Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αν έχετε ασθενή με άνοια



Αν έχετε ασθενή με άνοια
Ειδικές οδηγίες για το καλοκαίρι από την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer
Όπως όλοι οι ηλικιωμένοι έτσι και οι ανοϊκοί ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς δεν έχουν τις αντιστάσεις των υπόλοιπων ανθρώπων στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιαίτερα για τους ανοϊκούς ασθενείς η έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της ασθένειας, δηλαδή επιπλέον σύγχυση, διαταραχή προσανατολισμού στον χώρο και τον χρόνο, έντονη ανησυχία ή απάθεια.
Για τους παραπάνω λόγους, οι φροντιστές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά παρατηρητικοί και προσεκτικοί, αφού οι ασθενείς τους τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τη δυσφορία που αισθάνονται.
Ειδικές οδηγίες τις ημέρες του καύσωνα:
• Ο ανοϊκός ασθενής εξαιτίας της έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών πολύ συχνά ξεχνά να πιεί νερό ή δεν έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει όταν διψάει. Μην του δίνετε απλά ένα ποτήρι νερό, υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει. Καθίστε μαζί του και μιλήστε του ευγενικά ενθαρρύνοντας τον να πίνει μικρές γουλιές. Μπορείτε να έχετε και σεις ένα ποτήρι με νερό. Αν σας δει να πίνετε μπορεί να ενθαρρύνετε τον ασθενή σας να σας αντιγράψει. Στις ημέρες του καύσωνα περιοριστείτε στο νερό και τους φυσικούς χυμούς. Αποφύγετε να του δίνετε οινοπνευματώδη ποτά, αναψυκτικά και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.
• Φροντίστε τις ημέρες του καύσωνα να διατηρείτε τον χώρο του ασθενούς σας δροσερό, βάζοντας το κλιματιστικό. Εναλλακτικά αν πρέπει να απουσιάσετε από το σπίτι για κάποιες ώρες, φροντίστε να μεταφερθεί σε έναν χώρο κλιματιζόμενο, όπως τα ΚΑΠΗ και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.
• Φροντίστε για την ένδυσή του φορώντας του ελαφρά και άνετα βαμβακερά ρούχα. Αν βγείτε έξω, φορέστε του καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
• Για την διατροφή του προτιμήστε τα μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα (φρούτα, λαχανικά), αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές.
• Πολλοί ανοϊκοί ασθενείς πάσχουν και από άλλα χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ). Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό του για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή του οδηγιών.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: