Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

DR ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Πόνος στο στήθος...




Πόνος στο στήθος...

Καρδιά, στομάχι, οισοφάγος, άγχος ή κάτι άλλο; Τα ανησυχητικά συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία.

Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Αρκετοί παραπονιούνται για παροδικό, επαναλαμβανόμενο άλγος στη μεσότητα του  στήθους και πολλοί το ονομάζουν «προκάρδιο».
Πόνος με αυτά τα χαρακτηριστικά πάντα φοβίζει, ιδιαίτερα μεσήλικους άνδρες. Η στεφανιαία νόσος της καρδιάς είναι συνήθως και σοβαρή κατάσταση στους άνδρες άνω των 35 ετών· Αναπόφευκτα, πρέπει να αποκλειστούν καρδιακές παθήσεις, ως πλέον επικίνδυνες, πριν διερευνηθούν άλλες καταστάσεις, όπως οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μεσοπλεύριος νευραλγία.
Τα πεπτικής αιτιολογίας συμπτώματα εμφανίζονται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παλινδρομεί, επιστρέφει ευκαιριακά προς τον οισοφάγο, όταν ο γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας -ομάδα κυκλοτερών μυών που «σφραγίζουν» με τη συστολή τους υδατοστεγώς τη δίοδο οισοφάγου - στομάχου, ώστε τα υγρά του στομάχου να μην επιστρέφουν σε φυσιολογικές συνθήκες στον οισοφάγο- χαλαρώνει. Τα τοιχώματα του στομάχου είναι ανθεκτικά στα οξέα του. Ενώ αυτά του οισοφάγου είναι «ευαίσθητα», «καίονται», παρουσιάζουν «φλόγωση» και ενίοτε εξαλλάσσονται σε κακοήθη. Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν: α) Όταν αυξάνεται αιφνίδια ο όγκος του περιεχομένου του στομάχου, καθώς το υγρό περιεχόμενο του -ως ασυμπίεστο- πιέζει προς πάσα κατεύθυνση. β) Όταν το περιεχόμενο του στομάχου λόγω θέσεων του σώματος ακολουθεί τη βαρύτητα και επιστρέφει προς τα επάνω, γ) Όταν αυξάνεται η γαστρική πίεση εκ των έξω, όπως παχυσαρκία, κύηση, κορσέδες και ζώνες. Ωστόσο και άλλες καταστάσεις προκαλούν γαστρικές παλινδρομήσεις των υγρών του στομάχου, όπως κάπνισμα, φάρμακα που ως παρενέργειες εμφανίζουν χαλάρωσπ των λείων μυϊκών ινών του πεπτικού, οισοφαγίτιδες που προκαλούν αδυναμία στο γαστροοισοφαγικό στόμιο. Η οισοφαγίτιδα, φλόγωση, είναι συνήθως επιπλοκή της παλινδρόμησης, καθώς προκαλείται από τα οξέα των γαστρικών υγρών -υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη, υγρά της χολής- που είναι οι αιτίες της φλεγμονής, της φλόγωσης και της καταστροφής του βλεννογόνου.
Έτσι, ένα περίπου 30% των ασθενών που εμφανίζουν «τυπικό» προκάρδιο άλγος υποβάλλονται σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν αναδεικνύει κανένα εμφανές καρδιακό αίτιο. Ωστόσο, η ιατρική πραγματικότητα επιβάλλει τον σχολαστικό και πλήρη αποκλεισμό της καρδιολογικής πιθανότητας, επειδή η στεφανιαία νόσος είναι συνήθης, σοβαρή και ενίοτε επικίνδυνη. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν άτυπο θωρακικό σφίξιμο, άλλοι ένα δυσάρεστο αίσθημα «πνιγμονής» με χαρακτηριστικά στηθάγχης.
Καπνός και αλκοόλ επιδεινώνουν την κατάσταση. Τα τακτικά και μικρά γεύματα κρατούν το στομάχι σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος να γυρίσουν προς τον οισοφάγο τροφές ή οξέα και να επιτείνουν τον σπασμό και να προκαλέσουν καούρες.
Η μείωση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα της «κοιλιακής παχυσαρκίας» θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Επίσης, συνιστάται κατάκλιση με ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού και το άτομο πρέπει να πηγαίνει στο κρεβάτι 2-3 ώρες μετά το δείπνο. Να αποφεύγει λιπαρές τροφές, σοκολάτα, καφέ, οινόπνευμα, μέντα. Και να παίρνει τα ειδικά φάρμακα του κατόπιν συμβουλής του ιατρού του. Η οισοφαγίτιδα και η παλινδρόμηση απαιτεί μακρά θεραπεία για 3-6 ή και περισσότερους μήνες, καθώς η νόσος υποτροπιάζει.
Οι καταστάσεις αυτές που είναι αρχικά προλήψιμες είναι και προβλέψιμες, άρα θεραπεύσιμες. ·
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: