα έπρεπε καν να χαρακτηρίζονται απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς η στρατιωτική κινητοποίηση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε αριθμούς, εκδηλώθηκε σε ελάχιστες πόλεις, η διαχείριση ήταν προβληματική και την ίδια ώρα οι πραξικοπηματίες αψήφησαν τις καθιερωμένες πρακτικές, τους κανόνες εμπλοκής και τις διαδικασίες λειτουργίας του τουρκικού στρατού.
«Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του SCF Αμπντουλά Μποζκούρ.


Πολλαπλά κέρδη
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Ερντογάν με το πραξικόπημα κέρδισε πολλά: εδραίωσε μια αυτοκρατορική προεδρία, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και επιπλέον προετοίμασε την εισβολή στη Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο ίδιος χαρακτήρισε την απόπειρα «θείο δώρο»!
Η έκθεση για το τι συνέβη πραγματικά στις 15 Ιουλίου 2016 επισημαίνει ορισμένα περίεργα σημεία της υπόθεσης, όπως την τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σέναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμη και βασανιστηρίων. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μαρτυρίες από κατηγορουμένους και τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα ενισχύουν την άποψη ότι το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.
Άλλο ένα μελανό σημείο στην όλη υπόθεση -συμφωνά με τη σουηδική έκθεση- είναι ο ρόλος του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της περιβόητης MIT, Χακάν Φιντάν, ο οποίος, αν και δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο, εντούτοις παραμένει ακόμη στη θέση του. Επιπλέον, είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος ούτε καν ως μαρτυράς στις δίκες για το πραξικόπημα, όπως περίεργη είναι και η μη παρουσία του στο Κοινοβούλιο κατά τη σχετική έρευνα και συζήτηση.
Η έκθεση στέκεται επίσης στο γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, στο ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, στο ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, στο ότι σκοτώθηκαν πολίτες, στο ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με ελάχιστους στρατιώτες και στο ότι οι ομάδες που, υποτίθεται, καταδίωκαν τον Ερντογάν πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Σύμφωνα με το SCF, όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα.
Η έκθεση παραθέτει δεκάδες άλλα στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της υπόθεσης περί στημένου πραξικοπήματος. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός που επισημαίνει το SCF, σύμφωνα με το οποίο, έναν χρόνο μετά τα γεγονότα της 15ns Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματοβ Γκιουλέν στο υποτιθέμενο πραξικόπημα. Όπως υποστηρίζει η έκθεση, τα μόνα στοιχεία και οι μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν ήταν κατασκευασμένα, καθώς ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια! Εξάλλου, ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα, είχε υποστηρίξει ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα από τον πρόεδρο Ερντογάν! Η έκθεση του SCF δημοσιεύθηκε αρχικά στα τουρκικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει μια αγγλική έκδοση με νέες αλλαγές και ενημερωμένα δεδομένα.


«Δικτατορία» και χιλιάδες φυλακίσεις
χωρις κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο

ΕΧΕΙ περάσει ένας χρόνος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, ο «σουλτάνος» της χώρας!
Με αφορμή τα γεγονότα της 15ns Ιουλίου, ο Ερντογάν -επί της ουσίας- κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό του πραξικόπημα και να επιβάλει τους όρους του! Η χώρα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν υπάρχει κράτος δικαίου, αφού η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή ενώ η φωνή των υπολοίπων είναι μάλλον ασθενής και τρεμάμενη. Σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, αυτή απλά... δεν υπάρχει!
Με εντολή Ερντογάν, όσα μέσα ενημέρωσης ασκούσαν και την παραμικρή κριτική προς το πρόσωπο του είτε έκλεισαν είτε απειλήθηκαν, με αποτέλεσμα να αλλάξουν ρότα, ενώ δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες που βρίσκονται πλέον πίσω από τα κάγκελα των τουρκικών φυλακών.
Από αυτό, μάλιστα, δεν γλίτωσαν ούτε ξένοι εκπρόσωποι του Τύπου! Την ίδια ώρα, πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρις ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμει, στη Δικαιοσύνη, στο διπλωματικό σώμα, στη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο.
Το χειρότερο από όλα, όμως, είναι ότι σχεδόν 52.000 (!) άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίβ να έχουν περάσει από δίκη, επειδή απλά θεωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.

«κυριακάτικη δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: