Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η λογοκρισία στα χρόνια της χούντας




Η λογοκρισία στα χρόνια της χούντας
Γράφει η Δώρα Χειράκη
Ξημερώματα Παρασκευής 21ης Απριλίου 1967 οι Αθηναίοι ξυπνούν με στρατιωτικά εμβατήρια και τους ήχους από τις ερπύστριες των τεθωρακισμένων που είχαν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου του ίδιου έτους, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του τότε συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλίάνού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, κατέλαβαν με πραξικόπημα την έξουσία.

Μια σκοτεινή περιόδσς για τη σύγχρονη ιστορία της-χωρας μας ξεκινά και θα περάσουν επτά μαύρα χρόνια για τον ελληνικό λαό, μέχρι να αναγκαστούν οι πραξικοπηματίες να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Πέρα από τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, η χούντα των συνταγματαρχών καθ' όλη τη διάρκεια της επταετίας επιβάλλει λογοκρισία σε εφημερίδες, έντυπα, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις θεατρικές παραστάσεις και στα τραγούδια πάσης φύσεως. Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα, ψηφιοποίησε και παρουσίασε μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr. το επεισόδιο Λογοκρισία και προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας της εκπομπής Μηχανή του χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παραγωγής 2009  στο οποίο αναλύονται οι διάφορες μορφές λογοκρισίας που εφάρμοζε η χούντα των συνταγματαρχών. Μέσα από μαρτυρίες δημοσιογράφων -όπως οι Γιώργος Βότσης, Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Λίνα Αλεξίου, Χρήστος Πασαλαρης. Βασίλης Νικολόπουλος, Σεραφείμ Φυντανίδης και καλλιτεχνών  - όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Μίμης Πλέσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ελπίδα-, που υπέστησαν τη λογοκρισία, αλλά και εφημερίδες, δίσκους και  σκίτσα της εποχής, η εκπομπή σκιαγραφεί τους μηχανισμούς με τους οποίους το καθεστώς διαμόρφωνε τη δημόσια γνώμη και επέβαλλε τις διάφορς μορφές λογοκρισίας.
Παράλληλα αξιοποιεί ντοκουμέντα και τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσα από τα οποία καταγράφεται ανάγλυφα η εικόνα της εποχής, ενώ παρουσιάζει λογοκριμένους δίσκους και ιστορίες "κομμένων" τραγουδιών. Επίσης, προβάλλεται σπάνιο οπτικό υλικό με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και θεωρητικό, της χούντας, Γεώργιο Γεωργαλά, σε ομιλίες και περιοδείες, καθώς και το λογοκριμένο φιλμ από τη δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη .
Το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ :
Επίσης περισσότερα γύρω από το θέμα της χουντικής λογοκρισίας μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτησή μας «Το κυνήγι της λογοκρισίας στα χρόνια της Χούντας» http://boraeinai.blogspot.gr/2011/11/blog-post_17.html
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
BORAEINAI.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: