Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τα παραμύθια και οι ιστορικές γκάφες του τέως βασιλιά!



Τα παραμύθια και οι ιστορικές γκάφες του τέως βασιλιά!
Ούτε την ιστορία της οικογένειάς του δεν γνωρίζει
Άσχετο με την Ιστορία της χώρας στην οποία -κακή τη μοίρα- βασίλευε, ακόμη και με την ιστορία της οικογένειάς του, και αδιάβαστο χαρακτηρίζει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ο ιστορικός, τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος.
Με αφορμή τις «έντυπες και τηλεοπτικές αναπολήσεις» του τέως, που όπως σημειώνει «κατάφερε επί μισόν αιώνα να μην κάνει απολύτως τίποτε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εργασία», ο κ. Μαυρογορδάτος τραβάει το αυτί του Κωνσταντίνου επειδή «δεν φρόντισε ούτε καν να μάθει και να αφομοιώσει την ιστορία της δικής του οικογένειας»!
Και ο τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ξετυλίγει το κουβάρι της άγνοιας του τέως:
• «Ισχυρίζεται ότι ο παππούς του Κωνσταντίνος Α’ (ο επονομαζόμενος και ‘‘ΙΒ΄’’) έπασχε από καρκίνο, κάτι που είναι τελείως ανακριβές. Παραπονείται επιπλέον ότι ο παππούς του δεν έγραψε τίποτα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ώστε να γνωρίσουμε τις απόψεις του. Αγνοεί, όπως φαίνεται, ότι ο παππούς του έγραψε, μεταξύ άλλων, πολλά γράμματα στη φιλενάδα του Πάολα, που εκείνη δημοσίευσε ήδη το 1925. Της έγραφε, λοιπόν, στις 2 Νοεμβρίου 1922, ότι η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ήταν στρατιωτική ήττα αλλά πολιτική καταστροφή που προκάλεσε ο Βενιζέλος με την αντεθνική του προπαγάνδα. ‘‘Είχες δίκιο, πριν από λίγα χρόνια, όταν μου έγραψες: ‘Όταν συναντάς μία οχιά, να συντρίψεις την κεφαλή της, όχι την ουρά της!’ Υπήρξα υπερβολικά επιεικής και υπερβολικά ευγενής μ’ αυτόν τον άνθρωπο’’ (τον Βενιζέλο). Αυτά είχε να πει ο Κωνσταντίνος Α΄ μετά την Καταστροφή.
• Αγνοεί το προ πολλού δημοσιευμένο και πασίγνωστο γράμμα του πρίγκιπα, αδελφού του Κωνσταντίνου Α’, Ανδρέα προς τον ‘‘Αγαπητό Γιαννάκη’’ (Μεταξά) από τη Σμύρνη, στις 19 Δεκεμβρίου 1921, όπου χαρακτηρίζονται ‘‘απαίσιοι’’ οι εκεί Έλληνες, ως αθεράπευτα Βενιζελικοί, και αποτολμάται η εξής φαντασίωση: ‘‘Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ διά να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους…’’.
• Ούτε καν για τον ίδιο του τον πατέρα δεν είναι αξιόπιστος! Ισχυρίζεται ότι ο μετέπειτα βασιλέας Παύλος εργάστηκε ‘‘στην Αμερική ως μηχανικός στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford και στην Αγγλία ως μηχανικός αεροσκαφών’’. Το μόνο που ισχύει είναι ότι ο Παύλος (22 ετών τότε) βρέθηκε ξαφνικά χωρίς πόρους όταν υποχρεώθηκε να φύγει από την Ελλάδα μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο Β΄ στο τέλος του 1923 (πριν ακόμη καταργηθεί τυπικά η βασιλεία). Για να τα βγάλει πέρα, ο Παύλος αναγκάστηκε να εργαστεί το 1924 με το ψευδώνυμο Πωλ Μπεκ στην αγγλική βιομηχανία Άρμστρονγκ Γουίτγουορθ στο Κόβεντρι.
• Ισχυρίζεται ότι ο προπάππος του Γεώργιος Α’ ένιωσε ξαφνικά την ανάγκη να ουρήσει καθώς ανέβαινε με άμαξα στην Αθήνα, μετά την άφιξή του στον Πειραιά το 1863. Δεν μπορούσε όμως να σταματήσει την πομπή. Έτσι ούρησε, τελικά, μέσα... στα γάντια του!
• Ακόμη πιο εξωφρενική είναι η απάντηση που, σύμφωνα με τον εγγονό του, έδωσε τάχα ο Κωνσταντίνος Α΄ στον γυναικάδελφό του Γερμανό Κάιζερ, όταν ο τελευταίος τον απείλησε ότι θα πάρει πίσω τη γερμανική στραταρχική ράβδο που του είχε απονείμει, αν δεν συμμαχούσε η Ελλάδα με τη Γερμανία: ‘‘Χώσ’ την στον κώλο σου!’’ (You can stuff it up your ass!). Αυτό ουδέποτε συνέβη».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: