Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Θ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ : Η φτωχοποίηση και η καταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης από το ευρώ






Η φτωχοποίηση και η καταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης από το ευρώ

Το 2002, με την ένταξή μας στην ευρωζώνη, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα, λόγω της υψηλής αρχικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι της δραχμής, που εισηγήθηκε η πονηρή Goldman Sachs και θέσπισε η κυβέρνηση Σημίτη με παιάνες και θριαμβολογίες. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε δραματικά. Με τη νέα ισοτιμία, έγιναν φτηνότερες οι εισαγωγές και πιο ακριβές οι εξαγωγές. Σταδιακά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο 25% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της ελληνικής οικονομίας.
Και ενώ οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη, το μέσο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 1/3 περίπου, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, η υφεσιακή πολιτική, το στράγγισμα της ρευστότητας, ο αρνητικός πληθωρισμός και το υπερτιμημένο ευρω-νόμισμα οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Στην αρχική περίοδο της ανέμελης ευημερίας, στην περίοδο 2002-2007, το διεθνές και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαφήμιζε έως και πίεζε τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες να δανειστούν χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, προβλέποντας ένα ρόδινο μέλλον για την ελληνική οικονομία. Μετά την κρίση του 2008, όλα κατέρρευσαν και η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης καταστροφικής πορείας. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και πολίτες βρέθηκαν με χρέη για δάνεια που αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν. Και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.
Την ίδια ώρα, οι «αριστεροί» κυβερνώντες επιμένουν στο γελοίο δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ», χωρίς να εξετάζουν τις συγκροτημένες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που υπάρχουν και έχουν κατατεθεί. Έχουν, προφανώς, υιοθετήσει το ακραία νεοφιλελεύθερο «θατσερικό» δόγμα της ΤΙΝΑ, There Is No Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική).
Ο Λεβιάθαν του χρέους συνεχίζει να αυξάνει, μέχρι που σήμερα έφτασε να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά το 2008 και αποτελεί μύθο η μαζικά διακινούμενη υπόθεση ότι το κληρονομήσαμε από το παρελθόν.
Σήμερα, ενώ όλες σχεδόν οι χώρες διεθνώς έχουν ανακάμψει και πορεύονται ικανοποιητικά ή και πολύ ικανοποιητικά, η ελληνική οικονομία έχει πέσει στα Τάρταρα, χωρίς ελπίδες ανάκαμψης. Αυτή η εικόνα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει ότι το ενιαίο νόμισμα του ευρώ με τη συνακόλουθη περιοριστική νομισματική πολιτική, χωρίς την ύπαρξη πολιτικής ομπρέλας, καταστρέφει τις οικονομίες του Νότου, που η διάρθρωσή τους δεν ταιριάζει με ένα παρόμοιο σκληρό νόμισμα. Και έχει, γενικότερα, αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το ερώτημα που, προφανώς, γεννάται είναι γιατί το Βερολίνο επιμένει στην καταστροφική αυτή πολιτική; Η απάντηση, που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο, είναι ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με σκοπό η Γερμανία, ως η υπέρτατη δύναμη της ευρωζώνης, να αποκτήσει κυρίαρχη οικονομική και πολιτική ισχύ στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Όμως, αυτό δεν το δέχεται, φυσικά, η Ουάσινγκτον.
Έτσι εξηγείται γιατί η τελευταία επιμένει μανιωδώς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στον υπόγειο αυτό πόλεμο νομισμάτων, τα θύματα είναι χώρες όπως η δική μας, οι οποίες έχουν παραδώσει σε ξένα χέρια το δικαίωμα άσκησης εθνικού νομίσματος. Προφανώς, δεν έχουμε κατανοήσει επαρκώς τη ρήση Ρότσιλντ, ο οποίος έχει πει: «Δώστε μου εμένα το δικαίωμα να εκδίδω χρήμα και αφήστε τους άλλους να θεσπίζουν νόμους».
Θεόδωρος Κατσανέβας
*Άρθρο από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: