Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μια ζοφερή αλήθεια από τον Νίκο Σκουλά

«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων». 
 Πλούταρχος τον 1ο μΧ. στο έργο του «Περί του μη δανίζεσθαι»




Μας δανείζουν για να πληρώνουμε τις δόσεις των τόκων,  
ενώ το χρέος διογκώνεται


του ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΥΛΑ

Αυτή είναι η απλή αλήθεια για το Eurogroup, χωρίς αλχημείες, ωραιοποιήσεις και γελοία προπαγάνδα εις βάρος του λαού, που υποφέρει. Μας δίνουν 8,5 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά 7,4 δισ. ευρώ πάνε στην πληρωμή του τοκοχρεολυσίου των δανειστών και τα υπόλοιπα σε εκπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Το χρέος διογκώνεται στα 337,5 δισ. ευρώ, πάνω από 180% του ΑΕΠ. Απολύτως μη βιώσιμο.
Για απομείωση του χρέους καμιά δέσμευση από τους δανειστές, πέρα από κάποιες αόριστες αναφορές (δημιουργική ασάφεια). Τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζονται έως το 2022, με την ανέφικτη υποχρέωσή μας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ. Να βγάλουμε δηλαδή από τη μύγα ξίγκι.
Στην απίθανη περίπτωση που το πετύχουμε αυτό, με τη δέσμευσή μας να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2% για άλλα 20 χρόνια, θα συνεχίσει η υπερφορολόγηση και η μείωση μισθών και συντάξεων των μικρών και αδύνατων για να εισπράττουν οι δανειστές αμείωτους τους τόκους τους, όταν ο λαός μας σφαδάζει από τη φτώχεια και τη μιζέρια.
Αυτή είναι η ζοφερή αλήθεια. Και όμως οι κυβερνητικοί φωστήρες πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους, αφού με τη δόση αυτή δεν πτωχεύουμε - επί του παρόντος.
Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας προσθέτοντας «την ύβριν» της χυδαιότητας, ενώ εμείς, οι πολίτες (τα υποζύγια), «καθεύδομεν ύπνον μακάριον». Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε και θα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: