Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Μια νεαρή μπαλαρίνα που λεγόταν Μπριζίτ Μπαρντό



Μια νεαρή μπαλαρίνα 
που λεγόταν Μπριζίτ Μπαρντό

Τι συνέβαινε με τις γαλλίδες σταρ του κινηματογράφου που τις έκανε τόσο τέλεια μοντέλα που να εμπνέουν την μόδα μπαλαρίνας. Στις δεκαετίες του 1950 και ’60  το Vogue είχε σαν μούσα του την  Brigitte Bardot, της οποίας το αμίμητος γαλλικό στυλ ποτέ δεν παρέλειψε να προσφέρει μια σικάτη κομψότητα και ξεγνοιασιά.  Η Μπαρντό ήταν η πρώτη μη αγγλόφωνη σταρ που απέκτησε μεγάλη διεθνή φήμη και έκανε τις ταινίες της  διεθνείς επιτυχίες στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.. 
Γιατί άραγε κάποιους τους ξενίζει το ότι η Μπριζίτ Μπαρντό έκανε μπαλέτο; Δεν φαίνεται από την κίνηση του σώματός της ή από το πώς χορεύει, στις διάφορες ταινίες της;
Ναι, η Brigitte Bardot σπούδασε μπαλέτο στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Αργότερα, ήταν η πρώτη διασημότητα που αγκάλιασε τη φίρμα πολυτελών υποδημάτων Repetto, όταν ζήτησε από τη Rose Repetto να της σχεδιάσει μια «μπαλαρίνα» που θα μπορούσε να φορά στους απρόσμενους δρόμους της καθημερινότητας.


Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής τα θαυμάζει κανείς ακόμα και σήμερα -εξήντα χρόνια μετά, παρακαλώ!- στην περίφημη φωτογραφία της πάνω σε ένα αυτοκίνητο Simca, στο Φεστιβάλ των Καννών του 1956. Στο ίδιο φεστιβάλ χρωστάμε την εμβληματική φωτογραφία της να στροβιλίζει τη φούστα της με φουρό, προς χάρη των φακών των φωτογράφων.
Είναι τουλάχιστον παράξενο το ότι έδωσε όνομα στο περίφημο στιλ «BB» μια γυναίκα για την οποία λέγεται πως είχε κάποτε δηλώσει ότι «σιχαίνομαι απολύτως την πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό πράγμα που δεν αντέχω».
Συχνά, οι ταινίες της είχαν σεκάνς με την Μπεμπέ να χορεύει. Στο γαλλικό μιούζικαλ του '56 «Μαμζέλ Πιγκάλ» η νεαρή Μπριζίτ επιδίδεται σε ρουτίνες μάθησης κλασικού χορού, αλλά με τι ενέργεια! Ποιος ξεχνά το σχεδόν «ακόλαστο» μάμπο που χορεύει στο «Και ο Θεός... έπλασε τη γυναίκα» (πάλι, 1956); Το jazzy νούμερο που κάνει στο «Vie Privée» του '62, που τόσο τέλεια εμπεριέχει το πνεύμα της απελευθερωμένης γυναίκας; Και την τραγική ένταση της «επανάληψής» του στην «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ, το 1963;
Ας θαυμάσουμε λοιπόν την αγαπημένη μας Μπε Μπέ, την ονειρεμένο θηλυκό των εφηβικών μας χρόνων μέσα από τη photo gallery του Vintage Everyday που  παρουσιάζουμε παρακάτω.

























   

Δεν υπάρχουν σχόλια: