Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Δέκα χρόνια μετά την εκτέλεσή του Σαντάμ Χουσεΐν (30.12.2006)





Δέκα χρόνια μετά την εκτέλεσή του Σαντάμ Χουσεΐν (30.12.2006)
Ραχάντ Χουσεΐν: Η κόρη του Σαντάμ λύνει τη σιωπή της δέκα χρόνια μετά την εκτέλεσή του
Η ημέρα της εκτέλεσης δια απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι βαθειά χαραγμένη στην ψυχή της Ραχάντ, της μεγαλύτερης κόρης του επί 24 χρόνια ηγέτη του Ιράκ.
Γράφει η Γεωργία Κουρουπάκη , CNN Greece
Δέκα χρόνια μετά την εκτέλεση στις 30 Δεκεμβρίου 2006, η Ραχάντ Σαντάμ Χουσεΐν, μίλησε για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του πατέρα της στο CNNi, τόσο για το πώς η ίδια βίωσε την ημέρα της εκτέλεσης του πατέρα της, όσο και για το πώς βλέπει τις εξελίξεις που διαμορφώνουν την σύγχρονη ιστορία, παγκοσμίως.
Η ίδια θυμάται ότι εκείνο το πρωινό του Δεκεμβρίου, πριν από δέκα χρόνια, είδε μαζί με την αδελφή της και τα παιδιά τους, στην τηλεόραση στο σπίτι τους στο Αμμάν, τον πατέρα της να οδηγείται στην αγχόνη από ανθρώπους που είχαν καλυμμένα με κουκούλες τα πρόσωπά τους. Ο ίδιος ο Σαντάμ είχε αρνηθεί να φορέσει κουκούλα και παρέμενε ψύχραιμος καθώς η αγχόνη περνούσε στον λαιμό του, όχι όμως και οι κόρες του, οι οποίες ξέσπασαν σε λυγμούς.
Η ιρακινή τηλεόραση διέκοψε την μετάδοση και δεν έδειξε ποτέ τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν, όμως λίγο αργότερα «κυκλοφόρησε» βίντεο από κάμερα κινητού τηλεφώνου στο οποίο είχε καταγραφεί η στιγμή του θανάτου του.
«Δεν είδα ποτέ αυτή τη στιγμή και αρνούμαι να τη δω», λέει η Ραχάντ αναφερόμενη στο συγκεκριμένο βίντεο και προσθέτει: «οι λεπτομέρειες του θανάτου του είναι άσχημες και προκαλούν πόνο. Ήταν όμως ένας έντιμος θάνατος».
Στην τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο CNNi, από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας όπου έχει βρει άσυλο από το 2003, αναφέρει ότι η ίδια, οι αδελφές της, τα παιδιά τους, όλοι όσοι αγαπούσαν τον Σαντάμ Χουσεΐν, νιώθουν περηφάνια για τον θάνατό του.


Ο Σαντάμ Χουσεΐν περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς της/Πηγή: CNNi

Η Ραχάντ, κατηγορεί τις ΗΠΑ για το χάος που προκλήθηκε στην πατρίδα της, μιλά και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας πως θα είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του.
«Αυτός ο άνθρωπος μόλις αναδείχθηκε στην εξουσία... Αλλά από ό,τι φαίνεται διαθέτει υψηλό επίπεδο πολιτικής ευαισθησίας, κάτι που τον διαφοροποιεί σημαντικά από τον προκάτοχό του. Έβγαλε στο φως τα λάθη των άλλων όσον αφορά στο Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη στην πατρίδα μου, αλλά και στον πατέρα μου», λέει η Ραχάντ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε χαρακτηρίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν «αποτελεσματικό στο να εξοντώνει τρομοκράτες».
Η Ραχάντ Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει αποστασιοποιημένη από την πολιτική και την υποστήριξη ομάδων ή κομμάτων, όμως έχει κατηγορηθεί τόσο για τη στήριξή της στο –εκτός νόμου πια-κόμμα Μπαθ, όσο και στον ISIS.

Η Ραχάντ Χουσεΐν, σήμερα είναι 48 ετών και ζει στο Αμμάν της Ιορδανίας/Πηγή: CNNi

«Δεν έχω καμία σχέση με τον ISIS ή άλλη εξτρεμιστική ομάδα», ξεκαθαρίζει στο CNNi, εξηγώντας πως η ιδεολογία της οικογένειάς της δεν έχει καμία ομοιότητα με τέτοιες ομάδες. «Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες απέκτησαν δύναμη στο Ιράκ όταν τελείωσε η περίοδος διακυβέρνησής μας και εγκαταλείψαμε τη χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξή της η Ραχάντ μιλά τρυφερά για τον πατέρα της, λέγοντας πως για κάποιους ήταν δικτάτορας, όμως για την ίδια ήταν «ένας ήρωας, θαρραλέος, μαχητής, αγαπούσε την πατρίδα του και ήταν σύμβολο για εκατομμύρια ανθρώπους».

Στιγμές ξεγνοιασιάς για την οικογένεια του Σαντάμ Χουσεΐν/Πηγή: CNNi
Στη συνέντευξή της μιλά και για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν ο σύζυγός της, Χουσεΐν Καμέλ, υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού, αποφάσισε να αυτομολήσει στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου την πήρε μαζί του. Μαζί τους στην Ιορδανία πήγαν και η αδελφή της Ραχάντ με τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν αδελφός του Χουσεΐν Καμέλ. Έναν χρόνο αργότερα, ο Σαντάμ τους έπεισε να επιστρέψουν στο Ιράκ, υποσχόμενός τους αμνηστία. Όμως δεν τήρησε την υπόσχεσή του, καθώς με την επιστροφή τους, διέταξε το διαζύγιό τους με τις κόρες του και τρεις μέρες αργότερα τους σκότωσαν οι άνδρες του.

Η Ραχάντ με τον σύζυγό της Χουσεΐν Καμέλ/Πηγή: CNNi
«Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Ήμουν εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο οικογένειες, αυτήν του πατέρα μου κι εκείνη του συζύγου μου», αναφέρει η Ραχάντ, η οποία αυτόν τον καιρό γράφει και βιβλίο δίνοντας την δική της εκδοχή σε αυτή την ιστορία.
Saddam's daughter's 'pride', Basma Atassi, CNN

Η ανάκριση Σαντάμ: 10 χρόνια μετά την εκτέλεση του ένας πράκτορας της CIA αποκαλύπτει


Απόσπασμα του βιβλίου "Debriefing The President: The Interrogation Of Saddam Hussein". ("Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο: Η ανάκριση του Σαντάμ Χουσείν") του αναλυτή της CIA, John Nixon ο οποίος συμμετείχε στις ανακρίσεις του Σαντάμ Χουσείν, προδημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.
Το βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Δεκεμβρίου περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν από τη στιγμή που βρήκαν τον Σαντάμ "σε μια τρύπα μέσα στη γη", μέχρι τις πολύωρες ανακρίσεις και τελικά την εκτέλεσή του το 2006.
«Ήμουν ξύπνιος επί 27 ώρες και πραγματικά εξουθενωμένος, αλλά τα νέα πλημμύρισαν με αδρεναλίνη στο κορμί μου με τρόπο που δεν είχα νιώσει ξανά στο παρελθόν», γράφει στο βιβλίο ο Nixon.
«Μία ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που καταδίωκε τον άνδρα που αποκαλούσαμε "Νούμερο 1 στόχο" είχε τραβήξει κάποιον από μία τρύπα στο έδαφος. Έμοιαζε με την περιγραφή.
Και τα αφεντικά μου στη CIA πίεζαν εμένα, τον ειδικό. Θα μπορούσε αυτός ο εύσωμος, απεριποίητος άνδρας να είναι στ' αλήθεια ο Σαντάμ Χουσεϊν, ο αδίστακτος δικτάτορας του Ιράκ; Ο νούμερο ένα καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο;»
«Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 2003, και βρισκόμουν στο Ιράκ για οκτώ εβδομάδες. Ένας αναλυτής της CIA που έψαχνε για στοιχεία που ίσως μας οδηγούσαν στον Σαντάμ και τους μπράβους του. Τότε ήταν που κλήθηκαν να συναντήσω τον Buzzy Krongard, τον εκτελεστικό διευθυντή της CIA.
Τα αμερικανικά στρατεύματα που έψαχναν κοντά στο σπίτι του Σαντάμ στο Tikrit, βρήκαν έναν μεγάλο γενειοφόρο άνδρα κρυμμένο σε ένα μικρό καταφύγιο.»
«Τους είπα για τα tribal τατουάζ στο δεξί χέρι και τον δεξιό καρπό του Σαντάμ, την ουλή από μια σφαίρα στο αριστερό του πόδι και πως το κάτω χείλος του έτεινε να "πέφτει" προς τη μία πλευρά, κάτι που είχα διακρίνει μετά από μελέτη βιντεοκασετών.»
Ο Krongard με διέκοψε: “Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτός είναι ο Σαντάμ και όχι κάποιος από τους σωσίες του”.
«Ο μύθος -και ήταν όντως μύθος- πως ο Σαντάμ διατηρεί πολλούς σωσίες, ήταν ένα είδος πικρής διασκέδασης για εμάς που δουλεύαμε στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά αποφάσισα πως η σιωπή ήταν το καλύτερο συστατικό της γενναιότητας και ξεκίνησα να φτιάχνω μία λίστα ερωτήσεων που μόνο ο δικτάτορας θα μπορούσε να απαντήσει.
Ο στρατός μετέφερε τον υποτιθέμενο Σαντάμ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης εκείνο το βράδυ και είχε αποφασιστεί να κάνουμε την ταυτοποίηση του εκεί.»
«Τα μεσάνυχτα, μετά από μακρά αναμονή, το κονβόι ήταν έτοιμο. Άνδρες με γυαλιά νυχτερινής όρασης μας οδήγησαν σε μια περιοχή που η κυκλοφορία απαγορεύονταν τη νύχτα. Στο αεροδρόμιο, ένας παράδρομος οδηγούσε σε μια σειρά από χαμηλωμένα ξύλινα σπίτια που κάποτε φιλοξενούσαν την Προεδρική Φρουρά του Σαντάμ. Στο εσωτερικό επικρατούσε πανδαιμόνιο και μετά από λίγη ακόμη αναμονή ένας ανώτερος είπε επιτέλους: «Εντάξει παιδιά. Σειρά σας».


«Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε και έπιασα τον εαυτό μου να παίρνει βαθιές ανάσες. Εκεί ήταν. Καθόταν σε μια μεταλλική αναδιπλούμενη καρέκλα, φορώντας μια λευκή ρόμπα κι ένα μπλε αντιανεμικό καπιτονέ μπουφάν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνδρας αυτός είχε χάρισμα. Ήταν τεράστιος και "καρδαμωμένος". Ακόμη και ως φυλακισμένος που προορίζονταν για εκτέλεση, απέπνεε έναν αέρα σπουδαιότητας.
Μίλησα πρώτος με τη βοήθεια μεταφραστή. «Έχω κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελα να σας κάνω και πρέπει να απαντήσετε ειλικρινά. Καταλαβαίνετε;»
Ο Σαντάμ κούνησε το κεφάλι. «Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τους γιους σας ζωντανούς;».
«Περίμενα να είναι προκλητικός, αλλά εξεπλάγην με την επιθετικότητα της απάντησής του: «Ποιοί είστε; Είστε στρατιώτες στις μυστικές υπηρεσίες; Mukhabarat; Απαντήστε μου. Αναφέρατε την ιδιότητά σας».
Παρατήρησα τα tribal τατουάζ του και πως το στόμα του έγερνε. Τώρα πρέπει να δω το τραύμα του από τη σφαίρα. Υπήρχαν τόσα πολλά που θέλαμε να μάθουμε. Πώς απέδρασε από τη Βαγδάτη; Ποιος τον βοήθησε; Δεν θα μας έλεγε, θα απαντούσε μόνο στις ερωτήσεις που ήθελε».
«Γιατί δεν με ρωτάτε για πολιτική; Μπορείτε να μάθετε πολλά από εμένα» γάβγισε. Ήταν ιδιαίτερα λαλίστατος όταν μιλούσε για την σκληρή μεταχείριση που είχε από τα στρατεύματα που τον μετέφεραν.
«Ήμουν δύσπιστος. Είχα μπροστά μου έναν άνδρα που δεν το σκεφτόταν δεύτερη φορά πριν σκοτώσει τους ίδιους του τους άντρες και παραπονιόταν για μερικές γρατζουνιές. Σήκωσε τη ρόμπα του για να δείξει το τραύμα στο αριστερό του πόδι. Είδα μια παλιά ουλή. Τον ρώτησα αν ήταν η πληγή από τη σφαίρα. Το επιβεβαίωσε με... βαριά καρδιά. Η τελευταία απόδειξη. Τον είχαμε πιάσει».


Σύμφωνα με το προφίλ της CIA ο Σαντάμ ήταν ένας παθολογικός ψεύτης, αλλά θα μπορούσε να είναι και αρκετά ειλικρινής. Η εντύπωσή μας πως διοικούσε με σιδερένια πυγμή ήταν επίσης λανθασμένη. Έγινε σαφές από τις ανακρίσεις, πως στα τελευταία του χρόνια ο Σαντάμ δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν μέσα στο Ιράκ.
«Ο Σαντάμ, επίσης, γρήγορα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. «Κοιτάξτε ποιος ενεπλάκη», είπε. «Από ποιές χώρες είχαν έρθει; Σαουδική Αραβία. Κι αυτός ο αρχηγός της συμμορίας, ο Muhammad Atta, ήταν Ιρακινός; Όχι. Ήταν Αιγύπτιος. Γιατί πιστεύετε ότι συμμετείχα στις επιθέσεις»;
Ο Σαντάμ όντως πίστεψε πως η 11η Σεπτεμβρίου θα έφερνε Ιράκ και ΗΠΑ πιο κοντά επειδή η Ουάσινγκτον θα χρειαζόταν την βοήθεια της κυβέρνησής του στην καταπολέμηση του φονταμενταλισμού. Πόσο θλιβερά λάθος ήμασταν. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, συχνά ακούγαμε εκρήξεις. Ο Σαντάμ το χαιρόταν. "Θα αποτύχετε", είπε. «Θα καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να κυβερνάς το Ιράκ». Η ιστορία τον δικαίωσε. Τότε όμως, ήμουν περίεργος σχετικά με το γιατί ένιωθε έτσι».
«Επειδή δεν ξέρετε τη γλώσσα, την ιστορία και την αραβική σκέψη”, είπε. «Είναι δύσκολο να γνωρίσεις τους Ιρακινούς χωρίς να ξέρεις τον καιρό ή την ιστορία της χώρας. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Γι' αυτό λένε ότι οι Ιρακινοί είναι ξεροκέφαλοι – λόγω της καλοκαιρινής ζέστης».
Γέλασε και πρόσθεσε: «Το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα έχει ζέστη, μπορεί να εξεγερθούν εναντίον σας. Το καλοκαίρι του 1958 έκανε λίγη ζέστη. Στη δεκαετία του '60, όταν είχε ζέστη, κάναμε επανάσταση. Να το πεις αυτό στον Πρόεδρο Μπους».
Πηγή: REUTERS/Chris Hondros/Pool

Σαντάμ Χουσεΐν


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σαντάμ Χουσεΐν (πλήρες όνομα: Σαντάμ Χουσεΐν Αμπντ αλ Ματζιντ αλ Τικρίτι, 28 Απριλίου 1937 – 30 Δεκεμβρίου 2006). Υπήρξε πρόεδρος του Ιράκ. Ηγέτης πολιτικού κόμματος και ποιητής.
Είχε τρις συζύγους την Sajida Talfah (1958 – 30 Δεκεμβρίου 2006), την Samira Shahbandar (1986 – 30 Δεκεμβρίου 2006) και την Sajida Talfah (1958 – 30 Δεκεμβρίου 2006). Παιδιά του ήταν οι : Ουντάι Χουσεΐν, Raghad Hussein, Hala Hussein, Rana Hussein και Qusay Hussein
Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου (1960) και στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. Διετέλεσε Πρωθυπουργός του Ιράκ (29 Μαΐου 1994 - 9 Απριλίου 2003) και Πρόεδρος του Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις  9 Απριλίου 2003 όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ξεκίνησε δύο πολέμους. Επιτέθηκε αρχικά στο Ιράν και έπειτα στο Κουβέιτ, το 1990.
Από την ημέρα της καθαίρεσής του έως και τις 13 Δεκεμβρίου του 2003, είχε βρει καταφύγιο σε ένα δωμάτιο κάτω από το έδαφος, κοντά στην γενέτειρά του, το Τικρίτ.
Στις 5 Νοεμβρίου 2005 οδηγήθηκε σε δίκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περίπου ένα χρόνο μετά, το ιρακινό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη του Ιράκ και τον καταδίκασε εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: