Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

DR ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Η άσκηση φέρνει μακροζωία



Η άσκηση φέρνει μακροζωία
Η γυμναστική  αποτελεί «ασπίδα» για τον οργανισμό, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες...
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Ιατρικά είναι αποδεδειγμένο ότι η χρονοεξαρτωμένη φθορά του οργανισμού, γήρας, δεν πλήττει ομοιόμορφα, ούτε με την ίδια ένταση τους ηλικιωμένους. Αντίθετα, στις σύγχρονες κοινωνίες τα συμπτώματα του γήρατος είναι «ανεξάρτητα» από τα χρόνια. Σε άλλους εμφανίζονται πρόωρα και σε άλλους καθυστερημένα, ενώ επηρεάζονται πολύ από τον τρόπο ζωής και διατροφής. Η νέα μορφή του βίου μας γίνεται ολοένα πιο νωθρή και νωχελική, ανθυγιεινή και βλαπτική, επειδή «αγνοεί» την ψυχική μας καταπίεση και το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Και αν το «ψυχικό» κομμάτι είναι πολύπλοκο να «θεραπευτεί», το μυϊκό είναι πολύ πιο εύκολο και χειραγωγήσιμο, όπως ένας καθημερινός περίπατος ή συχνές επισκέψεις σε γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες. Αρκεί αυτές οι επιλογές να προσφέρουν ευκαιρίες για ενεργό, εθελουσία μυϊκή κίνηση. Η «παθητική» κίνηση δεν θρέφει τα μυϊκά κύτταρα, ενώ η ακινησία τα ατροφεί. Για να νιώθει «ενεργό και υγιές» ένα άτομο πρέπει το μυοσκελετικό του σύστημα να του δίνει την αίσθηση της δύναμης.
Παλαιότερα, όταν άτομα της τρίτης ηλικίας πάθαιναν κατάγματα του ισχίου, τα ακινητοποιούσαμε μέσα σε γύψινο νάρθηκα για 30-40 ημέρες και τους χάναμε από θρομβοεμβολικά επεισόδια που οφείλονταν στην ακινησία του άκρου και στην κακή αιμάτωση των μυών, καθώς αυτοί έμεναν ανενεργοί και το αίμα λίμναζε μέσα στις φλέβες τους.
Σήμερα, ο παππούς ή η γιαγιά χειρουργείται την επομένη του ατυχήματος και αποκαθίσταται το κάταγμα με «ήλωση»... Ο ήλος (καρφί) αποτελείται από ειδικό μεταλλικό κράμα που είναι φιλικό στο οστούν. Έτσι μπορεί να «φιλοξενηθεί» μέσα στο σώμα για χρόνια ή ισόβια. Όλα γίνονται ώστε να έχουμε τη γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς.
Η ακινησία οδηγεί αργά και σταθερά στην αδυναμία και την ατροφία των μυών. Η άσκηση είναι μοναδικό -αναντικατάστατο- ερέθισμα ενδυνάμωσης όλων των μυών.
Τα προγράμματα σωματικής άσκησης για άτομα μετά τα 30, όλα στοχεύουν στην τακτική, συχνή (3-5 φορές την εβδομάδα) και μέτριας έντασης σωματική καταπόνηση, αρκεί να διαρκούν πάνω από μία ώρα και να κινητοποιούνται όλοι οι μύες του σώματος. Σε αυτές τις παραμέτρους εντάσσεται και το «περπατοτρέξιμο» όπου ξεκινάμε με ελαφρύ περπάτημα, ακολούθως αυτό παίρνει τη μορφή παρέλασης και όχι περιπάτου: κουνώντας περισσότερο τα χέρια, ανοίγοντας το βήμα, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση. Όταν όλα εξελίσσονται κανονικά, επιταχύνουμε το βήμα σε ελαφρύ τροχαδάκι. Ιατρικά, «εργαλείο» μοναδικής βιολογικής ανανέωσης αποδεικνύεται η σωματική άσκηση κάτω από ιδανικές ή πλημμελείς συνθήκες, όπου επιχειρείται, αρκεί να μη δημιουργούν πόνους στους μυς ή θλάσεις ή στραμπουλήγματα στις αρθρώσεις. Η κινητικότητα του ανθρώπινου σώματος θεωρείται από τη σύγχρονη Ιατρική και «δείκτης γενικής υγείας», καθώς παρατηρούνται η πρόωρη απώλεια της κινητικότητας και οι δυσκολίες στη βάδιση ως σημεία πρόωρης ελεύσεως του γήρατος. Η έλλειψη διάθεσης για άσκηση ή η «παράλειψη» δημιουργίας συνθηκών για γυμναστική οδηγεί ή έπεται της κατάθλιψης.
Οι κακές συνθήκες διαβίωσης επιπροστίθενται πάνω από τις κακές συνήθειες και όλα μαζί συμπληρώνουν τον φαύλο κύκλο των ανθρωποκτόνων σύγχρονων κοινωνιών. Η γυμναστική απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ενώ χαρίζει πολλά χρόνια γεμάτα υγεία και ευτυχία. ·
TV ΕΘΝΟΣ /ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: