Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πώς να φροντίζουμε το δέρμα μας τον χειμώνα όταν «σκάει», ξηραίνει ή ξεφλουδίζει




Πώς να φροντίζουμε το δέρμα μας τον χειμώνα όταν «σκάει», ξηραίνει ή ξεφλουδίζει

της  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΑΤΟΥ
Δερματολόγου

Το δέρμα είναι ένα όργανο που συντελεί πολλούς ρόλους. Προστατεύει και στηρίζει τους υποκείμενους ιστούς από τις φυσικές επιθέσεις (ήλιος, κρύο, θερμότητα, νερό) από τις μηχανικές πιέσεις (τριβή, έλξη, έκταση, πίεση) τα μικρόβια και τους ιούς, όπως επίσης παίζει ρόλο στη γενικότερη άμυνα και τη σύνθεση βιταμίνης D. Επίσης αντανακλά τη γενικότερη υγεία (αναιμία, ίκτερος, μαύροι κύκλοι, εξανθήματα) του οργανισμού και είναι όργανο που εκφράζει και το συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.
Συχνά ωστόσο δεν δίνουμε τη φροντίδα και τη σημασία που χρειάζεται για να διατηρούμε την όψη του όμορφη και το παραμελούμε. Ειδικά το χειμώνα, το κρύο ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών σε όσους περνούν χρόνο εκτός θερμαινόμενου χώρου, αλλά και στους οδηγούς δικύκλων. Το ίδιο συμβαίνει και στα χέρια όσων τα πλένουν συχνά και με κρύο νερό με αποτέλεσμα να σκάνε, να ανοίγουν να τσούζουν και να έχουν τραχιά και αφυδατωμένη όψη. Επίσης η συχνή χρήση αντισηπτικών στα χέρια για πρόληψη των λοιμώξεων το χειμώνα, αφαιρει τον προστατευτικό μανδύα τους και τα αφυδατώνει.
Όμως ούτε το ζεστό νερό βοηθάει και ιδίως όταν κάνουμε παρατεταμένα ντους ή μπάνια που είναι ευχάριστα για να μας ζεστάνουν, ξηραίνουν όμως πολύ το δέρμα διότι απομακρύνονται όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας. Ο θερμός και ξηρός αέρας των καλοριφέρ και των αιρκοντίσιον επίσης προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.
Οι συνέπειες της αφυδάτωσης του δέρματος εκτός από την κακή όψη της επιδερμίδας με ξηρότητα, σκασίματα και ξεφλούδισμα, είναι η απώλεια της συνοχής των κυττάρων με αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα μικρόβια και ιοί στον οργανισμό. Ειδικά τα άτομα που έχουν ξηρό δέρμα, όπως ατοπική δερματίτιδα, υποθυρεοειδισμό ή αναιμία, καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα, θα πρέπει το χειμώνα να ενυδατώνουν πολύ σχολαστικά το δέρμα τους για να μην υποφέρουν από κνησμό, που είναι συνηθισμένο σύμπτωμα της ξηρότητας. Και τα χείλη όμως ξηραίνονται λόγω κρύου και πρέπει να τα ενυδατώνουνε πολλές φορές την ημέρα με κατάλληλα προϊόντα.
Η φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στο δέρμα πρέπει να περιλαμβάνει πλούσιες ενυδατικές κρέμες σώματος και όχι λάδια. Στη σύνθεση αυτών περιλαμβάνονται ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως πανθενόλη, ουρία, βρώμη, που συγκρατούν το νερό στους ιστούς και αποτρέπουν την αφυδάτωση.
Παράλληλα ανακουφίζουν από τον κνησμό και την ενοχλητική αίσθηση «τραβήγματος». Υπάρχουν και ειδικά αφρόλουτρα με ενυδατικά στοιχεία κατάλληλα για το ξηρό ή και ατοπικό δέρμα που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Για όσους πλένουν συχνά τα χέρια τους συνιστώνται ειδικά σαπούνια, καθώς και ενυδατικές κρέμες χεριών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Τέλος γενικά μέτρα όπως η χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο ή η τοποθέτηση ενός ρηχού δοχείου στο καλοριφέρ, εφυγραίνουν τον ξηρό αέρα και βοηθούν επιπλέον το δέρμα μας.
Και η διατροφή μας το χειμώνα δεν πρέπει να υπολείπεται σε νερό παρά το γεγονός ότι δε διψάμε τόσο όσο το καλοκαίρι, καθώς το νερό σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητο για ένα όμορφο δέρμα, αλλά και για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Ειδικά για το δέρμα του προσώπου, συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ είναι πολύ ενυδατικά χωρίς να βαραίνουν και να κάνουν λιπαρό το δέρμα. Να τονιστεί εδώ ότι η χρήση του αντιηλιακού στο πρόσωπο είναι απαραίτητη και τον χειμώνα, κάτι που συχνά αμελούμε, ξεχνώντας ότι ο ήλιος χειμώνα- καλοκαίρι απειλεί με φωτογήρανση το δέρμα μας.
Ο χειμώνας λόγω περιορισμένης συνήθως ηλιοφάνειας προφέρεται για θεραπείες αντιγήρανσης με πήλινγκ, λέιζερ καθώς και κρέμες που περιέχουν συστατικά αντιγηραντικά (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α) όπως και χρήση προιόντων για λεύκανση και εξάλειψη κηλίδων (υδροκινόνη, κοχικό οξύ, αζελαικό οξύ, βιταμίνη C). Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες δε χρησιοποιούνται το καλοκαίρι και εκμεταλλευόμαστε αυτή την εποχή για να τις αξιοποιήσουμε. Τέλος το χειμώνα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για θεραπείες ακμής καθώς οι περισσότερες είναι ελαφρώς ερεθιστικές για το δέρμα και τις αποφεύγουμε λόγω ήλιου το καλοκαίρι, καθώς και για καυτηριασμους θηλωμάτων, ξανθελασμάτων και λοιπών βλαβών του δέρματος όπως και ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι η κρούστα ή ο μώλωπας που προκύπτει από αυτές τις θεραπείες, πρέπει για το χρονικό διάστημα επούλωσης να μην εκτεθούν στον ήλιο.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο χειμώνας είναι μεν μια δύσκολη εποχή για το δέρμα, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να τον έχουμε σύμμαχο και όχι εχθρό στην προσπάθειά μας για διατήρηση της όμορφης και υγιούς όψης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: