Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Τουρισμός: Μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας





Τουρισμός: Μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Γράφει ο Αντώνης Παπαχρυσάνθου

«Ο τουρισμός παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την επιβολή των capital control παραμένει η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομία». Διάβασα αυτήν την δήλωση σήμερα και ένιωσα πραγματικά απογοητευμένος.
Σίγουρα ο τουρισμός προσφέρει έσοδα, βοηθά στην οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, και σίγουρα θα μπορούσε να ήταν ο μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά με τα λύπης μου δεν είναι… Γιατί :
Τα περισσότερα έσοδα πηγαίνουν στους μεγάλους tour operators , που διαχειρίζονται την τουριστική αγορά του εξωτερικού. Αυτοί διαθέτουν τα πακέτα, αυτοί λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των πακέτων, αυτοί διαθέτουν τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.
Τα μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ξενοδόχων αλλά και όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό δεν μένουν στην Ελλάδα, αλλά επιστρέφονται στις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που από αυτές αγοράζουν τα περισσότερα τρόφιμα που διαθέτουν στους πελάτες τους. Δυστυχώς τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζονται από τον τουριστικό κλάδο είναι εισαγόμενα και όχι Ελληνικά. Παράδειγμα, ακόμη και η ρίγανη που αγοράζουν είναι εισαγωγής. Το λέω με σιγουριά αφού ασχολούμαι ενεργά με τον τουρισμό και βλέπω καθημερινά αυτά που γράφω. Για να μην αναφερθώ και σε τυροκομικά, κρέατα , λάδια κ.λ.π. (Δεν κατακρίνω τα προϊόντα σε καμία περίπτωση. Απλά θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει καλύτερες τιμές διαμονής ώστε να αγοράζαμε και καλύτερης ποιότητας προϊόντα. )
Οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο κλάδος δεν είναι μόνο θέσεις εργασίας Ελλήνων. Δυστυχώς μεγάλο ποσοστό είναι θέσεις εργασίας αλλοδαπών, οι οποίοι εργάζονται με μικρότερο μισθολογικό κόστος από ότι οι Έλληνες .
Το τουριστικό πακέτο που διαθέτουμε δυστυχώς έχει υποστεί αλλοιώσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Ακολουθήσαμε την μόδα που μας επέβαλαν με την συρρίκνωση των τιμών αλλά και με τις φθηνότερες μορφικές τουρισμού, χωρίς να κοιτάξουμε το μέλλον . Θεωρούσαμε ότι προς το παρόν είμαστε καλά, άρα δεν μας απασχολεί το αύριο. Πέσαμε στην παγίδα αυτήν και κατά την γνώμη μου θα κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να επανέλθουμε στα πρότερα επίπεδα.
Επίσης η εισροή συναλλάγματος έχει μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ σε σχέση με παρελθόντα έτη.
Μπορώ να γράψω πάρα πολλά αλλά θα γίνω και κουραστικός και αυστηρός και δεν θέλω.
Facebook/Papachrisanthou Antonis


Δεν υπάρχουν σχόλια: