Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Στην Κρήτη το αρχαιότερο λαγωνικό της Ευρώπης...




Βοσκο σκαρφαλώνουν στον Ψηλορείτη, 1950.
Φωτογραφία του Γάλλου Claude Dervenn

Στην Κρήτη το αρχαιότερο λαγωνικό της Ευρώπης...

Οι Κρήτες βοσκοί εδώ και αιώνες διαφεντεύουν τη γενέτειρα του Δία και τ οροπέδια του Ψηλορείτη. Πιστός τους σύντροφος, ο Κρητικς Ιχνηλάτης, μία μοναδική ράτσα πρωτόγονου λαγωνικού σκύλου, του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των μινωικών χρόνων. Είναι χαρακτηριστική ότι υπάρχουν ευρήματα και απεικονίσεις τέτοιων σκύλων από το 2500 π. Χ. και θεωρείται μία από τις παλαιότερες κυνηγητικς ράτσες στην Ευρώπη.
Απ την αρχαία εποχή, ο Kρητικς Ιχνηλάτης, λόγ της νησιωτικής απομόνωσης του δεν ήταν γνωστός στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνεπώς ελάχιστες είναι οι αναφορές του στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πρώτος ο Ξενοφών σημειώνει για την φυλή αυτ στον «Kυνηγετικό» του: «Πρς δε τον ν τον γριων κέκτησθε κύνας νδικάς, Kρητικάς, Λοκρίδας, Λάκαινας, ρκυς, κόντια (κεφ.χ)». 


Αρχαιολογικά ευρήματα από την Μινωική εποχή που φέρουν απεικονίσεις του σκύλου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως μία πυξίδα που προέρχεται από την Ζάκρο και ένα πώμα πυξίδας από το Μόχλο η οποία έχει για λαβή ανάγλυφη μορφή ξαπλωμένου σκύλου. Η απεικόνιση αυτή μας δίνει τα γενικ χαρακτηριστικά του σκυλιού που ζούσε στην Kρήτη μεταξ των ετών 2700 και 2500 π.X.. Σώμα επίμηκες, κεφάλι μακρ με λεπτό ρύγχος, αυτιά μικρά συνήθως όρθια αλλά πολλς φορς γυρισμένα προς τα πίσω, μέση λεπτή με μακρι και λεπτά σκέλη, ουρά μακρι χοντρή, συχνά γυρισμένη προς τα πάνω. 
Η ίδια ράτσα σκύλου πρέπει να ζούσε στην Kρήτη και στην πρώιμη γεωμετρικ περίοδο (900-650 π.X), αν κρίνουμε από σχετική απεικόνιση σε χάλκινο έλασμα που βρέθηκε στο Ιδαίο Άντρο και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Η δυτικ Κρήτη και κυρίως η περιοχ της Κυδωνιάς (των σημερινών Χανίων) φημιζόταν για την παραγωγ γνήσιων κρητικών σκύλων. Λέγεται μάλιστα ότι ο Κύδων, ο ιδρυτής της πόλεως, είχε ανατραφεί από μία Κρητική σκύλα.


Αργυρ δραχμ Κυδωνίας, Κρήτης, περίπου 320 -280 π.Χ.  
Ο Κύδων, Ιδρυτς της Κυδωνίας, θηλάζει μία Κρητικιά σκύλα.
Αν και πριν από λίγα χρόνια ο πληθυσμός τους είχε μειωθεί δραματικά και κινδύνευε με αφανισμό, σήμερα μετά από προσπάθειες χρόνων, φαίνεται ότι κρητικς λαγωνικς σκύλος επανακάμπτει.

Πληροφορίες - πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: