Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οι X-Men του Γιάνη και οι μυστικές συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ



Η ΕΜΠΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΩΣΕ ΤΟ PLAN Χ

Οι X-Men του Γιάνη και οι μυστικές συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ

 

 

Τη δική του «ομάδα Χ» είχε δημιουργήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν είχε τα... κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών.



Ενας στενός πυρήνας συνεργατών γνώριζε τα σχέδια του πρώην υπουργού, επεξεργαζόταν το λεγόμενο εναλλακτικό πλάνο και τον συνόδευε στα κρίσιμα Eurogroup. Στη σφιχτή ομάδα που είχε συγκροτήσει ο Γ. Βαρουφάκης τρία ήταν τα βασικά πρόσωπα: ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, η Ελενα Παναρίτη και ο Νίκος Θεοχαράκης. Κατά περίπτωση στελέχη από το Taxis συμμετείχαν στις συσκέψεις, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όταν οι συνεργάτες του πρώην υπουργού χρειάζονταν συγκεκριμένα στοιχεία.

Τα τρία αυτά πρόσωπα -με τα οποία ο πρώην υπουργός γνωριζόταν από το παρελθόν- τους πρώτους μήνες είχαν ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Από τα μέσα της άνοιξης αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν στο περιθώριο και στην πορεία «χάνονται» από τις συσκέψεις με τους δανειστές στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξή του στον Σκάι ανέφερε πως μαζί με μια μικρή ομάδα συνεργατών του επεξεργαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο είχε την κωδική ονομασία «plan X». Ο ίδιος είχε την ευθύνη γι' αυτό το σχέδιο, το οποίο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή.

Απόρριψη

Ο Αλέξης Τσίπρας -όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει- είχε ζητήσει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για να είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση. Συνεργάτες του αναφέρουν πως κάποια στιγμή που πήρε στα χέρια του μια σχετική πρόταση που αναφερόταν στο τι θα συνέβαινε στο Grexit, την απέρριψε εξαρχής.

Στο τέλος Ιουλίου ο πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά σχετικά με το αν είχε εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο. Το απόσπασμα της ομιλίας είναι χαρακτηριστικό: «Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης φυσικά και είχαμε».

Και σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών είχε εντολή να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας «θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό για εσάς είναι ένδειξη, το ότι έδωσα εντολή επεξεργασίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμυνα της χώρας, ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη; Λυπάμαι αλλά είναι εξόφθαλμη η πολιτική σκοπιμότητα των επιχειρημάτων σας».

Οσον αφορά στην ομάδα του Βαρουφάκη, στα μέσα Απριλίου είχε αρχίσει να χάνει έδαφος και να παροπλίζεται. Τα «καθήκοντα» των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια πέρασαν σε άλλα πρόσωπα, κάτι που τότε είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα πηγαδάκια για τις σχέσεις του τότε υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενα από τα πρόσωπα που βρέθηκαν εκείνο το διάστημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν η Ελενα Παναρίτη. Η ενεργή συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις έγινε γνωστή στα μέσα Φεβρουαρίου και είχε προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια στον ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία για τις... φαρμακερές τοποθετήσεις ήταν το ότι το 2009 είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά οι εντάσεις κάμφθηκαν, ωστόσο η είδηση για τον διορισμό της στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η επιλογή χρεώθηκε στο Γ. Βαρουφάκη και ακολούθησαν δηλώσεις ακόμα και πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος που εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Υστερα από αυτήν τη θύελλα η ίδια δήλωσε πως δεν αποδέχεται τον διορισμό και η συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις έλαβε τέλος έπειτα από περίπου δυόμισι μήνες.

Διαπραγμάτευση

Ενας παλαιός γνώριμος του τότε υπουργού Οικονομικών είχε αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης με το Brussels Group. Ο Νίκος Θεοχαράκης είχε συγγράψει μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη δύο βιβλία, καθώς μοιράζονταν κοινούς προβληματισμούς για τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Ετσι η συνεργασία τους στο υπ. Οικονομικών σε πρώτη φάση δεν προκάλεσε έκπληξη. Ωστόσο, φαίνεται πως από νωρίς παρουσιάστηκαν προβλήματα στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και στα τέλη Απριλίου τον κρίσιμο αυτόν ρόλο αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Αρκετά χρόνια πίσω πάει η γνωριμία του Γ. Βαρουφάκη με τον Τζ. Γκάλμπρεϊθ και μάλιστα είχαν γράψει μαζί και ένα βιβλίο (με τίτλο: «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ»). Ο Αμερικανός οικονομολόγος ήταν η «μεταγραφή» που έκανε ο τότε υπουργός από το εξωτερικό, αλλά η ενεργή συμμετοχή του στα δρώμενα δεν κράτησε πολύ. Οσοι παρακολουθούσαν το παρασκήνιο των συνομιλιών το πρώτο εξάμηνο έβλεπαν πως η «ομάδα» του Γ. Βαρουφάκη συμμετείχε όλο και λιγότερο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό και της απόκλισης που άρχισε να παρατηρείται στο πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός λεπτών θεμάτων, με το χάσμα να μεγαλώνει όσο περνούσε ο καιρός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64320707

Δεν υπάρχουν σχόλια: