Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Κολιός τον Αύγουστο





Κολιός τον Αύγουστο
Γιατί είναι προτιμότερο να τρώμε «ψαράκια του αφρού» και πού μας βοηθούν τα πολυακόρεστα Ω3 λιπαρά
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Τα ψάρια είναι η πολυτιμότερη τροφή του ανθρώπου, καθώς προσφέρουν τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, όπως ιώδιο. Αρκεί να μην έχουν επιμολυνθεί από βαρέα μέταλλα και άλλα «δηλητηριώδη» βιομηχανικά απόβλητα στον τόπο της εκτροφής τους. Επίσης οι πρωτεΐνες τους είναι απαλλαγμένες από χοληστερίνες, όπως αυτές που συνυπάρχουν στο κόκκινο κρέας και στα λίπη των βοοειδών που καταναλώνουμε. Επιπροσθέτως τα ψάρια τροφοδοτούν τον άνθρωπο με τα πολυτιμότατα για την υγεία του πολυακόρεστα Ω3 λιπαρά, που λειτουργούν ως ασπίδα κατά αρτηριοσκλήρυνσης, του εμφράγματος και της πρόωρης γήρανσης. Ο κολιός είναι αφρόψαρο που αφθονεί στη Μεσόγειο, ονομάζεται επίσης σκουμπρί, καθώς ανήκει οε αυτήν τη μεγάλη συνομοταξία των ιχθύων.
Τρέφεται από πλαγκτόν και από άλλα μικρότερα ψαράκια (σαρδέλες) που αφθονούν στον αφρό. Ο κολιός από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο (περίπου) ζει στην επιφάνεια. Την άνοιξη ο κολιός, δηλ. το σκουμπρί, δεν έχει προλάβει να τραφεί ικανοποιητικά, έτσι «αδύνατο» όταν πιαστεί στα δίχτυα ονομάζεται «τσίρος».
Τα θηλυκά, καθώς ετοιμάζονται για ωογονία, γύρω τον Αύγουστο, υπερτρέφονται και παχαίνουν. Έτσι καθίστανται ικανά να παράγουν 500.000 ωάρια κάθε Αύγουστο. Και το λιποβριθές σώμα τους τα κάνει νοστιμότατα.
Τα ψάρια είναι εξαιρετική τροφή, ωστόσο όσο ο πλανήτης αναβαθμίζεται βιομηχανικά, οι τροφές (και η ζωή) όλων των ζώων που ζουν πάνω στην επιφάνεια του υποβαθμίζονται ποιοτικά (μολύνονται). Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα ψάρια που είναι σαρκοβόρα, π.χ. σολομός, τόνος, και μικρότερο στις σαρδέλες που είναι πρακτικά «φυτοφάγα». Ο σολομός και ο τόνος π.χ., που είναι κατ' εξοχήν σαρκοβόρα, επιμολύνονται από διάφορες τοξίνες και δηλητήρια των ψαριών που τρώνε. Έτσι το σώμα τους πλημμυρίζει υποχρεωτικά από βαρέα μέταλλα (αρσενικό - υδράργυρος) και άλλες θειούχες χημικές ενώσεις. Τα μεταλλοστοιχεία και οι λοιπές οργανοθειούχες ενώσεις είναι, ωστόσο, «απαγορευμένες» ουσίες για όλους μας και ιδιαίτερα για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Πρακτικά, ασφαλής απάντηση στο πρόβλημα των επιμολυσμένων ψαριών τουλάχιστον είναι η κατανάλωση κολιού και σαρδέλας. Τα ψαράκια αυτά του αφρού ίσως δεν είναι τόσο νόστιμα, αλλά διαφυλάσσουν -ακόμα- την καθαρότητα τους, γιατί δεν είναι «σαρκοφάγα». Δεν τρώνε δηλ. τα άλλα ψάρια που είναι γεμάτα, λόγω διατροφής, με βαρέα μέταλλα ή οργανονιτρικά, που δρουν ως «καρκινογόνα» στο σώμα μας μετά την κατανάλωση τους.
Άλλη, πρακτική λύση είναι να προτιμάμε ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες παρακολουθούνται και ελέγχονται ως προς τις πυκνότητες διαφόρων ρυπαντών μέσα στις εγκαταστάσεις τους.
Τα ψάρια είναι απαραίτητα στη διατροφή μας τόσο όσο η απαραίτητη και προσεκτική επιλογή τους, λίγο πριν αυτά καταστούν -μαζί με τις επιμολύνσεις τους-«σαρξ εκ της σαρκός μας», καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται μηχανισμών αποβολής αρσενικού, υδράργυρου, μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων που βρίσκονται μέσα σε ψάρια. ·
TV ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: