Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Βόλτα στο Γύθειο

ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΑΚΟΥΜΑΡΟ



Βόλτα στο Γύθειο
Το Γύθειο είναι από τις ηπειρωτικές περιοχές της πατρίδας μας που έχουν έντονο νησιώτικο χαρακτήρα. Αυτό θα το διαπιστώσετε από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Λακωνίας, περίπου 46 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Σπάρτης.
Το βλέμμα στρέφεται στη θάλασσα, στην ακτογραμμή που ακολουθεί το κλείσιμο του Λακωνικού Κόλπου και διακρίνεις παραλίες με άμμο, που φτάνουν ως την απέναντι μεριά. Από το μπλε της θάλασσας και το χρυσαφί της άμμου το βλέμμα σου πηγαίνει στο πράσινο και στα παλιά αρχοντικά που ξεκινούν από το λιμάνι και σκαρφαλώνουν στην πλαγιά του όρους Κούμαρο. Βρίσκεστε στη μεγαλύτερη πόλη της Μάνης, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ένας τόπος που έχει συνδεθεί με τη θάλασσα, τον πλούτο και την αρχοντιά που αυτή προσφέρει στη ζωή των ανθρώπων.
Το όνομά του σημαίνει, κατά μία άποψη, "γη των θεών" και κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι του είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους Φοίνικες, που προμηθεύονταν από εδώ τα κοχύλια της πορφύρας. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν το επίνειο της Σπάρτης και σημαντικό λιμάνι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Στην ευρύτερη περιοχή διασώζονται πολλά ερείπια αυτής της εποχής. 


Το 375 μ.X. έγινε ένας μεγάλος σεισμός, το παλιρροϊκό κύμα του οποίου καταπόντισε το Γύθειο στα νερά του Λακωνικού Κόλπου. Από την πόλη έμεινε μόνο ένα τμήμα της, αυτό που σήμερα λέγεται "Παλαιόπολη", το ΒΑ τμήμα του σημερινού Γυθείου. Με το πέρασμα των αιώνων και ως τον Μεσαίωνα το Γύθειο ήταν τελείως ξεχασμένο και η τοποθεσία είχε ονομασθεί Μαραθονήσι. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι κατείχαν το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, στο βόρειο ύψωμα της Σεληνίτσας, στη βόρεια παραλία. Το 1685, οι Ενετοί με τη συνδρομή των Μανιατών κατέλαβαν το Κάστρο. Ήταν μια σημαντική στιγμή γιατί από τότε άρχισε η ελεύθερη επικοινωνία στην περιοχή, όπως και ο οικισμός της από τους Μανιάτες. Δύο χρόνια αργότερα, ο Ενετός στρατηγός Πολάνι βοηθούμενος από 6.000 Μανιάτες πολιορκούσε τον Μυστρά και ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι κατέπλευσε με την αρμάδα του στο Μαραθονήσι. Από τότε ο τόπος αυτός βρέθηκε στο προσκήνιο της νεότερης ιστορίας.
Η ζωή στο Γύθειο ξεκινά από το λιμάνι και την παραλία, με τις βάρκες και τα καΐκια των ψαράδων, τα γραφικά ουζερί και τα νεοκλασικά κτίρια. Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε τα στενά και ανηφορικά σοκάκια με τις σκάλες για να δείτε τη θέα από ψηλά. Η πινελιά σε αυτή την όμορφη εικόνα είναι αναμφισβήτητα το νησάκι Κρανάη, που σήμερα είναι ενωμένο με την ακτή. 

 Πύργος Τζαννετάκη

Σύμφωνα με τον περιηγητή της αρχαιότητας Παυσανία, εδώ διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη με τον Πάρι, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του και το νησί πήρε το όνομα Κρανάη. Βρίσκεται πίσω από το λιμάνι, στην κατάληξη ενός δεύτερου μώλου, με τον επιβλητικό φάρο, το μικρό πευκοδάσος και τον πύργο Τζαννετάκη. Ο πύργος αυτός είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Κτίστηκε το 1829 από την οικογένεια Τζαννετάκη - Γρηγοράκη και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα πυργό-σπιτα της ευρύτερης περιοχής. Από το 1989, ο Πύργος Τζαννετάκη στεγάζει το Ιστορικό -  Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Πάνω στο νησάκι μπορείτε να δείτε επίσης, το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου και ένα ακόμη επιβλητικό κτίσμα. Τον οκταγωνικό φάρο, που έχει ύψος 22 μέτρα και κτίστηκε το 1873, με ταινάριο μάρμαρο.
Η βόλτα στο Γύθειο είναι όμορφη και πάντα με αφετηρία την είσοδο του, στα βόρεια. Εκεί θα διακρίνετε τα ερείπια της αρχαίας πόλης και ψηλά, στο λόφο, βρίσκονται τα λίγα ερείπια της ακρόπολης. Από τα αρχαία κτίσματα που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση από τα ρωμαϊκά χρόνια, το πιο σημαντικό είναι το αρχαίο θέατρο, που βρίσκεται χαμηλότερα, στους πρόποδες. Από τα πολλά νεοκλασικά - αρχοντικά σπίτια χαρακτηριστικότερα είναι το Δημαρχείο, κτισμένο, πιθανότατα, σε σχέδια του Τσίλλερ όπως και το Παρθεναγωγείο. Ένα άλλο δείγμα της αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζει την πόλη είναι το κτίριο του ξενοδοχείου "Ακταίο". Είναι ένα τριώροφο κτίριο με συμμετρικά ανοίγματα και κεραμίδια.

 Ξενοδοχείου "Ακταίο"

ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ παίρνετε μια πρώτη γεύση της μανιάτικης παράδοσης, ενώ έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια περιήγηση στη γύρω περιοχή. Θα δείτε μεσαιωνικά κάστρα, πύργους, βυζαντινές εκκλησίες αλλά και ευρήματα από την κλασική και ελληνιστική εποχή. Μπορείτε λοιπόν να κατευθυνθείτε προς την Αρεόπολη και δυτικότερα για Οίτυλο, Γερολιμένα, Βάθεια και όλα τα χωριά της Δυτικής Μάνης. Οι παραλίες γύρω από το Γύθειο είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας, ιδιαίτερα αυτή στο Μαυροβούνι, που βρίσκεται νότια.                                  

 Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Γύθειο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδικώς φθάνετε ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου - Τρίπολης και συνεχίζοντας για Σπάρτη. Από εκεί θα κατευθυνθείτε προς τον Λακωνικό Κόλπο και μετά από 42 χλμ. θα συναντήσετε το Γύθειο.
Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λακωνίας, που έχουν τακτικά δρομολόγια από την Αθήνα για Σπάρτη - Γύθειο.
Ακτοπλοϊκώς φθάνετε από το λιμάνι του Πειραιά με τακτικά δρομολόγια του πλοίου για Γύθειο - Καστέλι Κρήτης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ


• Το Δημαρχείο, στο εσωτερικό του οποίου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, με σημαντικότερα σαρκοφάγους και μια επιτύμβια στήλη.

 • Το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, 10 χλμ. μετά την Αρεόπολη, που κτίστηκε από τον βαρόνο Ιωάννη ντε Νειγΐ, το 1254. Κοντά του βρίσκονται τα ερείπια από την ομηρική πόλη Λας.


• Τα Κονάκια, λίγο έξω από το Γύθειο, με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, του 11ου αιώνα και μανιάτικους πύργους.

• Τον Πλάτανο με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και τις Αιγιές, όπου βρισκόταν η ομώνυμη πόλη.


• Το κάστρο Γουλάδες, στο Μαυροβούνι, και τον ναό των Τριών Ιεραρχών του Τζαννή μπέη.
Θοδωρος Κακαβάς
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: