Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΟΛΓΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ : Τι θα συνέβαινε αν ο Άγιος Βασίλης είχε Αλτσχάιμερ;



Τι θα συνέβαινε αν ο Άγιος Βασίλης είχε Αλτσχάιμερ;
Τι θα συνέβαινε αν ο Άγιος Βασίλης είχε Αλτσχάιμερ και ξεχνούσε τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι το θέμα της πιο συγκινητικής διαφήμισης των φετινών Χριστουγέννων που δημιουργήθηκε από την Alzheimer’s Research UK.
H ιστορία που αφηγείται είναι δύσκολο να αφήσει το θεατή ασυγκίνητο: η Φρέγια είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου η μαγεία των Χριστουγέννων έχει χαθεί. Μόλις μαθαίνει ότι ο Άγιος Βασίλης έχει νόσο Αλτσχάιμερ, το κορίτσι αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Βόρειο Πόλο για να τον βοηθήσει. Φτάνοντας στο εργαστήριο παιχνιδιών, βρίσκει τα ξωτικά θλιμμένα να στέκονται άπραγα μπροστά σε άδειους πάγκους.
Η Φρέγια όμως έχει ένα σχέδιο. Ενθαρρύνει τα ξωτικά να δώσουν όλη τους την ενέργεια στο να βρουν το φάρμακο που θα θεραπεύσει τον Άγιο Βασίλη. «Αν ο Άγιος Βασίλης είναι άρρωστος, τότε η έρευνα θα βρει τρόπο να τον βοηθήσει να γίνει καλά», λέει. Ο αφηγητής επισημαίνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους και πως ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στη νόσο ενισχύοντας οικονομικά το ερευνητικό έργο της Alzheimer's Research UK.




Σε αυτό το σημείο, βέβαια, αξίζει να διευκρινιστεί ότι η προώθηση της έρευνας για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ από την πλευρά της Alzheimer's Research UK αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της άριστα οργανωμένης προσπάθειας της Βρετανίας να πολεμήσει την άνοια. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, οι Εταιρείες Αλτσχάιμερ της Βρετανίας λειτουργούν σε στενή συνεργασία και απόλυτο συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους.
Η φράση «Μόνο η έρευνα έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον», με την οποία κλείνει το διαφημιστικό σποτ, επιλέχθηκε πιθανότητα για να αγγίξει το θυμικό των θεατών και να τους παρακινήσει να στηρίξουν έμπρακτα τις έρευνες για την καταπολέμηση της νόσου. Δεν αντικατοπτρίζει όμως την πραγματικότητα.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί το φάρμακο που θα θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί ή θα διαγνωστούν με αυτή στο μέλλον.
Τα μηνύματα όμως που έρχονται από τις σχετικές μελέτες δείχνουν, ότι απέχουμε ακόμα πολλά χρόνια από το να βρεθεί η ριζική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Και δεν έχουμε τη πολυτέλεια να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να αλλάξει το μέλλον των ανθρώπων με άνοια χάρη στο πολυπόθητο φάρμακο που μπορεί κάποτε να βρεθεί, μπορεί και όχι. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα σχετικά με τη νόσο, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.
Πριν λίγα χρόνια, η τότε 4 ετών κόρη μου μου είχε κάνει γεμάτη αγωνία την ίδια ακριβώς ερώτηση: τι θα συμβεί αν ο Άγιος Βασίλης πάθει Αλτσχάιμερ; Η απάντηση που της είχα δώσει τότε ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που δίνει το διαφημιστικό σποτ της Alzheimer's Research UK. Της είπα ότι τα Χριστούγεννα δεν θα κινδυνέψουν. Ο Άγιος Βασίλης θα τα καταφέρει και πάλι μια χαρά, γιατί έχει πάντα κοντά του την αγαπημένη του σύζυγο που θα τον βοηθά με τα γράμματα των παιδιών και θα μεταφέρει τις επιθυμίες τους στα ξωτικά που φτιάχνουν τα παιχνίδια. Πως ο γιατρός του Βόρειου Πόλου θα εξηγήσει στα ξωτικά και στα παιδιά όλου του κόσμου τι συμβαίνει στον Άγιο και πως εκείνα θα αναλάβουν όλα όσα τον δυσκολεύουν, ώστε o Άγιος Βασίλης να μπορέσει να απολαύσει τις γιορτές ήρεμος και ξεκούραστος. Θα παίρνει τα φάρμακά του, θα σταματήσει τους πολλούς κουραμπιέδες, θα κάνει περίπατους στο δάσος, θα επιβλέπει την κατασκευή των παιχνιδιών και με τη βοήθεια και τη φροντίδα των αγαπημένων του, θα μπορεί πάντα να σκορπά γύρω του τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Ας μην περιμένουμε παθητικά την ανακάλυψη του φαρμάκου που θα θεραπεύει ριζικά τη νόσο Αλτσχάιμερ για να αλλάξει το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων που ζουν με αυτή. Ας τα αλλάξουμε εμείς, καταπολεμώντας το στίγμα που συνοδεύει την άνοια, δημιουργώντας φιλικές προς τα άτομα με άνοια κοινωνίες και δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Είναι στο χέρι μας!..
Της ΟΛΓΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Νευροψυχολόγου με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνης του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: