Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ : 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο βραδινό μας γεύμα



6 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο βραδινό μας γεύμα
της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, MSc Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Διευθύντριας Διαιτολογικού τμήματος NUTRICENTER diet@nutricenter.gr
Το βραδινό γεύμα αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για το σωματικό μας βάρος και περαιτέρω για την υγεία μας, εφόσον δεν καταναλωθεί με σύνεση. Παρακάτω θα βρείτε τα 6 συνηθέστερα λάθη που κάνουμε όταν παίρνουμε το δείπνο μας, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
1. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όπως λέει η γνωστή κινεζική παροιμία: «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκηπας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, καταναλώνοντας υπερτροφικά δείπνα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες που καίγονται δύσκολα, καθώς, τις πιο πολλές φορές, του δείπνου έπεται... ο ύπνος!
2. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Θα πρέπει να διαχωρίζεται η διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού από άλλες δραστηριότητες, όπως το να βλέπουμε τηλεόραση ή να περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, καθώς, τέτοιου είδους συνδυασμοί, συνήθως συνοδεύονται από ασυναίσθητη υπερκατανάλωση τροφής.
3. ΤΟ ΑΛΑΤΙ
Η αμαρτωλή απόλαυση του αλατιού καλό είναι να αποφεύγεται, ή έστω να περιορίζεται. Εναλλακτικά, αντί για αλάτι, θα μπορούσαμε να εμπλουτίζουμε τα φαγητά μας με άλλα καρυκεύματα, όπως μαύρη πιπεριά.
4. ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Το φαγητό που τρώμε εκτός οικίας είναι γεμάτο λίπη, περιττό αλάτι και ζάχαρη. Συνεπώς, προκρίνεται η λύση του σπιτικού φαγητού. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τρώμε σε εστιατόρια, ας μην το πράττουμε πλέον της μίας φοράς την εβδομάδα.
5. ΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Η τάση να τρώμε επιδόρπιο οφείλεται περισσότερο στη συνήθεια και τη διατροφική «παράδοση», παρά στην ανάγκη μας να το καταναλώσουμε πραγματικά. Κι όμως το επιδόρπιο, γλυκό τις πλείστες φορές, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να μας γεμίζει με άχρηστες θερμίδες που φεύγουν με πολύ κόπο από το σώμα μας. Ας περιοριζόμαστε, λοιπόν, στο κυρίως πιάτο μας.
6. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ
Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά τάση να ξαναγεμίζουν το πιάτο τους, ύστερα από το άδειασμα του πρώτου πιάτου τους. Προκειμένου να μην γίνεται αυτό, συνιστάται να σερβίρουμε μια καλή πρώτη μερίδα, παρά να υπάρχουν στο τραπέζι πιατέλες- δοχεία γεμάτες φαγητό, επιτρέποντας το δεύτερο σερβίρισμα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: