Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πώς το τουρκικό προξενείο... φακελώνει μέλη της μειονότητας



Πώς το τουρκικό προξενείο... φακελώνει μέλη της μειονότητας

Ένα διαβαθμισμένο ως «απόρρητο» έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Μεσογείου, Μπούρας Οζουγκεργκίν, και στάλθηκε στην αρμόδια κρατική υπηρεσία που ελέγχει το Διαδίκτυο, για να επιβάλει απαγόρευση πρόσβασης στην Τουρκία στα σάιτ και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τριών μειονοτικών δημοσιογράφων στη Θράκη, αποκαλύπτει πως το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή φακελώνει τη μειονότητα και αποφασίζει σε ποιους μειονοτικούς θα μπει «φίμωτρο».
Άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, δηλαδή της ΜΙΤ, καλυπτόμενοι κάτω από τη διπλωματική ιδιότητα, φακελώνουν για τα φρονήματά τους τα άτομα της μειονότητας, ιδιαίτερα εκείνα που αρνούνται να εκτελούν τις εντολές του προξενείου και ενός αριθμού παραγόντων της αποκαλούμενης Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής. Μάλιστα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, τους φορτώνουν με ευκολία τον χαρακτηρισμό του γκιουλενιστή, δηλ. ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και ότι συνεργάζονται με τις... Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Μια λάσπη που ρίχνεται κατά όσων δεν δηλώνουν υποταγή στο καθεστώς Ερντογάν.
Το «απόρρητο» έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που δημοσιεύει σε μετάφραση το «Έθνος της Κυριακής», φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2016, δηλ. ένα δεκαήμερο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και αριθμό πρωτοκόλλου KDYG-ΙΙ-11214321. Περιήλθε σε συγγενείς των μειονοτικών δημοσιογράφων στην Τουρκία, από τον φάκελο που είχε σχηματιστεί εναντίον τους και έφτασε στο δικαστήριο στην Άγκυρα, όταν στις αρχές Αυγούστου επικύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες τη διαδικασία να μπει φίμωτρο στο Διαδίκτυο σε βάρος τους. Κάτι που γίνεται πλέον γενικευμένα στην Τουρκία μετά τις 15 Ιουλίου, όπου γνωστά ΜΜΕ είτε έχουν κλείσει ή λειτουργούν υπό επιτροπεία του καθεστώτος, ενώ πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και είναι στις φυλακές.


Το έγγραφο δεν δείχνει μόνο τη μεθόδευση κατά των τριών δημοσιογράφων, των Εβρέν Ντεντέ, Αϊντίν Μποσταντσί και Φατίχ Ναζίφογλου, που δραστηριοποιούνταν στο περιοδικό ΑΖΙΝLΙΚCA (Αζινλίκτσα) και τις σχετικές ιστοσελίδες. Αποδεικνύει ότι επιδιώκεται να στηθεί στη Θράκη και να λειτουργήσει ένας μηχανισμός «παράλληλου κράτους» του καθεστώτος του Ερντογάν.
«Να επιβληθεί απαγόρευση» Στο έγγραφο αναφέρεται: «Σύμφωνα με το έγγραφο που έχουμε λάβει από το Γενικό Προξενείο μας στην Κομοτηνή, επισημαίνεται ότι η ομάδα του Αζινλίκτσα, που είναι συνδεδεμένη με το FETO/PDY, αυξάνει όλο και περισσότερο τα δημοσιεύματα που κάνει υπό τον έλεγχο της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών και σκοπεύει να φέρει σε δύσκολη θέση της κοινής γνώμης τους ηγέτες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Το Γενικό Προξενείο μας στην Κομοτηνή εκτιμά ότι θα ήταν σωστό να επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και μέσων μαζικής ενημέρωσης που είναι εγγεγραμμένοι στο όνομα της ομάδας Αζινλίκτσα, λόγω των σχέσεών του με την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν/Οργάνωση Παράλληλου Κράτους (FETO/PDY), αλλά και λόγω της συνήθειάς τους να επιλέγουν δημοσιεύσεις, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαστρεβλώνονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα». Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι οι τουρκικές αρχές έχουν αποφασίσει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον Εβρέν Ντεντέ, ο οποίος εμφανίζεται ως βασικός υπεύθυνος της ομάδας του Αζινλίκτσα, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος όταν στα τέλη Ιουλίου δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Τουρκία. Επίσης ο τελευταίος, όπως αναφέρει, είναι γαμπρός του Αμπντουλάχ Αϊμάζ. Ο Αϊμάζ ήταν από τα κεντρικά στελέχη της εφημερίδας Zaman, που έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.


«Μας έχει γίνει γνωστό από το ανωτέρω Γενικό Προξενείο μας ότι τα δημοσιεύματα της ομάδας του Αζινλίκτσα παρακολουθούνται και στην Τουρκία και ότι είναι ένα ΜΜΕ που μεταφέρει τις εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινής γνώμης στην Τουρκία» αναφέρεται ακόμη στο έγγραφο. Είναι προφανές ότι το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για τις προξενικές Αρχές. Σε μια ανάλογη πρόσφατη περίπτωση στην Ολλανδία, σε έναν Τούρκο διπλωμάτη, τον Γιουσούφ Ατζάρ, που συγκέντρωνε στοιχεία για τα φρονήματα μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής πολιτών, του καταλογίσθηκαν κατηγορίες για κατασκοπευτικές δραστηριότητες, υποχρεώνοντας την Τουρκία να τον ανακαλέσει. Όπως μας μετέφερε ο Εβρέν Ντεντέ «εμφανίζεται σαν κύρια αποστολή του Προξενείου η απόλυτη χειραγώγηση των Ελλήνων και Ελληνίδων που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή συνείδησης». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «υπάρχουν πλέον αδιάψευστα στοιχεία ότι το Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής, μέσω των στελεχών της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας που απασχολούνται σ΄ αυτό με διπλωματική κάλυψη, ασκεί πιέσεις εντός των κύκλων της μειονότητας, διασπείροντας φόβο ή εξαγοράζοντας συνειδήσεις, ή εισηγούμενο στο τουρκικό κράτος τη λήψη μέτρων σε βάρος Ελλήνων πολιτών, μειονοτικών, προκειμένου να σιωπήσουν ή να πειθαρχήσουν στις εντολές του».

Χρίστος Τελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: