Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν τις παλιές γειτονιές όχι μόνο για διασκέδαση, μπαράκια και σινεμά, αλλά επειδή με τόλμη αποφάσισαν πως έτσι θα περάσουν καλύτερα. Ζητούμενο και διεθνής τάση των καιρών, η επιστροφή στο κέντρο της πόλης, στην οποία κάποτε γυρίσαμε αδιάφορα την πλάτη, αναζητώντας την ηρεμία και το πράσινο των προαστίων.
Η Αθήνα κατεβαίνει downtown! Όχι μόνο για διασκέδαση, μπαράκια και σινεμά, αλλά επειδή με τόλμη αποφάσισε πως ήρθε για να μείνει! Ζητούμενο και διεθνής τάση των καιρών, η επιστροφή στο κέντρο της πόλης, στην οποία κάποτε γυρίσαμε αδιάφορα την πλάτη, αναζητώντας την ηρεμία και το πράσινο των προαστίων. Γιατί μας κούρασαν οι αγχωτικοί ρυθμοί της, η πίεση του χρόνου, η έλλειψη χώρου. Ο ένας πάνω στον άλλον, λέγαμε μέχρι χθες, ο ένας κοντά στον άλλον, αντιπροτείνουμε σήμερα. Άλλαξε κάτι; Μέχρι στιγμής πολλά και όσο περνούν τα χρόνια, ακόμα περισσότερα. Θέλουμε να ζούμε το κάθε τι που συμβαίνει σε αυτήν την πόλη. Να βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το μύθο και την ιστορία της, να ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τις όμορφες γωνιές της, επειδή τις είδαμε πρώτοι εμείς και όχι γιατί διαβάσαμε για τα εγκαίνια ενός hot venue σε μηνιαίο περιοδικό. 


Θέλουμε να μάθουμε από την αρχή να περπατάμε κάθε γωνιά της, να φτιάξουμε το δικό μας προσωπικό TOP 10 αγαπημένων διαδρομών. Να δίνουμε ραντεβού με φίλους χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσουμε από το σπίτι μία ώρα πριν, από φόβο μήπως δεν βρούμε να παρκάρουμε σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εστιατόριο στο οποίο κλείσαμε τραπέζι την προηγουμένη.
Κι αν μέχρι πρόσφατα στις πολυκατοικίες της Νεάπολης, των Εξαρχείων, της Βικτώριας ζούσαν κυρίως οι σπουδαστές των σχολών του κέντρου, σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των ενοίκων δείχνει να ανεβαίνει. Από τους Αμπελοκήπους ως το Θησείο και από τα Πατήσια ως το Κολωνάκι, η Αθήνα προσφέρει εναλλακτικές για όλα τα βαλάντια. Γειτονιές καλλιτεχνικές, μποέμ και ροκ, ευρύχωρα οροφοδιαμερίσματα για στελέχη και λειτουργικές γκαρσονιέρες για φοιτητές. Όλα από εδώ αρχίζουν κι εδώ πάλι γυρνούν. Με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

ΘΗΣΕΙΟ



Από τις ταράτοες των σπιτιών η Ακρόπολη είναι τόσο κοντά, που θαρρείς ότι, αν τεντωθείς λιγάκι, θα την κλείσεις μέσα στη χούφτα σου. Αν κοιτάξεις πίσω, η θέα προς το Αστεροσκοπείο· πειρασμός, αρκεί μια δρασκελιά για να αγγίξεις το στρογγυλεμένο θόλο του.
«Παίρνεις δύναμη από την ιστορία της περιοχής. Αν τη ζήσεις κάποιο διάστημα, νιώθεις κομμάτι αυτής της γης, δεν την αποχωρίζεσαι». Αυτός που αποκτά ή νοικιάζει ένα κουκλίστικο διαμέρισμα στο Θησείο, ξέρει πως στα προάστια δεν θα ξαναγύριζε εύκολα. Ο,τι θα του πρόσφεραν θεωρητικά, σίγουρα το βρίσκει και με το παραπάνω εδώ. «Είναι κέντρο - απόκεντρο. Και πάνω απ' όλα γειτονιά. Οι ένοικοι των γύρω πολυκατοικιών γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ανταλλάσσουμε «καλημέρα» ζεστή, όχι για τους τύπους. Εχω ξεχάσει τι θα πει φασαρία και κίνηση κι αν κάποια στιγμή την αποζητήσω, θα την βρω χωρίς να χρειαστεί να διανύσω όλο το Λεκανοπέδιο για να φτάσω εκεί. Όποιος υποστηρίξει ότι οι κάτοικοι του κέντρου δεν απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, αρκεί να κάνει μια βόλτα μέχρι εδώ. Μπορώ να παραθέσω δεκάδες επιχειρήματα για να τον πείσω για το αντίθετο». Αυτά λέει κάποιος νιόφερτος στο Θησείο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΙΛΤΟΝ


Στην καρδία της πόλης, σε ένα μικρό δρομάκι ανάμεσα σε δύο από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες της, τις οδούς Μιχαλακοπούλου και Βασιλίσσης Σοφίας, ζουν τα τελευταία χρόνια δύο αδελφές. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Πέραμα, όταν όμως μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, τις κέρδισε χωρίς δεύτερη κουβέντα το κέντρο, η ένταση, ο ρυθμός, η ζωντάνια του. «Το διαμέρισμα υπήρχε από παλιά, γνωρίζαμε και την περιοχή, οπότε εν όψει μετακόμισης δεν τέθηκε κανένα δίλημμα. Έρχονται βέβαια στιγμές που μας λείπει η θάλασσα, την οποία μέχρι τα 18 βλέπαμε καθημερινά από το μπαλκόνι του πατρικού σπιτιού, αλλά αυτήν τη γειτονιά δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Έχει δύναμη, παλμό, δεν τη βαριέσαι ποτέ». Και το κυριότερο, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, όλα βρίσκονται σε ακτίνα βολής και οι φίλοι περνούν αρκετές φορές την εβδομάδα να πουν μια καλησπέρα, να πιουν ένα καφέ, να χαλαρώσουν κουβεντιάζοντας για τα νέα της ημέρας στον άνετο καναπέ του καθιστικού. Όμως το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι ζώντας στο κέντρο, καταφέρνεις σε μεγάλο βαθμό να απαλλαγείς από τον δυνάστη που ακούει στο όνομα αυτοκίνητο, γιατί απλούστατα φτάνεις γρηγορότερα με τα πόδια στον προορισμό σου. «Εξάλλου ο όρος "ήσυχα προάστια" είναι λίγο υπερεκτιμημένος και το τίμημα των χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει κανείς για να πάει στη δουλειά του ή να βγει το Σαββατόβραδο, αν μένει για παράδειγμα στη Γλυφάδα ή στη Φιλοθέη, αρκετά βαρύ. Την ηρεμία την αναζητείς, δεν έρχεται από μόνη της. Και τελικά τη βρίσκεις σε μέρη που συνήθως δεν περιμένεις». Καλύτερη στιγμή της μέρας, όταν αρχίζει να σουρουπώνει. Η κίνηση στους γύρω δρόμους ελαττώνεται, τα γραφεία κλείνουν και τα κορίτσια κατηφορίζουν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας για την all time classic αγαπημένη βόλτα τους: με τα πόδια ως το Σύνταγμα και πάλι πίσω. «Είναι η ώρα που η πόλη, φωτισμένη, χαρίζει απλόχερα το πιο ζεστό χαμόγελο σε όσους έμαθαν να αγαπούν κάθε της πρόσωπο. Και δεν υπάρχει πιο γλυκιά ανταμοιβή».

ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Στις 23 πιο «cool» γειτονιές της Ευρώπης για το 2017!
Όταν οι τουρίστες εγκαταλείπουν την πεπατημένη και αντί να ψάχνουν μόνο τα αξιοθέατα ενός τόπου, προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μέρη όπου πάνε οι ντόπιοι, το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει
 Η πυκνοκατοικημένη συνοικία της Αθήνας, που στο άκουσμα του ονόματός της το μυαλό πηγαίνει από μόνο του σε συγκρούσεις κουκουλοφόρων με την αστυνομία και σε εκρήξεις μολότοφ, για τα μάτια κάποιων travel bloggers έχει χρώμα και στιλ.
Σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travel Supermakert, τον Άνταμ Γκόφμαν του ταξιδιωτικού blog «Travels of Adam» και την blogger Έμιλι Ρέι του blog «The cosy traveller» τα Εξάρχεια συγκαταλέγονται στις 23 πιο cool γειτονιές της Ευρώπης για το 2017!
Τα δικά μας Εξάρχεια βρίσκονται στην δέκατη θέση της λίστας με τις hot γειτονιές της Γηραιάς Ηπείρου για το νέο έτος, η οποία δημιουργήθηκε με βάση τρεις κατηγορίες, τον πολιτισμό, την δημιουργικότητα και την αξία. Επίσης, οι ταξιδιωτικοί bloggers έλαβαν υπόψη τους και παράγοντες, όπως τα vintage καταστήματα μόδας, τους χώρους Τέχνης, τον αριθμό των κατοίκων, αλλά και αν υπάρχουν σε αυτές τις γειτονιές αλυσίδες καταστημάτων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση χρεώνεται ως μειονέκτημα.


Για τα Εξάρχεια στην περιγραφή τους οι ταξιδιωτικοί bloggers αναφέρουν: «Τα Εξάρχεια είναι γνωστά ως το σπίτι των αναρχικών και έχουν έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών χάρη στην εγγύτητά τους σε πανεπιστήμια. Η φωτεινή, γεμάτη γκράφιτι περιοχή φιλοξενεί μοναδικά πρότζεκτς, για παράδειγμα ένας εγκαταλελειμμένος χώρος στάθμευσης έχει μετατραπεί σε καλλιέργεια».
Πηγές :
Από σχετικό άρθρο της Αλεξάνδρας Μανδράκου
Από άρθρο για τα Εξάρχεια στο anonymoigr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: