Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Dr. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Τζόκινγκ σημαίνει μακροβιότητα






Τζόκινγκ σημαίνει μακροβιότητα
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το γρήγορο περπάτημα και το ήπιο τρέξιμο είναι πολύτιμα για την υγεία μας
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Το περπάτημα μέτριας έντασης ή το τρέξιμο χαμηλής έντασης εγγυάται μακροβιότητα και ευκινησία. Αντίθετα, αθλητές που «κυνηγούν» υψηλές επιδόσεις, περιέργως, παρουσιάζουν τον ίδιο υψηλό κίνδυνο πρόωρης απώλειας ζωής με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Πρόσφατα, μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που συμμετείχαν 5.048 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20-86 ετών, επιβεβαίωσε ότι όσοι «περπατούσαν» 2,5 με 3,0 ώρες, μόνον, την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 71%·
Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με πολλές παλαιότερες παρατηρήσεις σχετικές με τα οφέλη της τακτικής μέτριας μυϊκής άσκησης, που συνεχίζεται για χρόνια. Φυσικά, η άσκηση εδώ μπορεί να αποδοθεί με τον χαρακτηρισμό «παρέλασης» όπου όλοι οι μύες του σώματος ενεργοποιούνται δυναμικά και ρυθμικά. Και όχι «περιπάτου», όπου οι κινήσεις χαρακτηρίζονται από βραδύτητα και νωχέλεια.
Αντίθετα, όταν το «τροχάδην» ξεπερνούσε, συνολικά, τα 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα ή το «βάδην» τα 50 χιλιόμετρα αντιστοίχως, οι «δείκτες μακροβιότητας» μειώνονταν ανεξαρτήτως αν το σώμα του αθλητή φαινόταν πιο εύρωστο.
Αποδεικνύοντας ότι οι υψηλές εντάσεις και η κοπιαστική άσκηση (ποδοσφαιριστές) συνδέεται με αρνητικά καρδιαγγειακά συμβάματα. Γεγονός που παρατηρήθηκε σε μια υποομάδα των 5.048 ανδρών που συμμετείχαν σε αθλήματα «μεγάλης υπερφόρτωσης όγκου».
Επίσης σε άλλη ομάδα 55.137 ανδρών και γυναικών, στις ΗΠΑ, με μέσο όρο ηλικίας 44 έτη, με «περπατο-τρέξιμο» 70-120 λεπτών μέτριας δραστηριότητας (τρέξιμο, κολύμπι, αθλοπαιδιές) ανά εβδομάδα, με σκοπό την προάσπιση της υγείας προληπτικά, διαπιστώθηκε σημαντικό όφελος, ακόμα και με μικρότερο χρόνο άσκησης, αρκεί αυτή η συνήθεια να διαρκούσε χρόνια.
Επίσης, εδώ επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι αυτά τα 120 λεπτά (2 ώρες) της εβδομαδιαίας συνολικής άσκησης ήταν το ίδιο αποτελεσματικά, αν πραγματοποιούνταν σε 3, 6 ή 10 ολιγόλεπτα διαλείμματα μέσα στην ημέρα.
Όπως π.χ. παίρνω τον σκύλο έξω από το σπίτι ή προτού ανέβω στο γραφείο ή στο σπίτι επιχειρώ 1-2 γύρους στο οικοδομικό τετράγωνο.
Σ' αυτό το χρονικό διάστημα «βάλτε» δύναμη στο περπάτημα, ώστε να νιώσετε ότι ο ρυθμός της καρδιάς λίγο επιταχύνεται. Στην ολιγόλεπτη αυτή άσκηση μη σταματάτε μπροστά στις βιτρίνες για να θαυμάστε τα εκτιθέμενα.
Η χρησιμότητα των ολιγόλεπτων αυτών καθημερινών ασκήσεων είναι μέγιστης χρησιμότητας, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί ως προς την ωφελιμότητα τους στην υγεία και ως προς την «εφαρμοσιμότητά» τους σ' οποιοδήποτε εργασιακό πρόγραμμα.
Μη σαμποτάρετε, λοιπόν, την υγεία σας. Ξεκλέψτε δύο 15λεπτά την ημέρα. Διαφορετικά, μην «κλέβετε» τον εαυτό σας.
Οι Αμερικανοί λένε ότι όποιος καπνίζει ή δεν ασκείται -καθημερινά- για λίγα λεπτά, απλά δουλεύει και μαζεύει χρήματα για τον επόμενο... αρραβω-νιαστικό της γυναίκας του...
Ιατρικά, η πρόωρη θνησιμότητα αυτών των ανθρώπων επιστημονικά είναι αναμφισβήτητη.
Τv ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: