Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ : Από το «κράτος πρόνοιας» στο «κράτος - ληστής»






Από το «κράτος πρόνοιας»
στο «κράτος - ληστής»

Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ
Εκλογές αύριο, καθώς έφτασε η πολυσυζητημένη 20ή Σεπτεμβρίου και ο «σοφός Ρωμιός» καλείται με την ψήφο του να εκλέξει την κυβέρνηση της χώρας. Η νέα όμως κυβέρνηση, όποια και να είναι, θα είναι υπόδουλη στα όσα το 3ο, αριστερό, Μνημόνιο προβλέπει.
Με βάση το νέο Μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει μέχρι τις 30/9 όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση 26 δράσεων (δηλαδή 26 μέτρων) που προβλέπει αυτό αλλά και την υλοποίηση 51 επιπλέον δράσεων από 1 - 30/10/2015. Δηλαδή μέσα σε 40 μέρες από την ορκωμοσία της θα πρέπει να λάβει συνολικά 77 μνημονιακά μέτρα. Αυτό είναι το «νέο» που μας υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας; Μέσα στα στενά αυτά πλαίσια είναι δυνατόν η όποια κυβέρνηση να μας μιλήσει για προγραμματικές δηλώσεις και για δικά της μέτρα; Αυτά είναι το «παλαιό» που το ξεπερνάει ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όμως, κατ' επιταγή του Συντάγματος (παλαιό και αυτό), απαιτείται η ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή από τον νέο πρωθυπουργό αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση. Και αυτά τα «παλαιά» πρέπει να τηρηθούν, παρά την ενδεχομένως αντίθετη άποψη του κ. Τσίπρα ή οιουδήποτε άλλου.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των φίλων αναγνωστών μας παραθέτουμε στη συνέχεια τα κυριότερα μνημονιακά μέτρα που είναι υποχρεωμένη η νέα κυβέρνηση να λάβει στις 40 πρώτες μέρες της, δηλαδή από τις 22/9 μέχρι 31/10. Και παραθέτουμε όσα, κατά τη γνώμη μας, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Τέλος στις κρατικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, ενώ απαιτείται να έχουν τα επικουρικά ταμεία μηδενικό έλλειμμα. Ενοποιούνται όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου (ΕΤΕΑ). Όλα αυτά έγιναν και οι συνταξιούχοι πολύ γρήγορα θα «απολαύσουν» την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταβροχθίσει όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων. Και τώρα η μοναδική διέξοδος είναι η κατάργηση (τμηματικά) της επικουρικής σύνταξης. Από το «κράτος πρόνοιας» μετάβαση στο «κράτος - ληστής»!
Μεταρρυθμίσεις στις φορολογικές διαδικασίες. Το «κράτος - ληστής» θα ολοκληρώσει το έργο του και στον τομέα της φορολογίας, αφού η διαπλοκή και η διαφθορά εξακολουθούν να κυριαρχούν!
  Κατάρτιση σχεδίου δράσης για τις δημόσιες συμβάσεις. Άραγε, η διαπλοκή θα ανεχθεί το σχέδιο δράσης να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος; Με την ισχύ που διαθέτει μάλλον θα καταφέρει να αυξήσει τα προνόμια της και να κερδίζει περισσότερα από τις συμβάσεις με το Δημόσιο. Οι αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις θα χτυπηθούν; Οι εργολήπτες είναι πανίσχυροι.
  Κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των κρατικών παροχών. Θα χτυπηθεί μέχρι κατάργησης αυτή η εφεύρεση της δημιουργίας ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) που ληστεύουν το δημόσιο χρήμα; Και ως πότε θα διαρκέσει αυτό το προκλητικό φαγοπότι; Πρόσφατο και το παράδειγμα της έρευνας στη διαχείριση της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», που πραγματοποίησε μια έντιμη δικαστική λειτουργός. Ταξίδια στον Αμαζόνιο εις υγεία των κορόιδων, δηλαδή των ελλήνων φορολογουμένων!
Δημιουργία τριών κινητών μονάδων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο κόσμος γέμισε από λαθραία (ναρκωτικά, πάσης φύσεως, κινητά αντικείμενα μέχρι και όπλα) και στη μάχη αυτή το κράτος θα διαθέτει τρεις κινητές μονάδες. Μάλλον θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως ο μηχανισμός καταπολέμησης του λαθρεμπορίου της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Το λαθρεμπόριο ανθεί και με την πρόθυμη συμμετοχή των λαθρομεταναστών (ή και των προσφύγων, όπως τώρα έχουν βαφτιστεί!. Συνεπώς, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του και όχι πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις.
Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος και τροποποίηση των κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι τερματίζει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην παραγωγή και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ακριβώς συνέβη με τον ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ας ευχηθούμε η διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας και ο πολυτεμαχισμός της ΔΕΗ να πέσει σε καλά χέρια και όχι σε κερδοσκόπους ντόπιους και ξένους. Κάποιες ξένες εταιρείες θα προσπαθήσουν (και θα πετύχουν) να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί η κατά 25% μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη χονδρική και λιανική αγορά με ανάλογη είσοδο ιδιωτών. Και αυτό φυσικά είναι η έναρξη, σύντομα όμως τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ θα αρχίσουν να μειώνονται.
  Και η πρώτη φάση των μνημονιακών μέτρων κλείνει με τις μεταρρυθμίσεις στον φόρο εισοδήματος που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1/10, δηλαδή μέσα σε μόλις δέκα μέρες από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Οι μεταρρυθμίσεις στον φόρο εισοδήματος είναι μια σοβαρή υπόθεση και ως αναπτυξιακό εργαλείο και ως προϋπόθεση βελτίωσης ή χειροτέρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Πως είναι δυνατόν μια νέα κυβέρνηση να μελετήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μια τόσο μεγάλης σημασίας μεταρρύθμιση; Φαίνεται ότι όλα έχουν προαποφασιστεί και θα δοθούν έτοιμα για υλοποίηση στη «νέα ελληνική» κυβέρνηση. Αυτά για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποιοι διοικούν τη χώρα μας. Ένα είναι αληθές, το πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχασε τον έλεγχο της διοίκησης και δέχεται τα πάντα προκατασκευασμένα στα «εργαστήρια» μιας αντιδημοκρατικής ΕΕ, που υποστηρίζει μόνο τα συμφέροντα των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών κρατών-μελών.
Εφόσον όλα έρχονται «προκάτ», τι νόημα έχουν οι σημερινές εκλογές; Για να μπορούμε να λέμε ότι έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα; Η διαχείριση των ελληνικών προβλημάτων μετανάστευσε στην Ευρώπη. Οι λύσεις είναι εισαγόμενες. Το κουστούμι της νέας «ελληνικής» κυβέρνησης είναι ήδη «κομμένο και ραμμένο». Είναι αρκετά στενό, αλλά θα το συνηθίσουμε και αυτό, όπως έγινε και με τα προηγούμενα.-

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: