Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μιχάλης Ιγνατίου : Η ώρα της εθνικής συναίνεσης

Η αρχή του τέλους της Ελλάδας

Η ώρα της εθνικής συναίνεσης

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Πέντε χρόνια και εννέα μήνες συμπληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου 2016 από την ημέρα που η Ελλάδα ζήτησε την υπαγωγή της στο κοινό ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Σαν να ήταν χθες, θα μπορούσαμε να πούμε εάν βεβαίως μιλούσαμε για μία άλλη χώρα. Ομως, η συζήτηση γίνεται για την πατρίδα μας και δεν έχουμε κανένα περιθώριο για αστεία. Διότι αυτό το διάστημα συντελέστηκε η καταστροφή της Ελλάδας, όταν οι απερίσκεπτοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στον σκληρό δρόμο του ΔΝΤ και στη συνέχεια δεν υλοποίησαν βασικές υποσχέσεις που έδωσαν στους δανειστές.

Μερικοί άνθρωποι στην Ελλάδα συμφωνούν και σήμερα ότι ήταν ορθή η πράξη του Γιώργου Παπανδρέου να αιτηθεί δανεικά από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν απερίσκεπτη και έθεσε σε κίνδυνο και αυτή την κυριαρχία της χώρας. Βεβαίως, εναπόκειται στον ιστορικό να αποφασίσει, αλλά ποιος λογικός άνθρωπος, βλέποντας την τραγωδία του ελληνικού λαού, θα συμφωνήσει ότι η απόφαση ερχόταν από σώφρονα πολιτικό και με δεδομένο ότι μέχρι και τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορούσε να ζητήσει τα δανεικά από τις αγορές με «λογικά επιτόκια»; Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους λόγους αποτυχίας του λεγόμενου Ελληνικού Προγράμματος, και χάριν της κουβέντας οι πάντες προσπαθούν να συγκρίνουν την κατάσταση της Ελλάδας το 2010 με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν ήταν οι ίδιες συνθήκες, βεβαίως, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκριση.

Επηρεάστηκαν οι ζωές όλων των λαών των χωρών που δέχθηκαν να ενταχθούν στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ. Όμως, το δράμα που ζουν οι Έλληνες πολίτες, για διπλάσια χρόνια από τους λαούς της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν μπορεί να συγκριθεί, διότι ο πόνος είναι μεγαλύτερος, η φτώχεια και η εξαθλίωση θυμίζει στους παλαιότερους τα χρόνια του Εμφυλίου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται για το ποιος φταίει, αλλά τι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί το ελληνικό δράμα. Αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που πολιτεύθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες δεν οδήγησε την Ελλάδα εκτός Μνημονίου. Αρα, ή δεν κάνουν τίποτα σωστό ή οι δανειστές εκεί που «κλείνει» ένα πρόβλημα δημιουργούν άλλο. Ο,τι και να συμβαίνει πρέπει να εξευρεθεί η «θεραπεία». Δικαιολογημένα πολλοί άνθρωποι έχασαν όλες τους τις ελπίδες. Μήπως έφτασε η ώρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να επιβληθεί η εθνική συναίνεση; Διότι και ετούτη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μού θυμίζει αυτόν που ρίχνει αβγά στον τοίχο...

http://www.ethnos.gr/mixalis_ignatiou/arthro/h_ora_tis_ethnikis_synainesis-64327315/

Δεν υπάρχουν σχόλια: