Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα


Η άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα

«Αί πληγαί της Ελλάδος είναι οι αρχηγοί της. Ασχολούνται αποκλειστικώς με τα ιδιαίτερα τους συμφέροντα, πάντα υπό το πρόσχημα του αγνότερου πατριωτισμού».

Από επιστολή του Ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου προς τον 'Οθωνα.
Τη 18η Ιανουαρίου 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο δεκαεπτάχρονος Όθωνας έφτασε στο Ναύπλιο. Τον συνόδευαν 25 πολεμικά πλοία των μεγάλων δυνάμεων και 3.500 Βαυαροί στρατιώτες. Ο Όθωνας πάτησε τα ελληνικά χώματα την 25η Ιανουαρίου υπό τις θερμές εκδηλώσεις χιλιάδων Ελλήνων. Τα σημαιοστολισμένα πλοία, τα παρατεταγμένα στρατεύματα και οι κανονιοβολισμοί προσέδωσαν ιδιαίτερο μεγαλείο και χρώμα στην τελετή υποδοχής.
Ο έφηβος μονάρχης είχε διαπαιδαγωγηθεί για να ασκήσει τα καθήκοντα του ηγεμόνα. Έθεσε ως σκοπό του την οικοδόμηση της Ελλάδας στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών και την αναβίωση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Ο καθημαγμένος ελληνικός λαός, από ης θυσίες της επανάστασης και την αναρχία που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, προσέβλεπε στο πρόσωπο του νεαρού βασιλιά τη σωτηρία του από όλα τα δεινά του. Ο Όθωνας αγάπησε ειλικρινά τον λαό και τη χώρα που του ανέθεσαν να κυβερνήσει, από την άφιξη του έως την εκθρόνιση του (23 Οκτωβρίου 1862). Πάντως, το σίγουρο είναι ότι δεν κατανόησε ποτέ τη νοοτροπία του ελληνικού λαού, αλλά ούτε ο λαός τη δική του.
Το νέο ελληνικό κράτος έπρεπε να οικοδομηθεί εκ του μηδενός. Οι Βαυαροί ήταν οι πλέον κατάλληλοι για να οργανώσουν σύγχρονες διοικητικές υποδομές και ένα ασφαλές περιβάλλον, στοιχεία απαραίτητα για την πρόοδο και την ευημερία μιας χώρας. Ο Όθωνας συνειδητοποίησε ότι η επιβίωση του μικρού βασιλείου εξαρτάτο από την απελευθέρωση των εκτός ορίων Ελλήνων. Γι' αυτόν τον λόγο επαγγέλθηκε τη «Μεγάλη Ιδέα», χάριν της οποίας τριπλασιάστηκε η Ελλάς. Πολλοί επικριτές του Όθωνα επικεντρώνονται στην απολυταρχικότατα, στη σχολαστικότητα, στην τυπολατρία και στην ατεκνία του.
Το χάος που παρέλαβε και η αναρχία που επικράτησε μετά την εκθρόνιση του αποδεικνύουν, δυστυχώς, την αδυναμία μας της τήρησης της νομιμότητας, όταν ασκούμε την εξουσία. Ως λαός, για την εκπλήρωση των δύσκολων στόχων προτιμάμε την ήπια προσαρμογή και τις συνεχείς αναβολές, στην κατεδάφιση, όμως, επιδεικνύουμε αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα.
Η Βαυαρία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια χώρα πρότυπο. Ο Όθωνας προσπάθησε να μας εκσυγχρονίσει, αλλά ως λαός ούτε το θέλαμε, ούτε το μπορούσαμε. Το κύριο μέλημα μας ήταν να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ως χώρα είχαμε τις ευκαιρίες μας, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε λόγω του αυτοκαταστροφικού εγωισμού μας, της ανούσιας πολυπραγμοσύνης μας, της απύθμενης ανοησίας μας και της επικίνδυνης αμάθειας μας.
Φιλίστωρ Οινέας,
oineas@yahoo.com
Διά την αντιγραφή
αντ/γος ε.α. Ι. Κρασσάς

"ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: