Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠ ΤΖΩΡΤΖ ΜΑΪΚΛ



 Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠ

‘Εφυγε’ ένα βήμα πριν από το μεγάλο comeback

 Ο Ελληνορθόδοξος Τζορτζ Μάικλ και το γονιδιακό ταλέντο του
Η «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΠΟΠ
«Eκτός από τις πολλές τρίχες που έχω στο σώμα μου, άλλα ελληνοκυπριακά χαρακτηριστικά μου είναι η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα, τα οποία κληρονόμησα από τον πατέρα μου» είχε πει σε συνέντευξή του ο Τζορτζ Μάικλ ή αλλιώς Γεώργιος Παναγιώτου.
Ο μεγάλος καλλιτέχνης δήλωνε περήφανος για την ελληνοκυπριακή του καταγωγή ενώ, όπως μας αποκάλυψε ο Aρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, είχε βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος.
«Ο χαμός του ελληνοκυπριακής καταγωγής Τζορτζ Μάικλ μας γέμισε θλίψη. Η μητέρα του, Λέσλι, ήταν Βρετανίδα, ενώ ο πατέρας του Κυριάκος Παναγιώτου είναι Ελληνοκύπριος και κατάγεται από ένα χωριό (σ.σ. το Πατρίκι Καρπασίας) που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Το μουσικό ταλέντο του το κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε πολύ καλό βιολί, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε εκείνα τα δύσκολα χρόνια να αποκτήσει μουσική παιδεία. Διαθέτει όμως έμφυτο ταλέντο. Είναι μια πολύ καλή οικογένεια. Ο Τζορτζ είχε βαπτιστεί ορθόδοξος, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με την εκκλησία. Ίσως αυτό να ήταν και δικό μας λάθος γιατί δεν προσπαθήσαμε να τον προσεγγίσουμε. Θυμάμαι, όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα συναντήσει τους γονείς του και τους είχα ρωτήσει ''τι κάνει ο Τζορτζ, δεν τον έχω δει'', η μητέρα του μου απάντησε: ''Μήπως εμείς τον βλέπουμε; είναι τόσο απορροφημένος από τη μουσική...''» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.

Φιλανθρωπίες
Ο Τζορτζ Μάικλ θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις μουσικές του επιτυχίες αλλά και για τις πράξεις φιλανθρωπίας του. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η ανατροφή που πήρε από τους γονείς του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
Την παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Τζορτζ Μάικλ σε ηλικία μόλις 53 ετών διαδέχθηκε πλήθος μαρτυριών και πληροφοριών από συνεργάτες και φίλους του για τις τελευταίες ημέρες του θρύλου της ποπ που δίνουν έναν ακόμα πιο δραματικό τόνο στο τραγικό συμβάν.
Ο πατέρας του μετανάστευσε το 1953 από την Κύπρο στην Αγγλία, όπου έγινε εστιάτορας και άλλαξε το όνομά του σε Τζακ Πάνος. Στο Λονδίνο γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία ήταν Αγγλίδα χορεύτρια. Ο Τζορτζ Μάικλ είχε πει ότι η μητέρα του τον έμαθε να νοιάζεται για τους συνανθρώπους του ενώ περιέγραφε τον πατέρα του ως έναν σκληρά εργαζόμενο οικογενειάρχη. Το 1997 η Λέσλι Παναγιώτου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. Ο χαμός της τον διέλυσε ψυχολογικά και τον οδήγησε στην κατάθλιψη.
«Ετρεφε μεγάλο σεβασμό και αγάπη για εκείνη. Πιστεύω πως ο θάνατός της τον στιγμάτισε. Από τότε άλλαξε πολύ και ποτέ δεν κατάφερε να γεμίσει το κενό που άφησε η απουσία της. Ηταν στενά συνδεδεμένος μαζί της. Ο πατέρας του, ο οποίος μένει στο Βόρειο Λονδίνο, συνέχισε να επισκέπτεται την εκκλησία μας.

Με την ελληνική σημαία από τη συναυλία του το 2007 στην Αθήνα.
Τον Τζορτζ Μάικλ τον συνάντησα πριν από κάποια χρόνια, όταν ένας Ελληνοκύπριος δήμαρχος στο Βόρειο Λονδίνο διοργάνωσε μια εκδήλωση προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς της περιοχής του και εκείνος είχε έρθει για να προσφέρει τη βοήθειά του.
Η δεύτερη φορά ήταν όταν ο πρώτος εξάδελφός του Ανδρος Γεωργίου (σ.σ. υπήρξε για πολλά χρόνια καλύτερός του φίλος) βάφτισε το παιδί του και ο Τζορτζ Μάικλ έγινε νονός του.
Ήταν ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης. Αυτές τις ημέρες οι εφημερίδες στη Βρετανία δημοσιεύουν συνεχώς άρθρα για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο ο ίδιος ήθελε να μείνει κρυφό. Πέρα από τα ιδρύματα είχε βοηθήσει πολλούς απλούς ανθρώπους, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν άνθρωπος με περιεχόμενο» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας στην εφημερίδα μας.
Ο καλλιτέχνης είχε εκμυστηρευτεί πως όταν ήταν έφηβος ο πατέρας του τον έβαζε να πλένει πιάτα στο εστιατόριό του και του δίδαξε να εργάζεται σκληρά. Το κυριότερο, όμως, που του έμαθε είναι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να το επιτύχεις. Μάλιστα είχε αναφέρει πως ο πατέρας του και η οικογένειά του από την Κύπρο κατάφεραν, αν και μετανάστες, με συνεχή και επίπονη δουλειά, να ανέβουν στη μεσαία τάξη στη Βρετανία αποτελώντας ένα μεγάλο παράδειγμα στη ζωή του.

Ο Τζορτζ Μάικλ με τους γονείς του Κυριάκο και Λέσλι.

Για πολλά χρόνια ο Τζορτζ Μάικλ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του γιατί δεν ήθελε να τον στενοχωρήσει. Αυτό δυσκόλεψε αρκετά τη σχέση τους.
Όμως υπήρχε μεγάλη αγάπη μεταξύ τους, κάτι που επιβεβαιώνει το βίντεο της συναυλίας του στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2007. Τότε, απευθυνόμενος στο κοινό ο καλλιτέχνης είχε πει: «Χαιρετήστε την οικογένειά μου. Να ο πατέρας μου, θα αναγνώριζα τη μεγάλη κοιλιά του οπουδήποτε...».
Ελληνικοί γάμοι
Επιπλέον, σε μια παλιότερη συνέντευξή του, όταν τυχαία άκουσε ελληνικά λαϊκά τραγούδια στο ραδιόφωνο είχε αναφέρει: «Μου θυμίζει τους ελληνικούς γάμους όπου πήγαινα ως παιδί. Ήμουν πολύ υπερήφανος για τον μπαμπά μου σε αυτά τα γλέντια, γιατί χόρευε με γεμάτα ποτήρια πάνω στο κεφάλι του καλύτερα από όλους».
Ο Τζορτζ Μάικλ θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του μητέρα σε έναν οικογενειακό τάφο που αγόρασε κοντά στο σπίτι του στο Βόρειο Λονδίνο, στο νεκροταφείο Highgate, όπως ήταν η επιθυμία του.
«Δεν μας έχουν ενημερώσει αν η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην ορθόδοξη εκκλησία» καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.
Μάγδα Λιβέρη

‘Εφυγε’ ένα βήμα πριν από το μεγάλο comeback
Την παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Τζορτζ Μάικλ σε ηλικία μόλις 53 ετών διαδέχθηκε πλήθος μαρτυριών και πληροφοριών από συνεργάτες και φίλους του για τις τελευταίες ημέρες του θρύλου της ποπ που δίνουν έναν ακόμα πιο δραματικό τόνο στο τραγικό συμβάν.
Από τη μία πλευρά το πρόβλημα με τα ναρκωτικά, τα παραπάνω κιλά και η απομόνωση και από την άλλη πλευρά οι νέες συνεργασίες και δουλειές που είχε στα σκαριά σκιαγραφούν μια δραστήρια, έντονη και περίπλοκη ζωή που σε μια ειρωνεία της τύχης έλαβε τέλος ανήμερα των Χριστουγέννων.
Ολα δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες ο Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο του άλμπουμ «Symphonica» το 2014 (περιείχε κυρίως τα live της παγκόσμιας περιοδείας του το 2012), όχι απλά έγραφε νέα τραγούδια αλλά σχεδίαζε ένα μεγάλο «comeback» στη σόουμπιζ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, μέσα στο 2017 σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με ολοκαίνουργια τραγούδια, ενώ είχε έρθει σε επαφή με τον παραγωγό και συνθέτη Naughty Boy, για να συνεργαστούν και για το άλμπουμ του τελευταίου. Ο Naughty Boy (καλλιτεχνικό όνομα του Σαΐντ Χαν), ο οποίος έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως η Beyonce και οι One Direction, είχε χαρακτηρίσει την επικείμενη συνεργασία του με τον Μαικλ ως «την πιο ενδιαφέρουσα» από όσες έχει κάνει. «Του έκανα την πρόταση και ανταποκρίθηκε. Ανυπομονώ και δεν ξέρω τι να περιμένω. Και, για να είμαι ειλικρινής, είναι ο πιο μυστηριώδης από οποιονδήποτε άλλον και αυτό με ενθουσιάζει», είχε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες προσθέτοντας: «Naughty Boy featuring George Michael, αυτό ακούγεται ωραίο».
Εκτός από την επιστροφή του στα μουσικά πράγματα ο κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής, ο οποίος πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους στην πολυετή καριέρα του, εργαζόταν σκληρά για ένα ντοκιμαντέρ που προγραμματιζόταν να προβληθεί τον Μάρτιο του 2017. Η εν λόγω ταινία, με τίτλο «Freedom», θα αφορούσε στην παραγωγή του δεύτερου άλμπουμ του Μάικλ «Listen Without Prejudice Vol.1» και θα περιελάμβανε συνεντεύξεις με γίγαντες της μουσικής, όπως ο Ελτον Τζον, ο Λίαμ Γκάλαχερ και ο Στίβι Γουόντερ. Θα περιελάμβανε και μαρτυρίες για τα γυρίσματα του διάσημου βίντεο του τραγουδιού του ίδιου άλμπουμ «Freedom! '90», το οποίο σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Φίντσερ και στο οποίο έπαιζαν πέντε τοπ μόντελ της δεκαετίας του '90.


Ο Ελληνορθόδοξος Τζορτζ Μάικλ και το γονιδιακό ταλέντο του

«Θα ενθουσιαστείτε»
Η Λίντα Εβαντζελίστα, η Ναόμι Κάμπελ, η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Σίντι Κρόφορντ και η Τατιάνα Πάτιτζ επρόκειτο να ξανασυναντηθούν 26 χρόνια αργότερα για να μιλήσουν στο ντοκιμαντέρ του Τζορτζ Μάικλ, στο οποίο μάλιστα αφηγητής θα ήταν ο ίδιος. Ηταν ένα project στο οποίο είχε αφιερωθεί το τελευταίο διάστημα και με την τελευταία ανάρτηση που έκανε στο Instagram, στις 2 Νοεμβρίου, υποσχόταν στους θαυμαστές του ότι η ταινία θα τους ενθουσιάσει.
Παρόλο που είχε αρκετά χρόνια να κάνει επιτυχίες φαίνεται ότι ο Τζορτζ Μάικλ είχε ακόμα μεγάλο κοινό, κάτι που φάνηκε και από τον πάταγο που έκανε ένα παλαιότερο βιντεάκι που είδε ξανά το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το βίντεο του 2011 ο αστέρας της ποπ εμφανίζεται με τον διάσημο παρουσιαστή του αμερικανικού «The Late Late Show», Τζέιμς Κόρντεν, να «εγκαινιάζει» το καθιερωμένο πλέον «καραόκε» μέσα σε αυτοκίνητο με οδηγό τον παρουσιαστή, σε μια εμφάνιση με πολύ χιούμορ και αστεία ακόμα και... για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Από το περιβάλλον του τραγουδιστή ειπώθηκε πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τον εθισμό του στην ηρωίνη
Από την άλλη πλευρά, η πλούσια αλλά περίπλοκη και σκοτεινή προσωπική ζωή του Μάικλ, ο οποίος φέρεται να έδινε μάχη με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την κατάθλιψη και- σε νεαρότερη ηλικία- και με τη σεξουαλικότητά του, φαίνεται ότι συνεχίστηκε μέχρι τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό του από ανακοπή καρδιάς το μεσημέρι των Χριστουγέννων.
Πηγή της Daily Telegraph, από το περιβάλλον του τραγουδιστή, ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τον εθισμό του στην ηρωίνη και πως είχε μεταβεί πολλές φορές στα επείγοντα περιστατικά, κάτι που η ομάδα του Μάικλ αρνείται. Μια άλλη πηγή, που ισχυρίστηκε ότι ήταν φίλος του, είπε στην εφημερίδα ότι ο τραγουδιστής μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή επιδιδόταν σε ηδονιστικά πάρτι στην έπαυλή του στο βόρειο Λονδίνο. Πριν από ενάμιση χρόνο η Τζάκι Γεωργίου, σύζυγος του ξαδέρφου του Ανδρου, ο οποίος ανέφερε πρόσφατα ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Μάικλ την Πρωτοχρονιά, είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση της υγείας τού πρώην τραγουδιστή των Wham!. Είχε δηλώσει «τρομοκρατημένη», πως ο Τζορτζ Μάικλ θα πέθαινε και πως οι καταχρήσεις του σε κρακ, κοκαΐνη, αλκοόλ και μαριχουάνα τον είχαν κάνει ερείπιο.
Στην τελευταία φωτογραφία του που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τζορτζ Μάικλ φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι φαινόταν να έχει καλή διάθεση, καθώς έπαιρνε το δείπνο του με φίλους σε ένα εστιατόριο του Οξφορντσαϊρ της Αγγλίας. Πάντως υπάρχουν αναφορές ότι τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο θρύλος της ποπ είχε πάρει πάρα πολλά κιλά, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτό είχε προκληθεί από συνταγογραφημένα φάρμακα ή από άλλη αιτία.
Οι γείτονές του στο χωριό Γκόρινγκ-ον-Τέιμς, όπου διέμενε ο Μάικλ, ανέφεραν στο περιοδικό People ότι σχεδόν ποτέ δεν τον έβλεπαν. «Νομίζω ότι ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Είχε πάρει πολλά κιλά και σχεδόν ποτέ δεν έβγαινε. Καμιά φορά πήγαινε στην παμπ της γειτονιάς και όλες τις δουλειές εκτός σπιτιού τις έκανε ο Φαντί Φαουάζ».

 Με τον Τζέιμς Κόρντεν στο πρώτο carpool καραόκε.

Ο μεγάλος του έρωτας
Ο διάσημος κομμωτής Φαντί Φαουάζ ήταν εδώ και χρόνια ο σύντροφος του συμβόλου της ποπ και ήταν εκείνος που τον ανακάλυψε νεκρό στο σπίτι του, όταν πήγε να τον ξυπνήσει για να γευματίσουν μαζί για τα Χριστούγεννα. Μερικές εβδομάδες πριν από το θάνατό του, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο Τζορτζ Μάικλ συμφιλιώθηκε με τον πρώην σύντροφό του, Κένι Γκος, επιχειρηματία και έμπορο τέχνης, ο οποίος θεωρείται ότι υπήρξε ο έρωτας της ζωής του.
Οι δυο τους διατηρούσαν δεσμό από το 1996 και επί 13 ολόκληρα χρόνια, μέχρι ο τραγουδιστής να ανακοινώσει το 2011 ότι η σχέση τους είχε λήξει δύο χρόνια πριν. Κάποιοι φίλοι του θρυλικού τραγουδιστή υποστηρίζουν ότι με τον χωρισμό τους ξεκίνησε και η καθοδική πορεία στην προσωπική ζωή του Τζορτζ Μάικλ. Όμως πριν από μερικές εβδομάδες ένας φίλος του ανέφερε ότι «ο Τζορτζ και ο Κένι περνούν ξανά χρόνο μαζί και αυτό είναι πολύ ευχάριστο για εμάς που ανησυχούσαμε τα τελευταία χρόνια. Δεν το έχει δηλώσει ποτέ, αλλά ο Κένι είναι ο έρωτας της ζωής του και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ καλή γι' αυτόν».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: