Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γ. Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο παράλληλων πληρωμών




Γ. Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

Το βράδυ που παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών μου έγινε η πρόταση για υπουργός

Το σχέδιο του για το παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν ο βασικός λόγος που του προτάθηκε από τον κ. Τσίπρα το υπουργείο Οικονομικών, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σήμερα το πρωί  στον ΣΚΑΙ μαζί με τον δημοσιογράφο Γ. Αυτιά.
«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Πρώτη φορά το παρουσίασα ένα βράδυ του Ιουνίου του 2013 στο γραφείο του Αλέξη Τσιπρα. Δεύτερη φορά ήταν ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα παρουσία Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά.  Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών».
Όσον αφορά την παρουσίαση του σχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι δεν υπήρξε αντίδραση αλλά καθολική αποδοχή πλην ενός. 
«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα».  
«Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών μιλούσα ένα χρόνο πριν σε δημόσιες ομιλίες μου. Παράλλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
«Για εμάς παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν να βρούμε δικούς μας τρόπους παροχής πληρωμών».
Στην ερώτηση ότι πολλοί ζητούν την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ανέφερε πως: «Από τον Νοέμβριο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η ''λασπολογία'' ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την ''επέτειο'' του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ''μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης'' με στοχεύουν».
Συμπερασματικά. Άκουσα ολόκληρη την συνέντευξη Βαρουφάκη στον Γ. Αυτιά και φυσικά δεν περίμενα από τον συστημικό δημοσιογράφο να πει την "καλή του κουβέντα". Ωστόσο σαν οικονομολόγος δέχομαι ότι πραγματικά η ανάλυση Βαρουφάκη για το παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν διαφωτιστική και προφανώς το σύστημα αυτό δημιουργούσε ρευστότητα.
Όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν την ανάλυση ας δουν το βίντεο αυτό: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: