Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : «Αγκαλιά» με τον ήλιο;




«Αγκαλιά» με τον ήλιο;
Οι κίνδυνοι της παρατεταμένης έκθεσης, η ασφάλεια της σκιάς και τα μυστικά για ένα... καλό καλοκαίρι!
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Προγραμματίστε τις ώρες και τις συνθήκες της ηλιοθεραπείας σας με αρκετή φροντίδα και προνοητικότητα, ώστε να χαρείτε ένα «καλό καλοκαίρι». Ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός ανάλογα  με την ηλιοπροστασία. Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση κατευθείαν στον ήλιο, ιδιαίτερα όταν οι ηλιακτίνες είναι κάθετες πάνω στη Γη, δηλαδή ανάμεσα στις 11 π.μ. - 4 μμ· Τότε το δέρμα, και ιδιαίτερα στις αρχές, δεν μαυρίζει αλλά «καίγεται».
Προτού εκτεθείτε, να έχετε καλύψει όλο το σώμα με κρέμα ηλιακής προστασίας. Και να περιμένετε 10-15 λεπτά «υπό σκιάν» ώστε η κρέμα να έχει προλάβει να απορροφηθεί, μετά ή κολυμπάτε ή αναπαύεστε στην παραλία. Ο βαθμός της ηλιοπροστασίας από αυτές τις ειδικές κρέμες ή λοσιόν αναγράφεται στη συσκευασία τους. Η προστασία που εσείς εξασφαλίζετε στο δέρμα σας δεν εξαρτάται τόσο από τον βαθμό προστασίας, αλλά από το αν το σώμα σας έχει καλυφθεί πλήρως στις επιφάνειες του και αν έχετε φροντίσει να επαναλάβετε την επίστρωση της κρέμας μετά από 2-3 ώρες. Διαφορετικά το δέρμα θα αποκτήσει διαφορετικό «μαύρισμα» ανάλογο της πυκνότητας και ποσότητας της κρέμας που το προστατεύει. Πρακτικά, αν καθίσουμε 10-12 ώρες στην παραλία, απαιτείται η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας πάνω από 3 φορές. Μην παραλείψετε να φορέσετε ένα πλατύγυρο καπέλο για να «σώσετε» το δέρμα του προσώπου, τα μάτια και τον αυχένα από το άσκοπο ηλιακό έγκαυμα. Αν πραγματικά ξεχάσετε να φορέσετε αυτό το καπέλο, είναι βέβαιο ότι το βράδυ θα ξυπνήσετε από πονοκέφαλο. Αν πονάει το κεφάλι ή το δέρμα σας ή παρουσιάσετε χαμηλό πυρετό, χρησιμοποιήστε ένα απλό αντιπυρετικό ή παυσίπονα.
Πρέπει να θυμάστε ακόμα ότι οι ξανθιές κοπέλες με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να «αρπάξουν» μέσα σε 15 λεπτά κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν λιγότερο από το 30% της ποσότητας αντηλιακού που έχουν ανάγκη για λόγους οικονομίας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο. Αν δεν προσέξουμε, θα καταλήξουμε με καμένο, ερεθισμένο δέρμα.
Αν αναπτυχθούν φουσκαλίτσες με υγρό, μην τις πειράξετε. Αν σπάσουν, μην τραβάτε την πέτσα. Αν αυτή παραμείνει εκεί, θα προστατεύει την επιδερμίδα -έστω και πλημμελώς- διαφορετικά απαιτούνται γάζες ειδικές για εγκαύματα δέρματος. Μη συνεχίσετε την ηλιοθεραπεία. Πιείτε άφθονο νερό, για να προλάβετε την αφυδάτωση. Οι «αλλεργίες» του δέρματος μετά πολύωρη έκθεση στον ήλιο δεν είναι σπάνιες. Πάνω από το 20% των ανθρώπων αντιμετωπίζει κάθε χρόνο δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και ερεθισμό στα σημεία του σώματος που εκτίθεται «απροστάτευτα» για ώρες στον ήλιο του καλοκαιριού. Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση.
Κάθε χρόνο η ηλιακή αλλεργία χτυπά τα ίδια σημεία του σώματος. Συνήθως αυτά που παραμένουν ακάλυπτα. Υπεύθυνη θεωρείται η υπεριώδης ακτινοβολία, κυρίως οι ακτίνες UVA, οι ίδιες που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος. Η μόνη αντιμετώπιση είναι η συνεχής χρήση αντηλιακών προϊόντων. Για τα μαλλιά υπάρχουν πολλά σπρέι που συνιστώνται να χρησιμοποιούνται προ της έκθεσης στον ήλιο. Αν και η καλύτερη προστασία τους είναι το ελαστικό σκουφάκι προ της κολύμβησης και αμέσως μετά το πλατύγυρο καπέλο. ·
TV ΕΘΝΟΣ / ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: