Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις και ο θησαυρός ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ

ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ...ΕΝ ΔΗΜΩ
 

Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις και ο θησαυρός ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ

 

 

Οι πρώτες κανονιές των Ρώσων καθώς έπεφταν στο Αιγαίο κατά τουρκικού αλιευτικού, στη μνήμη μου άνοιγε η «μπάμπουσκα» των ρωσοελληνικών σχέσεων μέσα από την οποία ξεπετάγονταν άγνωστες πτυχές που έχουν συμβεί παρασκηνιακά και μέχρι τώρα καλύπτονταν από πέπλο μυστικότητας.




Η Μόσχα το 'χει «τάμα» να ενημερώνει εγκαίρως την Αθήνα για πληροφορίες σχετικά με τυχόν επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας

Πρόκειται για πραγματικά γεγονότα της πολύ πρόσφατης ιστορίας των ελληνορωσικών σχέσεων που καταδεικνύουν ότι με «πυξίδα» τη θρησκεία και την Ιστορία, το Κρεμλίνο δείχνει να κρατάει θετική στάση υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας! Σας αποκαλύπτω, λοιπόν, σήμερα τρία περιστατικά που τα γνωρίζω από πρώτο χέρι και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Εστειλαν σινιάλο για τα τουρκικά σχέδια στα Ιμια

Είκοσι χρόνια πριν, παραμονή της κρίσης των Ιμίων, Ρώσος ναυτικός ακόλουθος σε τρίτη χώρα ειδοποιεί τον Ελληνα συνάδελφό του ότι οι πληροφορίες της Μόσχας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να κλιμακώσει την ένταση στα Ιμια με αποβατική ενέργεια! Ο Ελληνας ακόλουθος μεταφέρει αμέσως την πληροφορία στην Αθήνα, η οποία και προφανώς ΔΕΝ αξιολογείται με τη δέουσα προσοχή όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Την επόμενη μέρα οι Τούρκοι κομάντος καταφέρνουν να αποβιβαστούν στη δυτική βραχονησίδα των Ιμίων και η περιοχή... γκριζάρει!


Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας, η Μόσχα με τον Σμπώκο οργανώνουν μυστική αποστολή μεταφοράς των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη με εμπορικά πλοία μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Η Τουρκία επιχειρεί να μπλοκάρει την ενεργοποίησή τους και παράλληλα επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποκτήσει και εκείνη τους ίδιους ή και ακόμη καλύτερους αντιαεροπορικούς ρωσικούς πυραύλους (S-400)! Η Ρωσία στο όνομα της Ορθοδοξίας αλλά και της αντιφασιστικής πάλης των Ελλήνων, αν και έχει αποφασίσει να μην παραχωρήσει στην Τουρκία οπλικά συστήματα παρόμοια με εκείνα που διαθέτει η Ελλάδα, ξεκινάει συζητήσεις με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και μαθαίνει κάθε λεπτομέρεια επί των επιχειρησιακών αναγκών της Τουρκίας και κυρίως στα δυτικά πλευρά της προς το Αιγαίο!

Ατσάλινη ομπρέλα πάνω από το Αιγαίο

Οι S-300 της Κρήτης ενεργοποιούνται με καθυστέρηση 15 ετών, ωστόσο οι Ρώσοι τεχνικοί με την τεχνογνωσία αλλά και τις ειδικές πληροφορίες που διαθέτουν για τις «απαιτήσεις» των Τούρκων μετατρέπουν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα σε μια «ατσάλινη αντιαεροπορική ομπρέλα» πάνω από το Αιγαίο! Δυνατότητες που φάνηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 κατά την πρώτη βολή S-300 στην Κρήτη... Και να ήταν μόνο αυτά;

Ενα χειμωνιάτικο απόγευμα του 2007 με επισκέπτεται στο «Εθνος» ένας παππούς με τραγιάσκα και μπόλικα χρυσά δόντια. Από τους ελάχιστους εναπομείναντες πολιτικούς πρόσφυγες που κρατάει στα σκεβρωμένα χέρια του μια πλαστική σακούλα.

Χωρίς περιστροφές και με το άκρως συνωμοτικό ύφος του παλιού αντάρτη απλώνει και μου τη δίνει! Ανοιξέ τη, μου λέει! Είναι κάτι χαρτιά και δύο πελώρια φωτοαντίγραφα μηχανικών σχεδίων, χαρτογραφημένο το Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια με πολλές πολλές συντεταγμένες. Ηταν διπλωμένα με θρησκευτική ευλάβεια μέσα σε μια άσπρη πετσέτα σαν αυτές που παίρνει η μάνα από τους Ποντίους στη λαϊκή! «Είναι έγγραφα αξίας και να τα πας στο Επιτελείο» με προστάζει ο γέροντας, με την επισήμανση: «Πρόσεξε μη σου παραπέσουν».

Τον ρωτάω τι είδους χαρτιά είναι και μου απαντάει: «Δεν ξέρω, ο γιος μου τα έστειλε από ''πάνω'' και αφορούν τους "απέναντι"»! Κάνει μια παύση, παίρνει μια βαθιά ανάσα και με πιο βροντερή φωνή μου λέει: «Το παιδί μου δεν είναι πράκτορας, πατριώτης είναι και ας μη ζει στην πατρίδα των γονέων του. Του τα έδωσαν τα αφεντικά του και του είπαν "φρόντισε να φτάσουν στα χέρια των Ελλήνων"! Και εγώ επειδή σε παρακολουθώ χρόνια και νομίζω ότι έχω καταλάβει τι ''καπνό'' φουμάρεις, σε εμπιστεύομαι να ολοκληρώσεις την αποστολή του παιδιού μου».

Ραντεβού στο «Χίλτον» με τον Μεϊμαράκη

Μου λέει τι δουλειά κάνει και σε τι πόστο είναι ο γιος του, καταλαβαίνω τη σοβαρότητα του θέματος και παρουσία του τηλεφωνώ στον τότε υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη ο οποίος ετοιμαζόταν να πάει σε μια δημοτική σύσκεψη στην Ηλιούπολη! Του ζητάω να τον δω επειγόντως και κλείνουμε ραντεβού στο «Χίλτον» όπου και του παραδίδω τη «λευκή πετσέτα» με τα σχέδια και τα έγγραφα! Του εξηγώ το πώς έφτασε στα χέρια μου! Με κοιτάζει απορημένος και αμέσως τηλεφωνεί στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Χηνοφώτη: «Σου στέλνω με τον μοτοσικλετιστή μια σακούλα, δες την και πες μου αν είναι αξίας».

Την επόμενη το πρωί μου τηλεφωνεί ο Μεϊμαράκης και με συνωμοτικό ύφος μού λέει: «Θησαυρός! Να βρούμε τον παππού να τον ευχαριστήσουμε»! Ο καπετάνιος είχε γίνει άφαντος! Ως γνήσιο ανταρτόπουλο του Αρη ήταν μαθημένος μια ζωή να περπατάει πάνω στο χιόνι σαν λαγός και να μην αφήνει πατημασιές...
Στο όνομα της Ορθοδοξίας και της κοινής αντιφασιστικής πάλης Ελλήνων και Ρώσων το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει προ πολλού να μην πουλήσει όπλα στους Τούρκους που θα μπορούσαν να στραφούν κατά των ομοθρήσκων Ελλήνων.
Δήμος Βερύκιος
demos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64305326

Δεν υπάρχουν σχόλια: