Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα μυστικά του Foundling

 Το πρώην Foundling Hospital



Τα μυστικά του Foundling
H ιστορία του πρώτου φιλανθρωπικού ιδρύματος για παιδιά στη Βρετανία.
Το στίγμα για μια ανύπανδρη μητέρα στη βικτωριανή εποχή μπορούσε να τροφοδοτήσει κατακλυσμιαίες εξελίξεις στη ζωή της. Εξαιτίας της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αντιμετώπιζε τη χλεύη, τον οικογενειακό και κοινωνικό αποκλεισμό, και αναγκαζόταν να εξαφανίσει τον καρπό της αμαρτίας εγκαταλείποντας τον προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ίσως την πορνεία, ενώ δεν σπάνιζαν και οι περιπτώσεις της αυτοκτονίας. 

 A Home for Foundlings

Ο Τόμας Κόραμ ήταν ένας πλούσιος συνταξιούχος καπετάνιος και ευαισθητοποιημένος φιλάνθρωπος. Όταν μια μέρα σε έναν περίπατο του κυριολεκτικά σκόνταψε πάνω σε ένα παιδί εγκαταλελειμμένο στην άκρη του δρόμου, αποφάσισε να κάνει κάτι για να βοηθήσει το δύσμοιρο πλάσμα. Ίδρυσε, λοιπόν, το 1739 το πρώτο φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά στη Βρετανία, το Νοσοκομείο Foundling, και οι καλλιτέχνες φίλοι του τον συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια. Ο ζωγράφος Γουίλιαμ Χόγκαρθ, για παράδειγμα, παρότρυνε καλλιτέχνες της εποχής να δωρίζουν έργα τους στο νοσοκομείο, ενώ ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ διηύθυνε κονσέρτα του περίφημου «Μεσσία» του στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι που θα στηρίξουν τη λειτουργία του. 

Foundling Hospital (Coram in 1900s)
 
Από το 1741, οπότε και εισήχθησαν τα πρώτα παιδιά στο ίδρυμα, ως το 1954, όταν και ο τελευταίος μαθητής βρήκε μια ανάδοχη οικογένεια, το Foundling είχε προσφέρει μια καλύτερη ζωή σε 25.000 παιδιά. 


Το 2004 συστάθηκε το Μουσείο Foundling στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου, με σκοπό να διερευνήσει την ιστορία του Foundling Hospital, ενώ πολλές εκθέσεις που φιλοξενεί συνδέονται με τη ματαιωμένη μητρότητα. 

Διαδίκτυο









Δεν υπάρχουν σχόλια: