Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Το νιόπαντρο ζευγάρι που πέθανε επειδή δεν έκαψε τα ιερά βιβλία!

Ζωγραφική απεικόνιση της σταύρωσης τον αγίου Τιμοθέου υπό το βλέμμα της αγίας Μαύρας



Το νιόπαντρο ζευγάρι που πέθανε επειδή δεν έκαψε τα ιερά βιβλία!
Οι άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα μαρτύρησαν είκοσι ημέρες μετά τον γάμο τους - Ο φρικτός βασανισμός και ο θάνατος τους πάνω στον Σταυρό (για να μιμηθούν τον Χριστό)
Από τον Δημήτρη Ριζούλη
Οι πρωτοχριστιανικοί διωγμοί είναι η ηρωικότερη ιστορική περίοδος όχι μόνο για την Εκκλησία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι χριστιανοί μάρτυρες και ομολογητές υπέδειξαν πρωτοφανή ηρωικό φρόνημα, αψηφώντας τις διώξεις, τις ταλαιπωρίες, τα φρικτά βασανιστήρια και τον θάνατο στον οποίο τους υπέβαλε ο πτωτικός κόσμος στα πρόσωπα των εκπροσώπων της θνήσκουσας ειδωλολατρίας.
Δύο από τις μυριάδες των μαρτύρων, οι οποίοι έχυσαν το τίμιο αίμα τους για τον Χριστό, είναι και το νεαρό συζυγικό ζευγάρι των αγίων Τιμοθέου και Μαύρας που τίμησε πρόσφατα η Εκκλησία. Μάλιστα η αγία Μαύρα είναι η προστάτιδα της Λευκάδας και την ημέρα της εορτής της απαγορεύονται όλες οι δουλειές (κυρίως οι γεωργικές).
Ο θεολόγος και μελετητής των αγίων κ. Λάμπρος Σκόντζος αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τις λεπτομέρειες του βίου και του μαρτυρίου του ιερού ζεύγους. «Οι δύο άγιοι έζησαν στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Κατάγονταν από τα μέρη της Αιγύπτου στην περιοχή της Θηβαΐδος και ζούσαν σε μια μικρή πόλη που ονομαζόταν Κωμόπολης των Παναπέων» αναφέρει ο κ. Σκόντζος και συμπληρώνει:
Οι παγανιστές
«Είχαν λάβει χριστιανική ανατροφή και μεγάλωσαν με πνευματικό εφόδιο την ευσέβεια και την ακράδαντη πίστη ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός θεός, ο οποίος έγινε άνθρωπος για να σωθεί δι' Αυτού το ανθρώπινο γένος. Ζώντας ανάμεσα σε φανατικούς ειδωλολάτρες, διαπίστωσαν εύκολα το πυκνό σκοτάδι της πλάνης της λατρείας των ανύπαρκτων, γελοίων και ανήθικων παγανιστικών θεών. Έβλεπαν με λύπη τις απίστευτες δεισιδαίμονες τελετουργίες των αδίστακτων και σκοταδιστών ειδωλολατρών ιερέων, τις αμέτρητες ζωοθυσίες για τον εξευμενισμό των κακούργων και μισάνθρωπων θεών.
Άκουγαν συχνά για ανθρωποθυσίες οι οποίες, σύμφωνα με τις σαφείς πληροφορίες του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πορφυρίου και του σοφιστή Λιβανίου, γίνονταν και ως αυτόν τον 4ο μ.Χ. αιώνα! Έβλεπαν επίσης αγύρτες μάντεις και ορφεοτελεστές να περιφέρονται από τόπο σε τόπο και να εκμεταλλεύονται τους αφελείς ειδωλολάτρες. Έβλεπαν άτυχα νεαρά κορίτσια αλλά και παντρεμένες γυναίκες να τις μεταβάλλουν οι ιερείς-προαγωγοί της Αφροδίτης σε ιερόδουλες, να τις κλείνουν στα αισχρά «ιερά πορνεία», υπηρετώντας την απαίσια θεά και αποφέροντας για εκείνους τεράστια κέρδη. Αυτή ήταν δυστυχώς η θρησκευτική κατάσταση την εποχή εκείνη!
Δεν έφτανε όμως αυτό, αλλά συνεχίζονταν στις μέρες τους οι 300 χρόνων απηνείς διωγμοί κατά των χριστιανών. Μάλιστα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο φοβερότερος από όλους τους προηγούμενους, ο φοβερός διωγμός του Διοκλητιανού (284-305). Τα αδίστακτα και σκοταδιστικά ειδωλολατρικά ιερατεία του Κλαριού και του Διδυμαίου Απόλλωνος της Μ. Ασίας είχαν πείσει τον δεισιδαίμονα αυτοκράτορα ότι τους είχαν δήθεν διαμηνύσει οι θεοί ότι έπαψαν να είναι ευμενείς προς την αυτοκρατορία λόγω της παρουσίας των χριστιανών και πως απαιτούσαν την εξαφάνιση τους για να ξαναγίνουν ευμενείς!

 Τοιχογραφία με τους αγίους Τιμόθεο και Μαύρα (αριστερά) και το ιερό λείψανο της αγίας Μαύρας



Η διαταγή
Στην Αίγυπτο ο φανατικός ειδωλολάτρης έπαρχος Αρριανός ανέλαβε να εφαρμόσει τη διαταγή Ο Τιμόθεος ήταν αναγνώστης στην εκκλησία. Η διαταγή προέβλεπε και το κάψιμο των χριστιανικών βιβλίων. Ο Αρριανός απαίτησε από τον Τιμόθεο να του παραδώσει τα λειτουργικά βιβλία. Ο ευσεβής νέος αρνήθηκε να τα παραδώσει και έλεγξε με παρρησία τον έπαρχο.
Η Θαρραλέα και ομολογιακή στάση του Τιμόθεου εξόργισε τον Αρριανό, ο οποίος έδωσε διαταγή να συλληφθεί και να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Πυράκτωσαν σίδερα και τα έχωσαν στα αυτιά του. Κατόπιν τον έδεσαν στον τροχό, σε ένα φρικτό όργανο βασανισμού της εποχής εκείνης. Κατά τρόπο θαυματουργικό διαλύθηκε ο τροχός και ελευθερώθηκε ο Τιμόθεος. Όμως οι βασανιστές του τον έριξαν στη σκοτεινή φυλακή για να βρουν άλλους τρόπους βασανισμού.
Η Μαύρα ήταν σύζυγος του Τιμόθεου, είχαν παντρευτεί 20 μέρες πριν. Οι βασανιστές του σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τη νιόπαντρη σύζυγο του για να τον μεταπείσει να αρνηθεί τον Χριστό και να ασπασθεί την ειδωλολατρία.
Η Μαύρα καμώθηκε πως δέχτηκε και έτσι την οδήγησαν στη φυλακή για να μιλήσει στον Τιμόθεο. Όταν έφτασε κοντά του τον αγκάλιασε και του ανακοίνωσε και τη δική της απόφαση να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Την ομολογία της αυτή την έκανε και δημόσια, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια».
Στήριζαν μέχρι το τέλος τους ο ένας τον άλλο
Ο Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ περιγράφει στη συνέχεια την κατάληξη του μαρτυρίου των αγίων στον Σταυρό: Οι δύο μάρτυρες παρέμειναν εδραίοι στην πίστη τους, παρά τους αβάσταχτους πόνους και τους εξευτελισμούς τους. Η χάρις του Θεού τους προστάτευε και τους ενδυνάμωνε. Μάλιστα θεράπευε θαυματουργικά τις πληγές τους και σταματούσε τις αιμορραγίες!
Βλέποντας οι απάνθρωποι δήμιοι παγανιστές ότι ήταν αδύνατον να λυγίσουν με τα μαρτύρια, αποφάσισαν να τους σταυρώσουν, για να πεθάνουν με τον ίδιο τρόπο που πέθανε ο αρχηγός της πίστης τους. Τους γύμνωσαν και τους ανέβασαν στον Σταυρό. Εκεί βρήκε την αφορμή ο διάβολος να τους πειράξει. Τους υπέβαλε σε σκέψεις, όπως ότι αν αρνηθούν, έστω εικονικά την πίστη τους, θα έσωζαν τη ζωή τους και θα απολάμβαναν αξιώματα. Αλλά ο Τιμόθεος και η Μαύρα κατάλαβαν την · παγίδα του διαβόλου και άρχισαν να προσεύχονται με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα στις φρικτές οδύνες τους. Μια ανεξήγητη ιλαρότητα ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα τους και ένα ουράνιο φως τύλιξε τα γυμνά τίμια σώματα τους. Ένιωθαν απέραντη αγαλλίαση και τιμή που αξιώθηκαν να πεθάνουν με τον τρόπο που πέθανε ο Λυτρωτής τους Χριστός! Έτσι παρέδωσαν τις αγιασμένες ψυχές τους στον Κύριο και αναχώρησαν για τον παράδεισο, να χαίρονται στους ατελεύτητους αιώνες την παρουσία και τις αστείρευτες ευλογιές του Θεού!
κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: