Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ZΩΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ : Η σωστή διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα





Η σωστή διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

της ZΩΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου

Η περίοδος της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί για όλους μας μια καλή φυσική αποτοξίνωση από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Είναι γνωστό πλέον ότι αυτά περιέχουν κορεσμένα λίπη (τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά) και ποσότητες χοληστερόλης. Έτσι, με πλήρη αποχή αυτών πετυχαίνουμε:
• Μικρή βελτίωση βιοχημικών τιμών του λιπιδαιμικού προφίλ.
• Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών ανάλατων.
• Βελτίωση ή και απώλεια σωματικού βάρους (αν βέβαια προσεχθούν οι ποσότητες και η ποιότητα των φαγητών).
Μεγάλη Παρασκευή: Αποχή και από το ελαιόλαδο
Τη Μ. Παρασκευή, όπου απέχουμε και από το λάδι, μπορούμε να καταναλώσουμε κάτι από τα παρακάτω:
• Για κυρίως γεύματα: Σούπες λαχανικών προσθέτοντας μέσα ταχίνι (πλούσιο γεύμα σε βιταμίνες και αμινοξέα), λαχανικά ψητά ή ωμά με μπαλσάμικο, παξιμάδι και ελιές, όσπρια με λιαστή ντομάτα ή χόρτα.
• Για ενδιάμεσα: Φρούτα, ξηροί καρποί, σπιτικές μπάρες (με μέλι, ταχίνι, βρώμη), smoothies (με φρούτα, μέλι, βρώμη, γάλα καρύδας).
• Για ελαφριά γεύματα: Τη μισή ποσότητα από το μεσημεριανό, μαγειρεμένη βρώμη με νερό ή με γάλα καρύδας/αμυγδάλου, σταφίδες, μέλι, κανέλα και άλλα.
Μεγάλο Σάββατο: Τι πρέπει να προσέξουμε
Λόγω του ότι έχει προϋπάρξει αποχή από το κρέας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συστήνονται τα εξής:
• Η κατανάλωση τροφίμων να γίνει με αργό ρυθμό.
• Αν είναι δυνατόν, να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της μαγειρίτσας, όπου αποτελεί και το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο μεταξύ της νηστείας και των πασχαλινών φαγητών.
• Η κατανάλωση σαλατικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα προκαλέσει αίσθημα κορεσμού, αποφυγή κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων φαγητού και βοήθεια στη διαδικασία πέψης.
Πασχαλιά: Το γιορτινό τραπέζι με τον οβελία
Ένα τραπέζι πλούσιο σε διάφορα παραδοσιακά φαγητά, όπως ο οβελίας, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, τα πασχαλιάτικα αβγά και γλυκά, όπως τα πασχαλιάτικα κουλουράκια, το τσουρέκι και άλλα.
Όλα τα προαναφερθέντα είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο αλλά και χοληστερόλης και λίπους (κρέας, εντόσθια, αυγά), καθώς επίσης και πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος (κουλουράκια, τσουρέκι).
Μικρές συμβουλές για να αποφύγουμε δυσάρεστα συμπτώματα
1. Το πρωί της Κυριακής ξεκινήστε την ημέρα με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ή με ένα μικρό κομμάτι τσουρέκι ή 2 μικρά πασχαλινά κουλουράκια και ένα φρούτο.
2. Η κατανάλωση σαλατικών θα προκαλέσει κορεσμό λόγω των φυτικών ινών και θα εμποδίσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων. Αρχίστε το γεύμα σας με μια λαχταριστή σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο.
3. Μετριάστε το λάδι στις σαλάτες και γενικότερα. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, που είναι ωφέλιμα για την υγεία και ιδίως για την καρδιά, δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.
4. Μην τρώτε όρθιοι και αποφεύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα. Έχετε το πιάτο σας το οποίο καλό θα ήταν να το χωρίστε στα 4. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε διατροφικά και να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
5. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά και φροντίζετε να είστε πολύ καλά ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
6. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, όπως και τα αυγά και τα τυριά την ημέρα του Πάσχα είναι από της κύριες πηγές λίπους και χοληστερόλης. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το κρέας (αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο) χωρίς πέτσα, επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών.
7. Φροντίζετε μετά το μεγάλο γεύμα της Κυριακής, το βράδυ να φάτε κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με φρυγανιά ή ψωμί κυρίως για να ηρεμήσει το στομάχι μας.
8. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να κάνετε σχεδόν τη διπλάσια άσκηση απ’ ό,τι κάνετε συνήθως στην καθημερινότητά σας.
Προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με τα πασχαλινά φαγητά
• Άτομα με στομαχικά προβλήματα: Όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πέψη κάποιων πασχαλινών τροφών.
• Άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πολλοί από εμάς πλέον έχουμε ευερέθιστο έντερο. Συστήνεται αργή κατανάλωση τροφών, όχι μπαχαρικά, αναψυκτικά, τηγανιτά.
• Άτομα με ουρικό οξύ: Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των μικρών νεαρών ζώων (αρνί, κατσίκι) είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα σε άτομα που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Συστήνεται η μέτρια κατανάλωσή τους.
• Άτομα με ιστορικό λιθίασης: Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία «κακών λιπαρών» και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής. Συστήνεται μέτρια κατανάλωση κρέατος.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: