Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

TV ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ : ΛΟΥΣΙΛ ΜΠΩΛ

Lucille Ball

Όταν η Λούσι κατακτούσε το κοινό με το γέλιο
Αγαπημένη ηρωίδα μικρών και μεγάλων, η ανεπανάληπτη Λουσίλ Μπολ, αφού κατέκτησε από τις αρχές της δεκαετίας του '50 το αμερικανικό κοινό προσφέροντας του άφθονο γέλιο, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στην Ελλάδα, για να χαρίοει με το σόου της στιγμές ξεγνοιασιάς και κεφιού στους Έλληνες τηλεθεατές. Η Λούσι άρχισε την τηλεοπτική της διαδρομή το 1951 με τη σειρά I love Lucy, που έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης και ανέδειξε τη Λουσίλ Μπολ ως την κορυφαία κωμικό στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Στη σειρά συμπρωταγωνιστούσαν ο τότε σύζυγος της Ντέζι Αρνάζ ως Ρίκι Ρικάρντο και η Βίβιαν Βέιν ως η φίλη της Λούσι, Έθελ. Η επιτυχία έφερε, όπως ήταν φυσικό, πακτωλό χρημάτων στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, που το 1953 υπέγραφε συμβόλαιο ύφους 8 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συνεχίσουν τη σειρά ως τo 1955. Τελικά, το I love Lucy ολοκληρώθηκε το 1957, για να ξαναρχίσει από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ως Lucy Show την 1η Οκτωβρίου 1962. Στις 6 σεζόν που διήρκεσε, ως την 16η Σεπτεμβρίου 1968, προβλήθηκαν 156 ημίωρα επεισόδια, αρχικά ασπρόμαυρα και από το 1966 έγχρωμα. Τη σκηνοθεσία υπέγραφαν ο Μάουρι Τόμσον και ο Τζακ Ντόναχιου, ενώ το σενάριο ήταν των Γκάρι Μάρσαλ και Στιβ Μακ Νιλ .
Lucille Ball και Vivian Vance
 
Η ΛΟΥΣΙ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΤΗΣ
Κατά την πρώτη περίοδο του Lucy Show, η καλόκαρδη "χήρα" Λούσι, ζει στο Κονέκτικατ με τα δυο της παιδιά, τη φίλη της Βίβιαν και τον γιο της. Οι δύο φίλες μοιράζονται το ίδιο σπίτι, με τη Λούσι να επιβιώνει από ένα σημαντικό ποσό που της είχε αφήσει ο μακαρίτης άντρας της και το οποίο διαχειρίζεται ο τοπικός τραπεζίτης κύριος Μπάρνσταλ. Οι κωμικές καταστάσεις δημιουργούνται από τις απίστευτες ιδέες που γεννούν οι δύο φίλες για να πλουτίσουν και την ταλαιπωρία που προκαλούν στον τσιγγούνη τραπεζίτη. Την περίοδο 1963-1964 ο χαρακτήρας του κυρίου Μπάρνσνταλ αντικαθίσταται από τον κύριο Μούνεϊ, τον οποίο υποδύεται ο Γκέιλ Γκόρντον. Η Λούσι στη συνέχεια εργάζεται ως γραμματέας του, με αποτέλεσμα τα βάσανα του να πολλαπλασιαστούν, μαζί και το γέλιο των τηλεθεατών (υπήρχε και "ζωντανό" ακροατήριο).


  Με τον John Wayne στο I Love Lucy, 1955

ΔΙΑΣΗΜΟΙ GUESTS ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ως "πελάτες" της τράπεζας παρήλασαν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Τζον Γουέιν, ο Ντιν Μάρτιν, η Τζόαν Κρόφορντ, ο Τζορτζ Μπερνς και ο δημοφιλής τραγουδιστής Μελ Τορμέ. Το Lucy Show ήταν 4 φορές υποψήφιο για βραβείο ΕΜΜΥ και μία φορά, το 1968, για Χρυσή Σφαίρα. Η Λουσίλ Μπολ τιμήθηκε το 1967 και το 1968 με ΕΜΜΥ καλύτερης ηθοποιού σε κωμική σειρά, ενώ συνολικά είχε 13 υποψηφιότητες για ΕΜΜΥ.


ΛΟΥΣΙΛ ΜΠΟΛ:
ΑΠΟ ΜΟΝΤΈΛΟ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ
Μετά την ολοκλήρωση του Lucy Show, ακολούθησε το Here's Lucy από το 1968  ως το 1974, ενώ το 1986 ο κύκλος της Λούσι έκλεισε οριστικά με τη σειρά Η ζωή με τη Λούσι. Στις 26 Απριλίου 1989, η Λουσίλ Μπολ έφυγε από τη ζωή στα 77 της χρόνια, από ανεύρυσμα αορτής, στο Λος Άντζελες Είχε γεννηθεί στις 6 Αυγούστου 1911 στη Νέα Υόρκη. Αρχικά εργάστηκε ως μοντέλο με το όνομα Νταϊάν Μπέλμοντ. Το 1932 πήρε το κινηματογραφικό βάπτισμα παίζοντας σε μικρούς ρόλους και λίγο αργότερα χρίστηκε "Βασίλισσα των Β Movies", ένεκα της μεγάλης παρουσίας της σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού. Το 1940 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ντέζι Αρνάζ, από τον οποίο χώρισε ύστερα από 20 χρόνια, για να παντρευτεί τον κωμικό Γκάρι Μόρτον, σύντροφο της μέχρι το τέλος της. Το 1979 τιμήθηκε στις Χρυσές Σφαίρες με το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ.


ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: