Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«BACHA BAZI» Ένα άρρωστο έθιμο





«BACHA BAZI»
Το «άρρωστο» για πολλούς έθιμο
Η ανωμαλία του Ισλάμ που... «ευλογούν» και οι ιμάμηδες
του Παναγιώτη Αλιμήση
Συνήθως η εικόνα που βγάζει προς τον έξω κόσμο το Ισλάμ δεν είναι τίποτα άλλο από ένας αυστηρός τρόπος ζωής, που έρχεται σε σύγκρουση με τον αντίστοιχο της.
Από την πιο μετριοπαθή ισλαμική κοινωνία μέχρι τον ακραίο ISIS, το Ισλάμ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αξιακό σύστημα, που προβάλλει προς τα έξω την ηθική με τη δική του εκδοχή. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις, κάθε εκτροπή τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Έτσι, στη Σαουδική Αραβία, στο Αφγανιστάν και στις περιοχές που ελέγχει ο ίδιος στη Μέση Ανατολή, αν κάποια γυναίκα μιλήσει με έναν άντρα στον δρόμο εκτελείται ή μαστιγώνεται.
Όμοια, όποιος κλέψει ένα καρβέλι ψωμί από τον φούρνο, του κόβουν το χέρι.
Ωστόσο, ο υπέρμετρος ηθικισμός των ακραίων ισλαμιστών έρχεται σε αντίθεση με κάποιες πρακτικές που κρύβονται κάτω από το χαλί. θα ακουγόταν απίστευτο αν κάποιος έλεγε ότι στο Αφγανιστάν, μια χώρα που ελέγχουν οι Ταλιμπάν σε μεγάλο ποσοστό, τα βράδια, σε μέρη μυστικά, ανθεί, εκτός από το εμπόριο του οπίου, η διακίνηση νεαρών αγοριών που προορίζονται για... χορεύτριες.
Και, όμως, στο «αυστηρό» Αφγανιστάν αναπτύσσεται, ήδη, από την ισλαμική αρχαιότητα, μια παράδοση που θέλει νεαρά αγόρια και άντρες, από 10 έως 40 ετών, να ντύνονται γυναίκες και να χορεύουν για λογαριασμό πλουσίων τσιφλικάδων, πολιτικών ακόμα και... ιμάμηδων.
Σε μια χώρα που αν οι γυναίκες φορέσουν παντελόνι εκτελούνται με λιθοβολισμό, οι νεαροί χορευτές, γνωστοί ως «Bacha bazi» (παιχνίδι με αγόρια), διασκεδάζουν σε «κρυφά» μέρη μεγαλύτερους άντρες με χορό της «κοιλιάς» και άλλες δραστηριότητες, ενώ πολλές φορές ικανοποιούν τις ανώμαλες ορέξεις των «ιδιοκτητών» τους.
Συνήθως, αυτά τα περίεργα πάρτι γίνονται μακριά από τα αδιάκριτα μάτια, σε σπίτια μυστικά το βράδυ ή σε τεκέδες, όπου -σύμφωνα με βρετανικό ντοκιμαντέρ που εξασφάλισε το 2009 πρόσβαση σε ένα τέτοιο «πάρτι»- η πρακτική αυτή ευλογείται και από ιμάμηδες!
Σαν να βρίσκονται στον Μεσαίωνα, πολλά νεαρά αγόρια αφήνουν τις οικογένειες τους οικειοθελώς ή με τη βία, για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς το «Bacha bazi» είναι μια ασχολία που επιφέρει πολλά χρήματα. Τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά και λίγοι τολμούν να μιλήσουν για αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, υπό τον φόβο μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, αρκετοί, που βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν για αυτό το «άρρωστο» για πολλούς έθιμο, είπαν πως ένας άντρας, για να έχει σεξουαλική επαφή με νεαρά αγόρια, πρέπει να είναι παντρεμένος. Σε περίπτωση που δεν μπορεί ή δεν έχει σκοπό να βρει νύφη, η διέξοδος είναι ο βιασμός νεαρών αγοριών.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και σιγά σιγά καθιερώθηκε ως η διασκέδαση των πλουσίων και των ισχυρών. Λέγεται, ότι, σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του σε έναν αρχέγονο μισογυνισμό μερίδας ισλαμιστών που θεωρούσαν τις γυναίκες όργανο του Σατανά. Όποια και να είναι, όμως, η αλήθεια για την ιστορικότητα αυτής της πρακτικής, το σίγουρο είναι πως τα κέρδη είναι μεγάλα για αυτούς που στρατολογούν τους νεαρούς.


Διακίνηση κορμιών και... χρημάτων
Τα τελευταία 15 χρόνια, λίγο μετά από την εισβολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και τον αιματηρό πόλεμο που ακολούθησε, πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να δώσουν οικειοθελώς τα παιδιά τους, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που προερχόταν, κυρίως, από το εμπόριο ναρκωτικών. Σύνδεσμοι πλούσιων τσιφλικάδων πλήρωναν αδρά τις οικογένειες για να δώσουν τους γιους τους με αντάλλαγμα πολλά χρήματα, που θα επέτρεπαν την επιβίωση των υπόλοιπων μελών.
Συχνά, τα ποσά ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με το πόσα παιδιά είναι διατεθειμένη μια οικογένεια να πουλήσει.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ανεργία στρέφει νεαρούς άντρες στην αναζήτηση της ευκαιριακής «εργασίας» με υψηλές απολαβές, ακόμα και αν αυτή προσβάλλει την τιμή τους.
Πολλοί, αντί να δώσουν λεφτά, διασχίζοντας την Ασία για ένα αβέβαιο μέλλον στην Ευρώπη, προτιμούν να γίνουν σκλάβοι κάποιου διεστραμμένου που θα τους δώσει τα διπλάσια χρήματα από ό,τι ένας Ευρωπαίος εργοδότης. Πίσω από αυτήν τη βιομηχανία κορμιών, το έθιμο συναντά την κερδοσκοπία, με τη διεθνή κοινότητα να σιωπά.
"ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" /16.1.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: