Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Καραμανλής: Η κρίση θα «φάει» άλλους δύο πρωθυπουργούς



Καραμανλής: Η κρίση θα «φάει» άλλους δύο πρωθυπουργούς
Την εκτίμηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική κρίση θα συμπορεύονται για αρκετά χρόνια ακόμη στην Ελλάδα διατυπώνει ο Κ. Καραμανλής. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μη πολιτικούς παράγοντες εκφράζει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του για τις προοπτικές της χώρας.
Επισημαίνει, δε, πως λόγω της έκτασης της κρίσης αλλά και της έντασης των προβλημάτων το έργο των κυβερνήσεων για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε-έξι χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο. Κι αυτό διότι θα κινούνται μόνιμα ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μια οι πιέσεις των ξένων πιστωτών, που θα συνεχίσουν να είναι ασφυκτικές, και από την άλλη η δικαιολογημένη αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, που έπειτα από επτά χρόνια θυσιών και κακουχιών έχει απολέσει και τα τελευταία ψήγματα υπομονής και αντοχής.
Σε συνομιλία που είχε με στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός του ανέπτυξε το σκεπτικό του ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Σκεπτικό που κινείται στις παρυφές του σεναρίου περί «δεξιάς παρένθεσης»! Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση και όσα αυτή συνεπάγεται θα… συμπαρασύρει στο πέρασμά της δύο ακόμη πρωθυπουργούς, μετά τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει με κάθε τρόπο τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνει ωστόσο ότι αν αναλάβει πρωθυπουργός το έργο του θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κι αυτό διότι θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και με ανοιχτά όλα τα μέτωπα: Οικονομία, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό κ.ά.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πλέον μη αντιστρέψιμη, αντίθετα, προϊόντος του χρόνου, θα επιδεινώνεται περαιτέρω. Επισημαίνει ,δε, ότι οι παροχές θα συσπειρώσουν ως έναν βαθμό τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσουν τη δυσφορία σε ένα μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας που θα ερμηνεύσει τις εξαγγελίες ως καθαρά ψηφοθηρικές. Ο πρώην πρωθυπουργός αποδίδει τη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά, οι οποίες -υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ξένων πιστωτών- δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Κατά την άποψή του, αρνητικά λειτούργησε η πανσπερμία απόψεων, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, για ζητήματα που θεωρούνται «ταμπού» για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Απόψεις που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν τριβές, άνοιξαν μέτωπα με φορείς, οργανώσεις, επαγγελματικές τάξεις κ.ά.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: