Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας ως ενσάρκωση του Ντόριαν Γκρέι



Αλέξης Τσίπρας 
ως ενσάρκωση του Ντόριαν Γκρέι
Του ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Προσέξατε πώς αλλάζει / άλλαξε το πρόσωπο του κ. Αλέξη Τσίπρα; Δεν χρειάζεται να είσαι φυσιογνωμιστής του FBI για να το καταγράψεις. Όποιος παρακολούθησε το διάγγελμα αναγγελίας εκλογών ασφαλώς το εσημείωσε. Η αλλαγή προκαλεί όντως εντύπωση. Καθόλου ευχάριστη… Το φευγαλέο βλέμμα, που στριφογυρίζει για να αποφύγει την εξεταστική ματιά του αθέατου όμως τηλεθεατή, κάποιες νέες γραμμές και σκιές στο πρόσωπο, το σφίξιμο στις σιαγόνες, μια γενική σκλήρυνση της φυσιογνωμίας. Κάποτε σε σημείο ανησυχητικό…

Πάει, χάθηκε η παλιά γαλήνια έκφραση, η ήρεμη εκφορά λόγου, που μαζί με τη νεότητα -βιολογική και πολιτική- έπειθαν, πριν από λίγες εβδομάδες ακόμη, σαν υποσχέσεις του νέου, που έλειπε: Της ειλικρίνειας, της συνέπειας, της καθαρότητας και της πίστης. Της πίστης στον δοσμένο λόγο, στο Σύνταγμα, στους θεσμούς της Δημοκρατίας, στο πατριωτικό χρέος.

Στην οπτική της στήλης, το σημερινό πρόσωπο του κ. Τσίπρα ζωντάνεψε το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Θα συμφωνήσουν όσοι διάβασαν τον Όσκαρ Γουάιλντ ή είδαν την παλιά ταινία. Με τη διαφορά πως οι αποκρουστικές αλλαγές που εκεί αποτυπώνονταν στο πορτραίτο του ανήθικου νέου, εδώ, στο πρόσωπο, καταγράφεται η μεταστροφή των αισθημάτων του κόσμου απέναντι στον φορέα αυτού του προσώπου. Που τόσο γρήγορα αποδείχτηκε προσωπείο…

Ο νέος ηγέτης της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης επέδειξε σπάνιο αισθητήριο και κέρδισε πήχεις σε πολιτικό μπόι, εκφράζοντας άμεσα το λαϊκό αίσθημα με τη γλαφυρή και παραστατική αντίδρασή του στο διάγγελμα του κ. Τσίπρα. Όσο και αν όσα είπε για τον «ψευτρούλη, γλυκούλη, ψευταράκο τακτικιστή» προκάλεσαν φραστικούς μορφασμούς σε κάποιους «εστέτ» του πρωινού της ΕΡΤ και άλλους δημοσιογράφους εκλεπτυσμένης (προεκλογικά) αισθητικής…

Ο κόσμος πάντως το χάρηκε και του το πίστωσε. Όπως τον πιστώνει επίσης για τη μαχητική αντίστασή του μαζί με την πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Λαφαζάνη και την κ. Γεννηματά στο σχέδιο να ποδοπατηθούν συνταγματικές διαδικασίες και να ματαιωθούν σημαντικές κοινοβουλευτικές εργασίες, για να πάμε στις εκλογές απνευστί, προτού φθάσουν στους ψηφοφόρους οι πρώτοι εκρηκτικοί λογαριασμοί του Μνημονίου Τσίπρα και προτού αρχίσουν να σκάνε τα σκάνδαλα της δικής του κυβέρνησης.

Μικρά σκάνδαλα και μεγάλα

Ποια σκάνδαλα; Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εργασίες, που κράτησε με τα δόντια σε λειτουργία η πρόεδρος της Βουλής, έσκασαν δύο. Και από το Κανάλι της Βουλής, που τις μετέδιδε, μάθαμε ότι:

1. Τη μέρα της αναγγελίας των εκλογών ο υπουργός της Παιδείας κ. Μπαλτάς υπέγραφε απόφαση καταβολής 600.000 ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής, ως δεύτερη δόση της επιχορήγησής του για το 2015. Το ίδρυμα του Μεγάρου είναι ιδιοκτησίας του Στ. Ψυχάρη, ιδιοκτήτη του συγκροτήματος «Βήμα» - «Νέα» και συνιδιοκτήτη του Μega. Η κ. Ραχήλ Μακρή διάβασε την απόφαση από τη Διαύγεια.

Επικός πρωτοσέλιδος τίτλος στα «Νέα» (μετά την υπογραφή της επιδότησης), με πλαίσιο τη φωτογραφία του κ. Τσίπρα: «ΜΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ». Έκτοτε το συγκρότημα ΔΟΛ και το Μega ψηφίζουν μετά μανίας τον «αδιάφθορο», που θα σχίσει καναλάρχες, ολιγαρχία και διαπλοκή, όπως και τα Μνημόνια! Όμως θα κλείσουν και φέτος σχολεία. Μετά κλασικής μουσικής. Δημοσία δαπάνη…

2. Αλλά και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι προστατευόμενος του κ. Αλέξη Τσίπρα! Έτσι, και αυτή την τελευταία βδομάδα της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας συνέχισε να περιγελά τις κλήσεις της προέδρου της προκειμένου να προσέλθει για να εξετασθεί όσον αφορά το σκάνδαλο που τον βαρύνει -ως ο τότε υπουργός- για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Ζήμενς για τη ληστρική δράση της στην Ελλάδα.

Απάντησε και πάλι ευγενικά, επικαλούμενος τα πιεστικά του καθήκοντα, ενώ ποιούσε τις διατριβές του στη Σύρο, στην ιδιόκτητη βίλα του, παρακείμενη στη βίλα του φίλου του κ. Παπαντωνίου… «Αυτόν μην τον ζορίζεις», είχε συστήσει στην κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Φλαμπουράρης, maitre a penser (καθοδηγητής) του κ. Τσίπρα. «Αυτό που είπες δεν το άκουσα. Και μη μου κάνεις τέτοιες παρακλήσεις», απάντησε εκείνη: Η «λάθος επιλογή», κατά την ανακοίνωση του Παππά (Μαξίμου).

Ένα σίριαλ σκανδάλων αυταρχισμού και αλαζονικής καταφρόνησης των θεσμών της Δημοκρατίας ήταν άλλωστε το πλήρες ημερολόγιο του δεκαημέρου. Μόνο που με τον μιθριδατισμό εθισμένων δημοσιογράφων, κυνηγών του παραπολιτικού κουτσομπολιού, πολλά τερατώδη θεωρούνται τώρα φυσιολογικά και αυτονόητα.

Πόσοι σημείωσαν ότι η απόφαση Σκουρλέτη να εφαρμόσει προεκλογική (του Γενάρη) υπόσχεση του Τσίπρα για τις Σκουριές (!) πάρθηκε όλως τυχαίως την προπαραμονή της αναγγελίας για νέα προσφυγή στις κάλπες;

Και πόσοι κατήγγειλαν ότι Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ είχαν προφανώς ειδοποιηθεί, έδωσαν την ευλογία τους και γι' αυτό επιδοκίμασαν ακαριαία την απόφαση Τσίπρα για εκλογές («το περιμέναμε», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας), ενώ οι Έλληνες κρατήθηκαν στο σκοτάδι; Το ομολόγησε και ο ίδιος ο δράστης την Τετάρτη, στη συνέντευξή του στον ALPHA: Τις εκλογές τις είχε αποφασίσει στις 12 Ιουλίου και έκτοτε -στην Ελλάδα- εψεύδετο.

Και στην πρόεδρο της Βουλής και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στους αρχηγούς των κομμάτων. Μόνο η πρωθυπουργική καμαρίλα και ο κ. Παυλόπουλος ήταν «στο κόλπο». Δικαιολογημένη η οργή του κ. Μεϊμαράκη και της κ. Γεννηματά. Μόνο το γερμανικό Ποτάμι, ο κυριολεκτικά Καμμένος και το απερίγραπτο ΚΚΕ συμμερίσθηκαν τα συναισθήματα της κ. Μέρκελ για την ταχυδακτυλουργία.

Με ταχυδακτυλουργίες επιχειρήθηκε στη συνέχεια να ακυρωθούν συνταγματικές διαδικασίες και να κλείσει πραξικοπηματικά η Βουλή, για να κάνει ο κ. Τσίπρας τις εκλογές - εξπρές που σχεδίαζε. Οι διαδοχικές αναθέσεις της εντολής στους πολιτικούς αρχηγούς έγιναν τελικά χάρις στην αντίσταση των αρχηγών που τη δέχθηκαν και η Βουλή κρατήθηκε ανοικτή χάρις στην αδάμαστη θέληση της (από «λάθος») προέδρου της. Και εκεί συνεχίσθηκε η απογύμνωση μιας κυβέρνησης, που εισήλθε στο Μέγαρο της εξουσίας με φανταστικό φωτοστέφανο αγιοσύνης:

1. Σαμποτάρισε τις εργασίες της Βουλής και ματαίωσε -ελλείψει απαρτίας- συζήτηση στην Ολομέλεια για τις γερμανικές οφειλές, τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο έχει εκτιμήσει σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ - όσα και το παράνομο χρέος. Μόνοι παρόντες οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας. Κυβερνητικοί και άλλοι ψήφισαν (με την απουσία τους) υπέρ του 4ου Ράιχ. Και το ΚΚΕ! Φτύνοντας εκτελεσμένους συντρόφους του και αγωνιστές της Αντίστασης…

2. Τορπίλισε, κατά τον ίδιο τρόπο, και τη συζήτηση, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, της προκαταρκτικής έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Η επιτροπή -ύστερα από ενδελεχή εξέταση στοιχείων και μαρτυριών- έχει αποφανθεί ότι το χρέος υποτέλειας της χώρας είναι «Παράνομο, Αθέμιτο, Απεχθές, Επονείδιστο και Μη Βιώσιμο». Αλλά αυτό το βαρύ όπλο (όπως και των γερμανικών οφειλών) ο κ. Αλέξης Τσίπρας το άφησε έξω από την αίθουσα των σκληρότατων διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητάει τώρα την αμοιβή του σε ψήφους.

Προσωπείο, απογύμνωση, ταχυδακτυλουργίες και ψεύδη, λέξεις που εισήλθαν στο λεξιλόγιο της στήλης από τις 20 Φεβρουαρίου και τις οποίες η πολιτεία του κ. Τσίπρα επιβάλλει επιτακτικά για την αποφυγή βαρύτερων συνωνύμων. Και τα αντίστοιχα στίγματα, σπυριά και ουλές στο πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, πληθαίνουν, βαθαίνουν και προκαλούν την αποστροφή κατά την πορεία προς τις κάλπες… 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: