Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Σίφνος, η γοητευτική Κυκλαδίτισσα




Σίφνος, η γοητευτική Κυκλαδίτισσα
Όμορφη σαν καρτ ποστάλ
Η ρομαντική ατμόσφαιρα, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της και η αδιαφιλονίκητη ισχυρή γαστρονομική της παράδοση την καθιστούν ασυναγώνιστα γοητευτική
Της ΧΡΥΣΑΣ ΚΑΚΙΩΡΗ
Την προηγούμενη δεκαετία η Σίφνος παρουσιαζόταν ως μια εναλλακτική Μύκονος. Κατά μία έννοια, το ότι μπορεί να μην έχει τους κοσμικούς του Νησιού των Ανέμων αλλά έχει πάντα «καλό» κόσμο στηρίζει τον χαρακτηρισμό.
Όπως επίσης και το ότι, ενώ δεν βρίθει παραλιών, έχει υπέροχα σημεία να απολαύσεις βουτιές και ηλιοβασιλέματα, έχει υπέροχα μπαράκια και εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό και, βέβαια, αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα. Τουτέστιν, κατάλευκα σπίτια, με λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καθαρότητα γραμμών στα σπίτια, ασβεστωμένα σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές και ξερά τοπία.
Η Μερόπη (όπως λεγόταν πριν από πολλά χρόνια το νησί), έχει ιστορία που ξεκινά από τη Μινωική Εποχή και μπορεί να καυχιέται για το ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τέχνες αλλά και για τα άξια τέκνα της όπως είναι ο Αριστομένης Προβελέγγιος που έγραψε τα ποιήματα του στη Χρυσοπηγή, ο Νίκος Γρυπάρης, αλλά και ο διάσημος μάγειρας Νίκος Τσελεμεντές.

Δέσαμε στο Λιμάνι


Η γνωριμία με το νησί ξεκινά από τις Καμάρες που -αν και λιμάνι- έχουν ήπια ανάπτυξη και εκτός από τις κλασικές ταβέρνες και τα μαγαζάκια μετά σουβενίρ, διαθέτουν μια ιδιαίτερα καλή αμμουδερή παραλία με αρμυρίκια και τον βράχο στη «ράχη» της η οποία είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και κατάλληλη για μια βουτιά χωρίς κόπο σε πεντακάθαρα νερά. Ο οικισμός χτίστηκε τον 19ο αιώνα, ενώ ψηλά πάνω από τις Καμάρες στέκεται το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, χτισμένο το 1667, με προαύλιο που χαρίζει καταπληκτική θέα.


Από τις Καμάρες ο δρόμος ανηφορίζει για την πρωτεύουσα του νησιού, την πανέμορφη Απολλωνία. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου. Ως το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες και είναι γεμάτη από εστιατόρια, καταλύματα, όλα φιλτραρισμένα από την κυκλαδίτικη αύρα του νησιού. Το στενό που οδηγεί στη Χώρα τσουρουφλίζεται από τον ήλιο την ημέρα, οπότε η κατάλληλη ώρα για να την ανακαλύψετε είναι το βραδάκι, όταν τα όμορφα μαγαζάκια και τα εστιατόρια ανοίγουν και ο κόσμος αρχίζει να κινείται στα σοκάκια. 



Η Απολλωνία, πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836, πήρε το όνομα της από τον Εναγρο Απόλλωνα, προστάτη των αγροτών. Εκτός από το χάζι στα μαγαζιά, αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες της Παναγίας Ουρανοφόρας (ανακαινίστηκε το 1 767) με τις ωραίες εικόνες του Αγίου Σώστη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αλλά και της Σωτήρας με το ενδιαφέρον δάπεδο που έχει μαρμάρινο δικέφαλο. Επίσης αν θέλετε να ανακαλύψετε εικόνες από άλλες εποχές αναζητήστε τα παραδοσιακά καφενεία που λειτουργούν ακόμη και σερβίρουν αναψυκτικά, καφέδες και ποικιλία από μεζεδάκια. Το ένα θα το βρείτε στην πλατεία της Απολλωνίας και το άλλο στο Άνω Πετάλι.



Από τα γραφικότερα χωριά του νησιού είναι ο Αρτεμώνας η παλιά «Χώρα» του νησιού, που κρατά περίτρανα τον γραφικό της χαρακτήρα. Το ιστορικό χωριό απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ξεχωρίζει για τους ήρεμους ρυθμούς και τα εντυπωσιακά αρχοντικά νεοκλασικού στιλ των αρχών του 20ού αιώνα, με μεγάλους κήπους γεμάτους ψηλά πεύκα και αροκάριες. Στο επάνω μέρος του χωριού υπάρχουν αναστηλωμένοι μύλοι.

Η γοητεία του Κάστρου



Από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού είναι το Κάστρο. Ένας ολόκληρος οικισμός χτισμένος πάνω σε λόφο, με ιστορία που φτάνει βαθιά πίσω στους αιώνες. Υπήρξε προϊστορικός οικισμός (το αρχαίον άστυ του Ηροδότου) και ο βενετσιάνικος οικισμός των Ντα Κορόνια που χτίστηκε το 1635, ενώ περιφερειακά του χτίστηκαν ανεμόμυλοι που λειτουργούσαν μέχρι το 1950. Περπατάς στις λότζιες, τις θολωτές στοές που άλλοτε τις προστάτευαν οχυρωμένοι πύργοι, βλέπεις τα διώροφα και τριώροφα σπίτια που στριμώχνονται δίπλα-δίπλα και σχηματίζουν το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος και βυθίζεσαι στη μυστηριακή γοητεία του. Σοκάκια, χαμηλά πεζούλια, οικόσημα, αρχαίες κολόνες, αλλά και καφέ, ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια συμπληρώνουν το οικιστικό του σύνολο. Δεν λείπουν βέβαια οι εκκλησίες, 14 συνολικά, από τις οποίες ξεχωρίζουν η φραγκική καθεδρική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (ή Φραγκαντώνη), η Παναγία η Ελεούσα, η μητρόπολη, χτισμένη στα θεμέλια παλιάς βασιλικής, η θεοσκέπαστη, που χρονολογείται στο 1631, και η Κοίμηση του 16ου αιώνα.



Απαράμιλλη η θέα στο πέλαγος και στο εκκλησάκι της Επταμαρτύρου, που βρίσκεται χτισμένο στον βράχο κάτω από το Κάστρο.
Ακριβώς εκεί, κάτω από το κάστρο, βρίσκονται τα Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι που διατηρεί ακόμη τη λιτή, «παλιομοδίτικη» όψη του με στοιβαγμένα δίχτυα, βράχους που φωτίζονται το βράδυ και δυο ταβερνάκια με εξαιρετικό ψάρι και ατμόσφαιρα που αξίζει να ζήσεις ένα βράδυ με πανσέληνο.

Βουτιές και ηλιοθεραπεία



Αν θέλετε οπωσδήποτε παραλία για άραγμα, τότε θα κατευθυνθείτε είτε στον Πλατύ Γιαλό είτε στο Βαθύ. Ο Πλατύς Γιαλός είναι από τις πολυσύχναστες παραλίες με πλειάδα ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και beach bar, κρυστάλλινα νερά και δυνατούς ανέμους για surf, αλλά και υποδομή για άλλα θαλάσσια σπορ. Το Βαθύ, από την άλλη, είναι η έτερη αμμώδης παραλία, μήκους 1,5 χλμ., με ρηχά νερά και έναν δημοφιλή οικισμό με πολλά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα.


Από τις πιο ατμοσφαιρικές και αγαπημένες λύσεις όσων ξέρουν το νησί αλλά και των ντόπιων είναι το μπάνιο στα βράχια της Χρυσοπηγής, με την εντυπωσιακή εκκλησία που δεσπόζει πάνω σε ένα ακρωτήρι μέσα στη θάλασσα, μεγάλα βράχια, που σε πολλά σημεία σχηματίζουν πλάτωμα - ιδανικό για ηλιοθεραπεία και φυσικά αμέτρητες βουτιές.



Στο βορειότερο κομμάτι της Σίφνου βρίσκεται ο οικισμός Χερρόνησος με την ομώνυμη παραλία. Βουτήξτε στα καθαρά νερά της και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα. Σε μικρή απόσταση από το Κάστρο βρίσκεται η πάραλία Πουλάτη, μια βραχώδης παραλία που προσεγγίζεται και από τον Αρτεμώνα. Πανέμορφη, αλλά δύσκολη στην πρόσβαση είναι η παραλία Φυκιάδα με την αμμουδιά και τα καθαρά νερά, στην οποία φτάνεις μέσω ενός όμορφου μονοπατιού. Τσεκάρετε επίσης τον Αποκοφτό, μια αμμώδη παραλία με δέντρα που φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, τη Φασολού, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Φάρου με καλή οδική πρόσβαση, αλλά και τη μικρή γραφική αμμουδερή παραλία Φάρος, που προσφέρεται για ένα ήρεμο μπάνιο.

Τέλος η παραλία Γλυφό βρίσκεται επίσης στον όρμο του Φάρου και είναι ιδανική για οικογένειες.

Σιφναίικη κουζίνα


Η πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ, του ανθρώπου-συνώνυμο της ελληνικής μαγειρικής (καταγόταν από τα Εξάμπελα), έχει να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα πιάτα. Πρώτη η ρεβιθάδα, το μυστικό της οποίας είναι το αργό μαγείρεμα σε πήλινο τσουκάλι, τη σκεπασταριά. Στα «οπωσδήποτε» το μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος με κόκκινο κρασί και άνηθο, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η καππαροσαλάτα (που φτιάχνεται με ξερή κάππαρη μαγειρεμένη σε στιφάδο) και η μανούρα, ένα κίτρινο, σκληρό, πικάντικο τυρί που διατηρείται μέσα σε ίζημα κόκκινου κρασιού. Εξαιρετικά νόστιμα είναι και τα γλυκά, όπως τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα (που φτιάχνεται από ανάλατη μυζήθρα, μέλι και αυγά), τα μπουρέκια, το παστέλι, οι κουλούρες και τα λουκούμια.

Reallife www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: