Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πως ρυθμίζουμε για πρώτη φορά τη μηχανή μας


Πως ρυθμίζουμε για πρώτη φορά τη μηχανή μας 
Πως ρυθμίζουμε για πρώτη φορά τη μηχανή μας  
 
EOS 100D KIT w EF-S 18-55mm III 
Η φωτογραφία ολοένα κερδίζει ολοένα και περισσότερους νέους φίλους. Όλοι αυτοί οι νεοφερμένοι θέλουν να απαθανατίσουν τις προσωπικές τους στιγμές με καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δίνει η φωτογραφική μηχανή του κινητού, αλλά και να ανακαλύψουν σιγά-σιγά τη μαγεία της φωτογραφικής τέχνης. 

Με αφορμή λοιπόν τον αυξανόμενο αριθμό των νέων ερασιτεχνών φωτογράφων αλλά και τις ερωτήσεις που δεχόμαστε από νέους φίλους της φωτογραφίας μέσω τηλεφώνου, e-mail και social media εγκαινιάζουμε τη στήλη αυτή με βασικές γνώσεις περί φωτογραφικής μηχανής και τεχνικής.

mh-24-1100 nikon_27126_en_el14a_rechargeable_li_ion_battery_1010384 αντίγραφο 

Μπαταρία

Αφού αγοράσουμε την πρώτη μας μηχανή, ας υποθέσουμε μια entry-level DSLR ή mirrorless, θα πρέπει το πρώτο μας βήμα να είναι η φόρτιση της μπαταρίας – συνήθως pack li-ion- αφού οι ΑΑ έχουν σχεδόν καταργηθεί από παντού. Άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε στο κουτί τον φορτιστή της μπαταρίας. Αν δεν τον βρίσκουμε, ας μην πανικοβληθούμε. Δεν τον ξέχασε ο κατασκευαστής. Η μπαταρία πιθανότατα φορτίζει μέσω απλού καλωδίου USB κατευθείαν από τη μηχανή.
TIP
•     Τις μπαταρίες λιθίου, στις πρώτες δύο-τρεις φορές τις αφήνουμε να φορτίσουν περίπου 8 ώρες ακόμα και αν μας δείχνουν ότι είναι φορτισμένες 100%. Με αυτόν τον τρόπο παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους. Επίσης όταν παραλάβουμε την μηχανή μας, ακόμα και αν η μπαταρία της είναι μερικώς φορτισμένη από τον κατασκευαστή, δεν την χρησιμοποιούμε. Προχωράμε κανονικά στην πρώτη πολύωρη φόρτιση. Όση ώρα φορτίζει η μηχανή μας, εμείς διαβάζουμε το manual της!

sandisk-extreme-64gb-uhs-i-u3-class-10-4k 

Κάρτα μνήμης

Μαζί με τη μηχανή, πρέπει να αγοράσουμε και την πρώτη μας SD κάρτα μνήμης (αν δεν έχουμε ήδη μία από άλλη εφαρμογή). Εισάγουμε λοιπόν την κάρτα στη μηχανή και μέσα από το μενού της μηχανής την κάνουμε format. Προσοχή: αν έχουμε χρησιμοποιήσει την κάρτα με άλλη μηχανή θα πρέπει να έχουμε κάνει backup τα αρχεία στον υπολογιστή. Τις κάρτες τις φορμάρουμε κατά προτίμηση στη φωτ. μηχανή και όχι στον υπολογιστή. Ο λόγος: Η μηχανή καμιά φορά μπορεί να μην αναγνωρίσει το file system του υπολογιστή ή απλά να είναι …ιδιότροπη! Αφού ενεργοποιήσουμε λοιπόν τη μηχανή μας, πατάμε το πλήκτρο του Menu και αναζητούμε την επιλογή Card Setup ή Format Card. Συνήθως βρίσκεται στις τελευταίες καρτέλες του Menu που απεικονίζονται με το εικονίδιο ενός γαλλικού κλειδιού.

Οι πρώτες ρυθμίσεις

Έστω ότι η μπαταρία φόρτισε και η κάρτα μας είναι έτοιμη. Ας δούμε ποιες είναι βασικές ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε πριν τις πρώτες λήψεις. Αρχίζουμε με την φωτομέτρηση.

_DSC9114 

Φωτομέτρηση/Metering

Οι περισσότερες μηχανές έχουν τρία συστήματα φωτομέτρησης με τα οποία η μηχανή υπολογίζει πώς θα φωτίσει όσο πιο σωστά μπορεί τη σκηνή.

Τα τρία συστήματα είναι:

Α. Πολυζωνικό (αναφέρεται ως Multizone, Matrix, Evaluative): η μηχανή μετρά ξεχωριστά σε κάθε ζώνη του καρέ και υπολογίζει μέσω αλγορίθμου τη βέλτιστη έκθεση.

Β. Κεντρικά ζυγισμένο (centre weighted): η μηχανή επικεντρώνεται σε μια ελλειπτική περιοχή στο κέντρο του καρέ.

Γ. Σημειακό (spot): η μηχανή μετρά μια πολύ μικρή περιοχή του καρέ (κύκλο διαμέτρου 1°-5°).
Στην αρχή και μέχρι να μάθουμε τις διαφορές μεταξύ των συστημάτων και πότε χρησιμοποιούμε το καθένα, επιλέγουμε πολυζωνική φωτομέτρηση. Είναι η σίγουρη επιλογή που θα  δώσει αποτέλεσμα κοντά σε αυτό που βλέπουμε.

_DSC9123 

Ισορροπία λευκού/White Balance

Το σύστημα εξισορρόπησης λευκών της μηχανής, είναι υπεύθυνο για τη σωστή απεικόνιση των χρωματικών τόνων. Το μάτι μας προσαρμόζεται στις διάφορες φωτιστικές πηγές αλλά η μηχανή μας όχι. Εδώ θα επιλέξουμε το Auto White Balance, για τα πρώτα μας βήματα. Οι περισσότερες σύγχρονες μηχανές ανταποκρίνονται καλά στις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Θα δούμε εδώ ότι οι υπόλοιπες επιλογές συνήθως είναι Tungsten, Fluorescent, Daylight/Sunny, Cloudy, Flash και Shade, ανάλογα με το είδος του φωτισμού. Η λίστα δεν είναι εξαντλητική και οι επιλογές διαφέρουν από μηχανή σε μηχανή ενώ προσφέρονται και χειροκίνητες ρυθμίσεις για τους μυημένους.

_DSC9124 

Ευαισθησία/ISO

Η επιλογή ISO εκφράζει την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Τις υψηλότερες τιμές τις χρησιμοποιούμε όταν δεν έχουμε αρκετό φως. Για αρχή, μπορούμε να το θέσουμε στο Auto. Αν θέλουμε να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε, μέχρι να μάθουμε ποια τιμή ταιριάζει σε ποια περίπτωση, περιοριζόμαστε μέχρι τα 800 ISO ανεξάρτητα με το τι επιλογές μας δίνονται. Υψηλά ISO σε entry-level μηχανές σημαίνουν και υψηλός θόρυβος.

_DSC9106autofocus menu 

Εστίαση/Autofocus

Στην εστίαση μας δίνεται η επιλογή του Manual AF και του Auto-AF. Φυσικά η χειροκίνητη είναι προτιμότερη. Την επιλέγουμε αρχικά όταν φωτογραφίζουμε στατικά αντικείμενα. Το autofocus αποτελεί τον κανόνα στη σύγχρονη φωτογράφηση. Αυτό που πρέπει να επιλέξουμε σε πρώτο στάδιο είναι τη λειτουργία AF. Οι βασικές μας επιλογές είναι το

One-Shot AF (Canon)/Single-Servo AF(Nikon) και το  AI Servo AF(Canon)/Continuous-Servo AF (Nikon).

 Στην πρώτη περίπτωση όταν το autofocus κλειδώσει μπορεί να γίνει η λήψη και το χρησιμοποιούμε κυρίως για στατικά αντικείμενα ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο φακός εστιάζει ξανά και ξανά και όπως είναι φανερό το χρησιμοποιούμε για τα κινούμενα αντικείμενα.

_DSC9113 

Drive Mode

Στο Drive Mode πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο Single Shot και το Continuous.
Στο Single Shot η μηχανή μας τραβάει μια φωτογραφία κάθε φορά που πατάμε
το πλήκτρο του κλείστρου ενώ στο Continuous για όσο κρατάμε πατημένο το κουμπί
του κλείστρου (ή μέχρι να γεμίσει το buffer) η μηχανή τραβάει πολλαπλά καρέ.


_DSC9120 _DSC9119

Μέγεθος εικόνας/Image Quality/Image Size

Επειδή θέλουμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνων και πλέον δεν περιοριζόμαστε από τις κάρτες, που έχουν αρκετή χωρητικότητα επιλέγουμε Large για τα μεγέθη του αρχείου και την υψηλότερη ποιότητα (Finest JPG, Highest JPG, Extra Fine JPG).

Tip

•     Συνήθως συμβουλεύουμε από τις σελίδες του περιοδικού τους αναγνώστες να κάνουν λήψεις σε RAW αρχεία. Επειδή όμως για έναν αρχάριο είναι δύσκολο να επεξεργαστεί τα αρχεία στον υπολογιστή του, για τα πρώτα βήματα θα επιλέξουμε τα JPΕG.



Αναδημοσίευση από τον ΦΩΤΟγράφο 240

http://www.photo.gr/know-how/πως-ρυθμίζουμε-για-πρώτη-φορά-τη-μηχαν/

Δεν υπάρχουν σχόλια: