Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τι να προσέξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή




Τι να προσέξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή
Τι να προσέχετε στην παραλία και πώς να απολαύστε τη βραδινή σας έξοδο για φαγητό χωρίς τύψεις
της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΜSc Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας kapoli@ logodiatrofis.gr
Α) Τι να προσέχετε στην παραλία
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι ευνοούν την υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Επιπλέον, συνδυάζοντας το φαγητό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που μπορούν να προσφέρουν οι διακοπές, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά.
Συγκεκριμένα, μπορούμε να απολαύσουμε την παραμονή μας στην παραλία έχοντας υπόψη τα παρακάτω:
• Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε φρούτα: αποτελούν την πιο εύκολη και υγιεινή επιλογή για δροσερό σνακ στην παραλία, μιας και συντηρούνται και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης μας γλυτώνουν από το να καταναλώνουμε καθημερινά παγωτά προκειμένου να δροσιστούμε. Επιπλέον, τα φρούτα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό.
• Ενυδατωθείτε απολαυστικά: οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας επιβάλλουν τη συχνή ενυδάτωση. Εύκολες, γρήγορες και ταυτόχρονες απολαυστικές δροσιστικές προτάσεις εκτός από το αγαπημένο μας νερό είναι οι παρακάτω:
• Ανθρακούχο νερό με στιμμένο λεμόνι.
• Σοκολάτα ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5% χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης.
• Μιλκ– σέικ από γάλα 1,5% αναμεμειγμένο με φρούτα και λίγο μέλι.
• Φυσικοί χυμοί από δροσερά φρούτα όπως: καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, ανανά.
• Παγωμένο τσάι ή καφές.
• Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
• Απολαύστε τα παγωτά χωρίς τύψεις: Οι γρανίτες αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Μπορείτε να το καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε συστηματικά τη διατροφή σας.
Β) Απολαύστε τη βραδινή σας έξοδο για φαγητό χωρίς τύψεις
Τις καλοκαιρινές βραδιές αρκετά συχνά βγαίνουμε έξω. Εάν θέλουμε λοιπόν, μπορούμε να πηγαίνουμε για φαγητό με τους φίλους μας, αρκεί να επιλέγουμε έξυπνα τα πιάτα. Επιπλέον μπορούμε να ακολουθούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές. Κάθε φορά που έχουμε προγραμματίσει να φάμε έξω, φροντίζουμε το μεσημεριανό μας να είναι ελαφρύ (π.χ. χωριάτικη σαλάτα ή τονοσαλάτα με 1 φέτα ψωμί). Επίσης, λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι, τρώμε ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο, που θα μας κόψει λίγο την όρεξη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, είναι προτιμότερο να αρκεστούμε σε 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα, να αποφύγουμε τα φαγητά ή τις σαλάτες με λιπαρές σως, καθώς και τα γλυκά επιδόρπια που έχουν συνήθως πολλά λιπαρά και ζάχαρη.
• Στην ταβέρνα μπορούμε να επιλέξουμε ψητό κρέας (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού) ή ψητό ψάρι με γαρνιτούρα ρύζι ή λαχανικά. Προτιμάμε τα ψητά ή βραστά ορεκτικά, τις σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και τα χόρτα.
• Στο ιταλικό επιλέγουμε μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, λαχανικών ή θαλασσινών και τα συνοδεύουμε με λίγο τριμμένο τυρί και μια φρέσκια πράσινη σαλάτα χωρίς σως ή 2 κομμάτια πίτσα με λαχανικά ή light.
• Στο κινέζικο οι καλύτερες επιλογές είναι το κοτόπουλο και το ρύζι στον ατμό με λαχανικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να παραγγείλουμε πάπια Πεκίνου με μόνο 1-2 πίτες και σαλάτα εποχής.
• Στο γιαπωνέζικο η ιδανική επιλογή είναι το σούσι με θαλασσινά (6 κομμάτια είναι αρκετά) και η σαλάτα.
• Στο σουβλατζίδικο προτιμάμε τα καλαμάκια κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα ή με ψημένο ψωμί.
• Στο σινεμά απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ποπ-κορν σε μικρή ποσότητα (καλό είναι να προτιμήσουμε τη μικρή συσκευασία και να την μοιραστούμε με τους φίλους μας). Ταυτόχρονα, πίνουμε άφθονο νερό, για να μειώσουμε την επιβάρυνση του αλατιού.
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: