Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Έχουμε... αλκοολόμετρο





Έχουμε... αλκοολόμετρο

Πόσο πρέπει να πίνουμε και μικρά μυστικά για να αποφύγουμε την κεφαλαλγία του επόμενου πρωινού

Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Ο άνθρωπος διαφέρει από όλα τα άλλα έμβια όντα σε κάτι μοναδικό. Όταν χαίρεται συνειδητοποιεί τη ζωή ιδιαίτερα. Απολαμβάνει τη χαρά και ενθουσιάζεται από τη διέγερση των αισθήσεων.
Σ' αυτή την έκρηξη ο ρόλος του αλκοόλ είναι πρωταγωνιστικός. Οι ηδονές εξιτάρουν. Φύσει ηδονοκυνηγός, αναζητά αλκοόλ, καπνό, γλυκό, φαγητό και σεξ. Το άτομο πάντα αναζητά ουσίες και «μαγικά» που τροποποιούν τη διάθεση του, προς το «ευχάριστο».
Έτσι ανακάλυψε τον καπνό στην Αμερική. Το κρασί στη Μεσόγειο. Την μπίρα στον Βορρά. Όλα τους είναι νευροτρόπες ουσίες, που παράγονται στον τόπο τους.
Το λίγο κρασί κάνει καλό. Το πολύ αλκοόλ κάνει πάντα κακό. Πολλές διεθνείς μελέτες απέδειξαν ότι οι άνδρες που έπιναν πολύ ή καθόλου (!) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Αντίθετα όσοι έκαναν μέτρια χρήση απολάμβαναν αξιοζήλευτη μακροβιότητα.
Η ιατρική συμβουλεύει στους άνδρες 4-5 φορές την εβδομάδα κατανάλωση: 2-3 ποτηράκια κρασί, 1 -2 κουτάκια μπίρα ή 1 ποτήρι ουίσκι. Στις γυναίκες οι ποσότητες αυτές μειώνονται κατά 50% (!)
Ο γυναικείος οργανισμός ναρκοθετείται από την κακή απορρόφηση του αλκοόλ στο στομάχι και τη μικρή μάζα σώματος της γυναίκας, οπότε η ίδια ποσότητα αλκοόλ παρουσιάζει συγκριτικά μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα της.
Ο πονοκέφαλος του επόμενου πρωινού είναι σύνηθες κατάλοιπο νυχτερινής κρασοκατάνυξης. Είναι πονοκέφαλος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον. Οφείλεται περισσότερο στην αφυδάτωση, λόγω της διουρητικής αλκοόλης παρά στην τοξικότητα της υπερδοσολογίας της.
Γι' αυτό το πολύ νερό και όχι τα συνήθη παυσίπονα, κατά της κεφαλαλγίας ή τα αντιεμετικά ή τα αντιιλιγγικά· καθώς αυτός ο εκνευριστικός πονοκέφαλος συνοδεύεται από τάση για εμετό. Στα αγγλικά έχει μια χαρακτηριστική ονομασία (hangover) που θυμίζει το «γεμάτο» κεφάλι ενός «κρεμασμένου ανάποδα».
Μοναδικό προληπτικό μέτρο είναι η λήψη μετρημένης ποσότητας αλκοόλ. Άλλοι επιχειρούν ως σοφιστές να αντιμετωπίζουν τη φύση με σοφιστείες, γεμίζοντας το στομάχι τους προηγουμένως με νερό, άλλοι με γάλα ή κουάκερ με γάλα. Την επόμενη φορά προτού βγείτε φροντίστε να τηρήσετε το «παν μέτρον».
Αν αυτή η σωστή συμβουλή δεν αρκεί πιείτε τουλάχιστον 2-3 ποτήρια νερό, όχι γιατί αυτό θα σας εμποδίσει να πιείτε περισσότερο, αλλά όταν αρχίσει η διουρητική δράση του αλκοόλ, να σας βρει με αρκετά αποθέματα νερού.
Αν προτιμάτε γάλα, τότε διαλέξτε κάποιο με τα περισσότερα λιπαρά, καθώς τα πολλά λιπαρά θα καθυστερήσουν σημαντικά την απορρόφηση του αλκοόλ. Αν φάτε κάτι, επιλέξτε παχιά κρέατα.
Μην αρχίσετε να πίνετε με άδειο στομάχι αλκοόλ. Θα μεθύσετε γρήγορα. Τότε θα οδηγήσετε με «σταθερά» βήματα αν και μεθυσμένος τον οργανισμό σας στο ικρίωμα για να τον κρεμάσετε ανάποδα. Τουλάχιστον έτσι θα νιώσετε το επόμενο πρωινό· όλα αποφεύγονται αν θυμάστε «παν μέτρον».

ΤV ΕΘΝΟΣ  / ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: