Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ξηροί καρποι, ένα φάρμακο από τη φύση





Φάρμακο από τη φύση
Οι ξηροί καρποί  με τα Ω3 ιχθυέλαια και τα φλαβονοειδή που περιέχουν είναι άκρως ωφέλιμοι για τον οργανισμό
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Δεν υπάρχει καλύτερο κολατσιό για τον μαθητή ή τον ενήλικα από ένα «πουγκί» γεμάτο ξηρούς καρπούς στην ώρα του διαλείμματος. Παρά την υψηλή περιεκτικότητα τους σε θερμίδες, λόγω της παρουσίας των Ω3. Καθώς αυτά αποδεδειγμένα είναι άκρως ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα όσο και για την ευόδωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Τα Ω3 χαρακτηρίζονται γενικώς ως «ιχθυέλαια», αλλά τα ίδια ακριβώς βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια). Αυτός είναι ο λόγος που συνιστώνται καθημερινά σε όλους. Η «συσκευασία» των Ω3 ιχθυελαίων στους ξηρούς καρπούς μαρτυρά πρόνοια της φύσης να τα «χαρίσει» και στους ορεσίβιους λαούς.
Τα Ω3 βρίσκονται άφθονα στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου μας. Έτσι εξηγείται η μοναδική πρόνοια της φύσης να πλημμυρίσει το ανθρώπινο μόνο γάλα της μητέρας με Ω3, ιδιαίτερα την περίοδο που ο εγκέφαλος οικοδομείται ταχύτατα, με ρυθμούς μακράν όλων των άλλων οργάνων του σώματος.
Υπάρχουν πολλά είδη ξηρών καρπών. Στην πατρίδα μας οι πιο δημοφιλείς είναι καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια. Όλοι τους περιέχουν υψηλές ποσότητες από πρωτεΐνες και μείγματα φυτικών ελαίων, που τα χαρακτηρίζει η υψηλή περιεκτικότητα τους σε Ω3. Σε αυτά κυριαρχεί η παρουσία ενός αμινοξέος, η αργινίνη. Η αργινίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Στην παρουσία του μονοξειδίου του αζώτου οφείλουν τα ιχθυέλαια τις χρήσιμες επιδράσεις τους επί των αγγείων του αίματος (αγγειοδιαστολή), καθώς αυτή διευκολύνει την απρόσκοπτη ροή του αίματος. Ενώ ταυτόχρονα τα Ω3 συμβάλλουν (με άλλο μηχανισμό) και στη ροότητα των αιμοπεταλίων. Οι πρωτεΐνες των ιχθύων, αν και πολυτιμότατες, υπολείπονται στην αναγέννηση των μυϊκών κυττάρων, συγκριτικά με εκείνες που προσφέρει το κόκκινο κρέας.
Η τόσο μοναδική σύνθεση των ιχθυελαίων Ω3 συμβάλλει τα μέγιστα στη φυσιολογική μείωση της «κακής» χοληστερίνης και τη βελτίωση του «αθηρωματικού δείκτη». Αυτός, ιατρικά, προοιωνίζεται την εμφάνιση εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Ως προς τα τριγλυκερίδια δε, τα Ω3 είναι μοναδικό φάρμακο. Απόλυτα δραστικό και χωρίς παρενέργειες.
Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε φλαβονοειδή, που μειώνουν την παραγωγή των βλαβερών οξειδωτικών «ελεύθερων ριζών» κατά τις καύσεις. Οι ελεύθερες ρίζες είναι το πιο φονικό «βόλι» που κυκλοφορεί στο αίμα όλων μας.
Οι σωστές καύσεις είναι κλειδί μακροβιότητας. Τα «φλαβονοειδή» και τα «εικοσανοειδή» είναι ουσίες ελάχιστης διάρκειας ζωής και αλληλορυθμίζονται με τις ορμόνες μας που ελέγχουν τις κυτταρικές καύσεις, π.χ. θυροξίνη, λεπτίνη, γλυκαγόνη, ινσουλίνη, άνδρεναλίνη.
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις εδραιώνουν την παρατήρηση ότι η ποικίλη φυσική διατροφή είναι εργαλείο υγείας. Γι αυτό και τους ξηρούς καρπούς τους προτιμάμε φρέσκους, χωρίς αλάτι και όχι καβουρντισμένους. ·
 ΤV ΕΘΝΟΣ /ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: