Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κίνδυνοι για την υγεία μας στο γραφείο




Κίνδυνοι για την υγεία μας στο γραφείο

Δεν είναι μόνο η σωματική και νοητική κούραση που χαρακτηρίζει την εργασία μας σε γραφεία, Οι χημικοί κίνδυνοι στους οποίους εκτιθέμεθα κατά τη διαμονή μας στο γραφείο είναι αρκετοί.
Γράφει η ΤΖΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Διάφορα προϊόντα γραφείου, όπως ο εκτυπωτής και το φαξ, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα χημικά και δυστυχώς οι κατασκευαστές δεν υποχρεώνονται να επικολλούν ετικέτα προειδοποίησης. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα ή είδη δεν φέρουν σήμανση συστατικών. Ως καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε καλά... διαβασμένοι:
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ: Ο υπολογιστής και ο εκτυπωτής μας μπορεί να περιέχουν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (ΒΕΦ). Οι οθόνες των υπολογιστών μπορεί, επίσης, να περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι ένα από τα βαρέα μέταλλα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και ανιχνεύεται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο και ζωικό ιστό αλλά και στο αίμα.
ΣΗΜ: Υπολογιστές και εκτυπωτές πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σε καλά αεριζόμενα δωμάτια.
ΠΑΤΩΜΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ: Το πάτωμα βινυλίου μπορεί να έχει κατασκευαστεί από PVC. Το TBT (Tributylting), το οποίο είναι επιβλαβές για το ανοσοποιητικό σύστημα και το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, μπορεί επίσης να βρεθεί σε πατώματα βινυλίου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ: Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες περιέχουν και υδράργυρο και ΒΕΦ. Ο υδράργυρος είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και ανιχνεύεται, σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο και ζωικό ιστό και στο αίμα.
ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΝΙΚΙΑ: Οι μπογιές και τα βερνίκια αποτελούνται από ουσίες και υλικά τα οποία μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία και στο περιβάλλον κατά την κατασκευή, εφαρμογή και εξάτμιση (όταν η μπογιά ή το βερνίκι στεγνώνει). Οι περισσότερες μπογιές περιέχουν διαλύτη. Πολλές φορές είναι μόνο το νερό αλλά και το λευκό αλκοόλ, το λάδι από εσπεριδοειδή και άλλοι παρόμοιοι οργανικοί διαλύτες που μπορεί να περιέχονται σε μπογιές -ειδικά σε ακρυλικές αλλά επίσης και σε μπογιές από λάδι λιναρόσπορου. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) έχουν καταστρεπτική επίδραση και στην υγεία και στο περιβάλλον. Έχουν απαγορευτεί μάλιστα για συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά όχι για μπογιές και βερνίκια.
ΕΡΕΥΝΕΣ στη Δανία έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να αναπνέουν 20 φορές περισσότερους οργανικούς διαλύτες από ό,τι επιτρέπεται στον χώρο εργασίας τους. Η έκθεση σε οργανικούς διαλύτες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, ερεθισμό ματιών και, σε περίπτωση εκτεταμένης έκθεσης, μόνιμη βλάβη του νευρικού συστήματος. Η δερματική επαφή με τον διαλύτη τερεβινθέλαιο (νέφτι) μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: