Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

VICTOR MIRA ο διάδοχος του Goya




Αυτοκτόνησε σαν σήμερα το 2003 πέφτοντας κάτω από ένα τρένο λίγες ώρες μετά από μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και κατέστρεψε μερικά έργα του, στη Γερμανία, ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Βίκτορ Μίρα, 54 ετών. Γεννημένος στην Ισπανία, ο Μίρα ζούσε αυτοεξόριστος στη Γερμανία από το 1968 και παράλληλα πήγαινε και στο εξοχικό του στη Βαρκελόνη. Μερικοί κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν διάδοχο του Γκόγια. Είχε πάθος για τη δουλειά του και άφησε πολλά έργα αφηρημένης τέχνης.






VICTOR MIRA
Σαν σήμερα πέθανε σε ηλικία 54 ετών το 2003 ο ισπανός ζωγράφος και γλύπτη Victor Mira πέφτοντας στις γραμμές ενός τρένου στα περίχωρα του Μονάχου. Ο σπουδαίος ζωγράφος δεν άντεξε την καταστροφή από την  πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι / εργαστήρι του που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει μαζί με το σπίτι του και πολλά σπουδαία έργα του από τη φωτιά. Ο καλλιτέχνης είχε λάβει το βραβείο του καλύτερου εν ζωή ισπανού καλλιτέχνη στην έκθεση ARCO στη Μαδρίτη
Τα σπίτι του ζωγράφου βρισκόταν στο Breitbrunn, κοντά στη λίμνη Ammersee και όπως έγραψε η Γερμανική εφημερίδα «Merkur», ο καλλιτέχνης αυτοκτόνησε από την απελπισία του. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού του την ώρα που ο καλλιτέχνης δούλευε στο εργαστήριο του στο χαμηλότερο επίπεδο του σπιτιού του. Η πυρκαγιά οφείλόταν σε βραχυκύκλωμα στην κουζίνα.Οι  ζημιές από τη φωτιά ήταν περίπου 50.000 ευρώ και ο ίδιος και η γυναίκα του δεν έπαθαν τίποτα. Όμως ο ευαίσθητος ζωγράφος δεν το άντεξε.  

Ο Víctor Mira γεννήθηκε το 1949 στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Ο Ανδρέας Baumgartl, ιδιοκτήτης μιας γκαλερί τέχνης στο Μόναχο και φίλος του καλλιτέχνη δήλωσε όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του  " Με το θάνατό του, η Ισπανία χάνει έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες της. "
Η τέχνη του Victor Mira, είναι στενά συνδεδεμένη με τη βιογραφία του. Επίσης, έχει μια ιδιαίτερη αναγνωσιμότητα από τους κριτικούς τέχνης  λόγω της ικανότητάς του να συνθέσει τόσο informalist proceedings και παραδοσιακές φιγούρες. Επίσης, ασχολήθηκε με παραδοσιακά είδη της ζωγραφικής με έναν πολύ προσωπικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και έργων νεκρής φύσης.


Αν και ο Mira έγινε περισσότερο  γνωστός ως ζωγράφος, ο ίδιος εργάστηκε σκληρά και ως γλύπτης, κεραμίστας και  γραφίστας, χωρίς να ξεχνάμε και την τεράστια παραγωγή στον τομέα σχεδίασης. Ένα άλλο βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας είναι η ποίηση, αφήνοντας βιβλία που δημιούργησε με ιδιαίτερη φροντίδα..
Οποιοδήποτε και αν το  καλλιτεχνικό μέσο, το έργο του Victor Mira είναι σαφώς εμπνευσμένο από ένα παλμό και μια θεματική επιμονή τόσο μοναδική όσο είναι συνεπής, με το σώμα ως μέγιστης έκφραση της αναζήτησής του για ένα Απόλυτο, που δεν είναι ίσως ποτέ τόσο εντελώς ανίκητος, όπως θα μπορούσαμε να πιστεύουμε. Για την  χριστιανική εικονογράφηση του μπορούμε να πούμε ότι ο Mira εργάζεται ανατρεπτικά για να εμποτίσει το έργο του με ακεραιότητα, δέσμευση και βαθιά αίσθηση ειλικρινείας. Ο Mira αναφέρεται στο θρύλο του Αγίου Συμεών και η απεικόνιση της Μίρα επί του θέματος είναι τόσο αυστηρή όσο και βαθιά. Στα σχήματα του, κυρίως καθιστά και και σε προφίλ, δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους και παρουσιάζονται γεμάτα από συναισθήματα μοναξιάς και μια μυθική ακινησία.


Επίσης ο Mira  αισθάνθηκε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τις  πλαστικές τέχνες για να εξερευνήσει τον μουσικό κόσμο των δύο ογκόλιθων της μουσικής των  Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Μπετόβεν. Ο Μίρα χρησιμοποιεί δύο χρώματα το μπλε και το μαύρο, καθώς και τον ελληνικό σταυρό:. 

Έργα του βρίσκονται  σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές όπως στα :
 Albertina Museum (Vienna, Austria), Colección Los Bragales (Santander, Spain), Cortes de Aragón (Zaragoza, Spain), Diputación Provincial de Zaragoza (Zaragoza, Spain), Graphische Sammlung in der Staatsgalerie (Stuttgart, Germany), Kunstmuseum (Basel, Switzerland), MoMA Museum of Modern Art (New York), Museo de Bellas Artes (Vitoria), Neue Galerie der Stant (Linz, Austria) and 'MNCARS Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia' (Madrid).

http://www.miguelmarcos.com/en/artist/vctor-mira
http://www.blouinartinfo.com/artists/victor-mira-124376

Δεν υπάρχουν σχόλια: