Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Προσκυνηματικός τουρισμός

Το πανέμορφο Νησάκι της Παναγιάς σην Πάργα


Προσκυνηματικός τουρισμός

Ήλιος, θάλασσα αλλά και... προσκύνημα για (ευλαβείς) τουρίστες! Κερδίζουν έδαφος οι διακοπές που συνδυάζουν τις επισκέψεις σε θρησκευτικούς τόπους.

Όχι μόνο αντέχουν σε εποχή οικονομικής κρίσης, αλλά αναπτύσσονται τα πακέτα θερινών διακοπών, που δίπλα στο κλασικό μοντέλο «ήλιος - θάλασσα» (των ταξιδιών αναψυχής) έχουν το... μετόχι, δηλαδή τις οργανωμένες επισκέψεις (ή και διανυκτερεύσεις) σε μοναστήρια και τις περιηγήσεις σε μεγαλοπρεπείς ναούς, ξωκλήσια και χώρους πολιτισμού. Πολίτες κάθε ηλικίας μπορούν να κλείνουν ομαδικά ολιγοήμερες ή μονοήμερες εξορμήσεις, ακόμα και στους πλέον δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Τήνος ή η Πάρος, η Νάξος και η Πάτμος, σε οικονομικά πακέτα, που συνήθως περιλαμβάνουν το κόστος των μεταφορικών (ακτοπλοϊκά - αεροπορικά και πούλμαν), της διατροφής, αλλά και της διαμονής, είτε σε δωμάτιο ξενοδοχείου τριών - τεσσάρων αστέρων είτε σε κάποιο κελί μονής!
Παράλληλα, με την αναψυχή υπάρχει το θρησκευτικό και το πολιτισμικό στοιχείο και αυτά αναδεικνύονται με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Υπάρχουν περιοχές που προκαλούν τους τουρίστες να ανακαλύψουν ιστορικές μονές και μνημεία - καλά κρυμμένα σε απόκρημνους βράχους και σπηλιές. Στόχος του εσωτερικού προσκυνηματικού τουρισμού είναι να μπορέσει ο Έλληνας να ξεφύγει και να γνωρίσει τον θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο του εκάστοτε προορισμού με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα,.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλές ενορίες και μητροπόλεις έκοψαν τις εκδρομές προς το εξωτερικό και αύξησαν τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, για όλες τις ηλικίες και τα βαλάντια, ώστε η ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει και η τοπική οικονομία να ενισχυθεί. Πιθανότατα ακόμα και σήμερα μπορούν να υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες όπως οργανωμένες εκδρομές προς την Τήνο, προς την Πάρο, τη Νάξο ή άλλους προορισμούς θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, με την ελπίδα να τραβήξουν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (που δεν έχουν σε προτεραιότητα τις καλοκαιρινές διακοπές), αρκετά τουριστικά πρακτορεία λανσάρουν κατά καιρούς οικονομικές αποδράσεις σε προορισμούς με έντονο θρησκευτικό στοιχείο. Κατά το παρελθόν συνέβηκε τουριστικό γραφείο να διαφημίζει φθηνά διήμερη απόδραση στην εγχώρια «πρωτεύουσα» των προσκυνητών, την Τήνο, που περιελάμβανε διανυκτέρευση σε μοναστήρι (ή με μικρό κόστος διαμονή σε ξενοδοχείο),καθώς και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα μεταφορικά με πούλμαν στο νησί.  
Δεν είναι όμως μόνον οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και οι βαθιά θρησκευόμενοι που επιλέγουν πακέτα προσκυνηματικού τουρισμού..  Ενδιαφέρον υπάρχει πλέον και από τους νεότερους και αυτό γιατί, σταδιακά, γίνεται κατανοητό ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη θρησκεία. Βασικοί πυλώνες τέτοιων  προγραμμάτων είναι η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, των πολιτισμικών στοιχείων, αλλά και η σύνδεση με την οικολογία -γνωριμία με την μοναστηριακή κουζίνα κ.λπ.-, που ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τη νεολαία.  
Πληροφορίες για τέτοιου είδους τουρισμό μπορείτε να αναζητήσετε από τις κατά τόπους ενορίες των εκκλησιών, την γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού καθώς και από ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται και σε τουρισμό αυτής της μορφής.


Τήνος, Πάτμος, Μετέωρα 
και διαδρομές στα βήματα του Αποστόλου Παύλου
Η ΤΗΝΟΣ θεωρείται «πρωτεύουσα» του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας, καθώς στον Ιερό Ναό της Παναγίας -ένας από τους σημαντικότερους τόπους ιερού προσκυνήματος- σπεύδουν κάθε Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στην εικόνα της Παναγίας που ανακαλύφθηκε εκεί το 1823. Στην εικόνα, η Παναγία απεικονίζεται σε στάση προσευχής, με ένα ανοιχτό βιβλίο μπροστά της και απέναντι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατάει έναν κρίνο, σύμβολο της αγνότητας, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά (καλοκαιρινά) θρησκευτικά κέντρα της χώρας μας είναι (εκτός βέβαια από το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιο Όρος) τα εντυπωσιακά μοναστήρια των Μετεώρων, η Πάργα, τα ξωκλήσια και οι μονές του Πηλίου, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, η Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, αλλά και οι περιοχές όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος (από τη Σαμοθράκη και την Καβάλα, έως τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο και την Αθήνα).
«Οφείλουμε όλοι, όπως δύναται ο καθένας, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ανάδειξη της πολιτισμικής φυσιογνωμίας κάθε τόπου της Ελλάδας. Ενδεικτικά κατά μήκος της Εγνατίας Οδού συναντάμε πλήθος σπουδαίων μνημείων της Ιστορίας μας και του ελληνικού πολιτισμού, τα οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν» επισημαίνει ο γραμματέας του συνοδικού γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

 Η Εκκλησία της Ελλάδος εορτάζει τη μνήμη του ιδρυτού της, Αποστόλου Παύλου

Θα φέρει και ανάπτυξη

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σεραφείμ Πολύζου, η περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού έχει τα φόντα να βοηθήσει στην ανάπτυξη τουρισμού και περιοχών. Σήμερα οι περιοχές με τα περισσότερα προσκυνήματα είναι οι νομοί Αττικής, Δωδεκανήσου, Κορινθίας και Κυκλάδων και ο μικρότερος αριθμός εμφανίζεται στους νομούς Ροδόπης, Γρεβενών, Δράμας και Κιλκίς.
Η πλειονότητα των επισκεπτών στα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας προέρχεται από το εσωτερικό, αν και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες από τις ορθόδοξες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Από άρθρο στην Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: