Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Γιατί μας απειλεί το Αλτσχάιμερ;




Γιατί μας απειλεί το Αλτσχάιμερ;
35.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια οι ασθενείς με άνοια να ξεπεράσουν  παγκοσμίως τα 100 εκατομμύρια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ0ΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Το Αλτσχάιμερ, η πιο συχνή μορφή άνοιας, δεν είναι φυσιολογική συνέπεια του γήρατος, αλλά μια πολυπαραγοντική νόσος, που προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές, με αποτέλεσμα την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Κατ' αρχάς της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της συμπεριφοράς. Η παθολογική διεργασία στον εγκέφαλο των ασθενών αρχίζει δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.
ΒΟΗΘΑ Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Η διάγνωση στα πρώιμα στάδια είναι καθοριστική. Η νόσος μπορεί πλέον να διαγνωστεί με επιτυχία στο 80-90% των περιπτώσεων με λιγότερες πιθανότητες λάθους, καθώς υπάρχουν βελτιωμένες μέθοδοι διάγνωσης. Ο συνδυασμός των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και της ανάλυσης πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ο πιο αξιόπιστος βιολογικός δείκτης για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η νόσος έχει διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι υποφέρουν από ήπια γνωσιακή (νοητική) διαταραχή, που θεωρείται ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της άνοιας και συχνά εξελίσσεται σε άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Η ασθένεια είναι συχνότερη στα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ενήλικη ζωή, η σωματική αύξηση και η λήψη βιταμίνης Β δείχνουν να αυξάνουν τις νοητικές εφεδρείες και πιθανώς προστατεύουν από την άνοια.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο συμπτωματική θεραπεία με φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για τους αναστολείς των χολινεστερασών που, εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Μεταξύ των φαρμάκων που χορηγούνται για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ είναι η ουσία δονεπεζίλη, που ενδείκνυται για όλα τα στάδια της άνοιας.
Τις πληροφορίες μας έδωσε στη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.



Νοσηρή προσωπικότητα
από τη Μέλισσα Στοΐλη
Οι γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με εναλλαγές διάθεσης και κρίσεις ζήλιας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα μόνιμο στρες, είναι γυναίκες-ωρολογιακές βόμβες για τον εαυτό τους, λένε οι έρευνες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neurology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και βασίστηκε σε 800 γυναίκες, ηλικίας 38-54 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 40 χρόνων οι επιστήμονες τις υπέβαλλαν σε τεστ προσωπικότητας και μνήμης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούσαν μαζί τους. Ως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 153 είχαν εκδηλώσει άνοια, με τις 104 εξ αυτών να πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται σε παραμέτρους όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και το οικογενειακό ιστορικό. Πολλές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε κατά πόσο παίζει ρόλο και η προσωπικότητα ενός ατόμου, διότι αυτή επηρεάζει τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τις αντιδράσεις του στο στρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με νευρωτική προσωπικότητα και μόνιμο άγχος έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. Περισσότερο από όλες κινδυνεύουν εκείνες που καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια και ταυτόχρονα είναι ντροπαλές και εσωστρεφείς. Οι άνθρωποι με νευρωτική προσωπικότητα είναι επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού, σπς ενοχές, στη ζηλοτυπία, στις αγχώδεις διαταραχές και στην κατάθλιψη.
Τα νέα ευρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά για τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, δεδομένου οτι ως το 2050 οι άνθρωποι που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 44 εκατομμύρια παγκοσμίως.
ΒΗΜΑgazino
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: